Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена

Бедността и корупцията продължава да гони младите хора
Обновена: 10 ное 2019 11:51 | 10 ное 2019 09:19, Александър Попов
282
Радев за 10 ноември: Поехме по нов път, но платихме висока цена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Преди 30 години България пое с ентусиазъм по нов път. Надеждата за по-добър живот обаче се сблъска с дълбоки обществено-икономически сътресения, за които българите платиха висока цена. Грабителската приватизация, пренаписването на историята, обезличаването на българската култура и традиции са част от явленията, които ни тласнаха към материална и духовна бедност. Това написа президентът Румен Радев в профила си във Facebook, по повод 10 ноември.

Още по темата

"Осъзнахме, че промяната е труден процес, а не еднократен акт. Резултатите от дългия път към демокрация и пазарна икономика все още будят повече тревога, отколкото успокоение. България направи своя важен геополитически избор, но не успя да изгради трайни основи за върховенство на закона, разделение на властите и свобода на словото. Затова и днес политическите констатации продължават да се разминават с реалността на мнозинството граждани. Бедността, безнаказаните корупция и престъпност и ниското качество на обществените услуги продължават да прогонват младите и отнемат от бъдещето ни", се казва още в изказването на президента.

"През последните години израснаха поколения, които не се вълнуват от стари идеологеми. Нашите деца изискват да говорим за бъдещето. Да погледнем в утрешния ден с техните очи. Ако искаме България да се превърне в нормална европейска държава – с висок стандарт, качество на живот и сигурност, трябва да гарантираме необратимост на демократичните процеси, върховенство на закона, прозрачност и ефективност на институциите, изграждане на нова политическа култура и формиране на свободно и овластено гражданско общество", посочи държавният глава.

"Реалната промяна, която да осмисли живота и да даде перспектива на всеки български гражданин, зависи от всички нас. Отстояването на демокрацията изисква ежедневна воля срещу всеки опит за подмяна. Изисква да отхвърлим апатията и отчуждението, които откъсват хората от собствената им държава и оставят малцина да решават на тъмно нейното бъдеще. Няма сила, която да устои на сплотения около каузата да възроди държавата си и да отстоява достойнството си български народ", написа още Радев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Aide po toz sluchai udarete po edin chember i molitva, palnete si svestichki, ama samo ot pravilnite...da ima za socialnite zlatni slujbi...
161
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Eee, ama imame zlatni darjavni religiozni bg slujiteli s goleeeemi bradiii, po cial den si razhojdat bradatite zlatni djendarski dalgi rokli, zlatnite tiari, kaski, diademki, koronki, kichat se s po 5 zlatni sindjiri na vrata kato manekenki ot ku-ku, vartiat si zlatnite sindjiri, kadiat si uj relgiozna droga na volia i za kef, podpliskvat si s jiva bg vodichka, vince, zamezvat s puhkav pekarski hliab, pchelno mlechice, orehcheta...glei kvi debeli shkembalaci sa...taa shia ne e ot turshia...:-)
160
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Т.нар. президент постоянно настройва една част от българите срещу друга.Това е президента разеденител.Не знам какво цели - гражданска война ли ?
159
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, много сте крадливи вие другарите и затова държавата толкова бавно се оправя. Помисли си ти какво точно си правил през тези 30 години - само си папкал, уредил си Деса за втора заплата и апартамент, но работа за 5 стотинки не си свършил.
158
3
 
11
 
! Отговори
zdhb преди 4 години
Според този *** преЦедента явно не е имало нужда да се извършва тази промяна?!?! Плямпа с някаква странна носталгия по отминалите времена?!? Пълен и завършен *** е този човечец изтрещял! Явно военната служба не се отразява добре на никой!
157
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велик е Румен Радев.Трябва повече като него да има,за да няма послушковци като ойко Борсов цвтанов.
156
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ох! И на този много му е взела демокрацията!
155
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 171Последните 11 години си купувам 2-ра чисто нова кола. Баничка не знам от кога не лизвал. Плащам 5хил.лева данъци на година. Още почти 2хил.лева осигурвки. Ходих на почивки в чужбина. Всяла събота или неделя пътувам Сменям гуми,поддържам автомобилите си.Купих си чисто ново тухлено жилище в затворен комплес с басейн.Нито съм партиец. Нито получавам пари по европроекти, държавата и общините. Та не говори ние.А си напъни онова дето седиш на него.Няма такива като мен да те издържаме!
154
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ала-бала-портокала!
153
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Караме старите коли на Европа и ядем банани целогодишно.Това спечелихме от демокрацията.А за това че си говориме каквото си искаме се казва ,,Говори си ,не ми пречиш''.Ти го плюваш той се прави че вали дъжд.
152
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината за 9-ти септември 1944-та, Жабокрек, Септемврийското въстание и т.н. пренаписване на историята ли е? БЗНС при Стамболийски публикува идейте на Мусолини и се опитва ги въведе в България! До 44-та България е била с многопартийна система. Какъв монархофашизъм? Водещия "фашиските"преврати 23-та и 36-та Кимон Георгиев води и "социалистическата революцията"на 9.9.1944. Става мин.председател. След това вице и министър??!! България фалира 3пъти от 1963, до 1989г. Кое не е истина? Лагерите и ДС
151
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, че другите комунисти сини, зелени и други пребоядисали се са цвете, ама този е доста нещастен. Хората на 10 ноемвери напирата на границата. Последните години естествено е намалял потока, щото де що имаше кадърно са изнесе. Тук асфалта не се яде и всяко село с болница. Избягалите не гласуват за издигналата го партия! Та кой ги изгони? Не знам каква цензура има, след като всеки може да говори каквото си иска. Ами трудно се прави капитализъм със социалистически човек. Поколения ще минат.
150
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената е жестока.Чорбаджии и рая.Здравеопазване,образование,икономика,армия,селско стопанство = на нула (0).Постоянно вдигане на данъци и цени,ниски пенсии и заплати.
149
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали твоите ментори комунистите ограбиха България,и продължават.
148
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пренаписване на историята кога е имало ???
147
6
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До Спомен от социализмаТака е, но точно това е целта на руските хибриди и техните БГ потдръжници. Да лъжат колко зле е в ЕС и НАТО и колко хубаво било едно време. Няма кой да им се върже на глупостите :)))))))))))))))))))))))))))) Да добявя към изброените екстри от комунизма - телевизия, 1 програма от 17ч. до 00ч. - изцяло руска пропаганда....
146
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма нов път г-н Президент!Има нови наследници на старите комунисти.Път нов няма има социализъм,но е вече частен,а не държавен както беше преди 30 години.А корупцията и системата''наш човек'' спира напредъка и нищо не е мръднало в държавната администрация.
145
2
 
23
 
! Отговори
МАРС преди 4 години
БКП СЬЗДАДЕ МАФИЯТА
144
7
 
7
 
! Отговори
Русия преди 4 години
Бананин ден!Ден на БАНАНИТЕ и маймуните МУ!
143
5
 
16
 
! Отговори
125 преди 4 години
До М,да...Поне е видял нещо/казарма, дисциплина, .../, а ти гледаш и невиждаш!:) Слушаш и нечуваш/неразбираш ... -------Не знам какво не виждам и не чувам, но и казарма съм видял, и самолет съм карал (любителски), и заплатата ми е колкото неговата и още не съм се развел заради к)/рви.