Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас

Целта е да се намали енергийната доминация на Русия
23 ное 2019 10:15,
295
Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България, когато се срещне с лидера на страната следващата седмица, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа, заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Още по темата

Тръмп също така ще насърчи българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Българската енерегийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании", подчерта представителят на Белия дом. "Ние със сигурност прояваваме интерес към възможностите за износ на втечнен природен газ (LNG) за България и други страни в региона".

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. Борисов нарече "важен" хърватския проект, припомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната от срещите с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочи представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, допълни той.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

България неотдавна договори покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом нарече сделката "съществен жалон" в модернизацията на отбраната на страната и "важен знак", че тя "приема сериозно" обещанието да увеличи разходите за отбрана.

Тръмп ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е "дълбоко засегната от широкоразпространена корупция" в публикация в изданието "Хил" (The Hill) от 22 ноември. В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
7
 
2
 
! Отговори
хъб Суджуците преди 4 години
Чакаме евтината американска шистова газ.
39
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Остана ли нещичко наше свидно и Българско, което управляващите ни да не са продали и подарили на какви ли не ...... срещу получаване на лична изгода, власт, пари и постове? Знаят ли значението на думите Свята Майка България и суверенитет?
38
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ плащат ли някакви такси за военните бази които са открили в България и ни направиха цел на руските ракети?
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даваме милиарди за самолети, които бяха спрени от производство поради старост, а сега да купуваме газ от другия край на планетата? Що за малоу мник ни управлява?
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе какво става с визите за САЩ, ние им даваме милиарди за 50 годишни самолети, спряхме газови проекти за милиарди, пускаме американците да влизат в В България свободно като че ли им е бащиния, членове сме на ЕС който има договор за безвизов режим със САЩ - има ли още визи за САЩ или ги махнаха?
35
0
 
3
 
! Отговори
поправка преди 4 години
..................Германия и ПОЖЕРТВА здравето си за това,но това медиите няма да ви го кажат!
34
5
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Лошо е когато български премиери- руски шпиони са подпислаи договори с руски компании с десетки години напред и то секретни!България плащаше най-ниската цена на газ до управлението на Костов и оттогава цената е само нагоре!Борисов преподписа договорите, но изкара поддоставчиците като Овъргаз извън схемата!И след като сте подписали газови договори, трябва да си ги спазвате, както стана с АЕЦ Белене, осъдиха ни и платихме кеш!Животът е жесток селяни , ша плащате защото сте прости!Барнаби!ЦРУ!!
33
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви кажа ли какво е патриот?Меркел е патриот,защото защити интереса на Германия и пожервта здравето си за това,но това медиите няма да ви го кажат!Тя не се подаде на шантажа и защити интереса на държавата си,като сама свърши цялата тази работа без много шум,без да чака някой от ЕС да и я свърши.А нашия чака все някой начаЛНИК да го прекара и му даде заповед!
32
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купихме старите самолети за милиарди, защо да не купуваме скъпо и газ, нали сме партньори.
31
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки си хвали стоката и търси да изкара някой лев,така и Тръмп,така и Путин. Борисов е умен и ще бъде неутрален. Това е търговия като на Женския пазар! Земи ,купи,па аз ше те пазим!
30
1
 
17
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Много се чудя на Икономическата Логика , за Внос на Втечнения Газ от САЩ в Европа ?Питам за Цената , на която ще купуваме стоката в България - ще е Монополна или Акцизна ?За мен няма никаква логика да се прекарва такава стока на хиляди километри - дори добивната цена да е 0 долара .
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обсъждането ще протече по стандартния начин: Нали не искаш това и това за теб да излезе в публичното пространство? Хайде сега едно подписче тук и тук, и бягай да се правиш на премиер. А, да- конграчулейшън мистър Борисов. Боже, тьп си като манастирска джапанка. Последното не му го превеждай.
28
1
 
20
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Тръмп също така ще насърчи българския премиер...""Тръмп ще насърчи Борисов...""Тръмп ще повдигне също темата за..."А българският премиер ще повдигне ли някоя тема, или отива само да бъде насърчаван?
27
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
22Е в какво е прав сръбския министър на отбраната ?... нали Тръмп продава руски втечнен газ на България !!!Кой тука е врага и кой приятеля ?
26
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
В Белия дом се обсъжда... - в Кремъл се нарежда...
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не са никакви диверсификации, а пълни зависимости в енергиен и икономически план.
24
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И какво точно могат да обсъждат Господар и Прислужник ?Няма такъв филм.Господарят нарежда, Прислужникът изпълянва, докато прикляква и гледа покорно.
23
3
 
16
 
! Отговори
13 преди 4 години
Само така *** заслужава да го дерат и да бъде роб.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Именно корупцията бе посочена като пречка за икономическия и демократическия растеж."Само си блябосвате и продължавате да крепите шайката и да си я отглеждате. Все едно не знаехте как ГЕРБ печелят избори и точат пари от обществени поръчки и външни финансирания. Все едно не знаехте и какви ги дробеше Цецо Гуменката, но се правехте на слепи и глухи, защото ви играе по свирката. Все едно нямате достатъчно информация и потенциал да сринете Прасето-касичка, но и там си пасувате, защото и там имате мръсни интереси, а приказките за демокрация и борба с корупцията са само за наивници.
21
1
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
""Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас""Хайде стига,нека бъдем по-сериозни.Обсъждане?,от кога на заповедите казват обсъждане.Бурен смях преминаващ в кикот.Та от то ще стане прекрасна постановка в Сатиричният театър,ще има голям успех