Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас

Целта е да се намали енергийната доминация на Русия
23 ное 2019 10:15,
295
Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България, когато се срещне с лидера на страната следващата седмица, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа, заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Още по темата

Тръмп също така ще насърчи българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Българската енерегийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании", подчерта представителят на Белия дом. "Ние със сигурност прояваваме интерес към възможностите за износ на втечнен природен газ (LNG) за България и други страни в региона".

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. Борисов нарече "важен" хърватския проект, припомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната от срещите с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочи представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, допълни той.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

България неотдавна договори покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом нарече сделката "съществен жалон" в модернизацията на отбраната на страната и "важен знак", че тя "приема сериозно" обещанието да увеличи разходите за отбрана.

Тръмп ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е "дълбоко засегната от широкоразпространена корупция" в публикация в изданието "Хил" (The Hill) от 22 ноември. В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
16
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Когато Путин прочел новината... - получил уртикария \копривна треска\...
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после ми говорете че сръбския министър на отбраната нее бил прав!
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 13 А Американския втечнен газ го изсипват в морето, за да продават руския !!!
17
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тиквата отива на инструктаж. Лошото е, че всичко плащаме ние, а на Тлъстака му дреме, той нали натрупа якото кинти...
16
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се разпореди какво да се прави и изпълнява в бъдеще от колонията, протекторатът, подмандатната територия, която считат за тяхна собственост.
15
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навеждай се ниско Торба,белким оцелееш и този мандат,пък България"кучета я яли"
14
16
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
"Тръмп ще обсъди с Борисов"... - чува му се думата на нашия...
13
1
 
10
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Парите от руските и американските петролни компани се преплитат в едни и същи офшорни еврейски сметки!!!Добър ден селвяни прости!!!Агент Неш Уйтакър!ЦРУ!!!
12
1
 
25
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България"Това е смешно.От кога заповедите от една страна и сервилното и коленопреклонно отношение от друга страна е нарича обсъждане?.Чудя се дали Борисов има коленни протектори под панталона,че в тази поза ще получи някаква артроза.Но оставането на власт иска жертви,все още не е доразрушил и разпродал България
11
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя втечнен " американски газ" го знаем. Той се товари от далечния руски север и се продава в Европа като американски. Което е много по евтино от транспорт от Америка.
10
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И като се върне американския шпионин Борисов ще започне да ни внушава колко е важно да си модернизираме армията с още американски самолети, вертолети, ракети само и само да ни набута с още няколко милиарда! Помнете ми думата!
9
3
 
24
 
! Отговори
Боку преди 4 години
Каквото кажат Големите началници.
8
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха-ха, щели да обсъждат. Ама вие сериозно ли.Тръмп ще казва какво иска, а Мутрата ще стои в поза партер, ще лази около него и ще джафка угоднически от време на време.Само и само да го остави на власт да продължава да краде Българския народ.
7
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джуджарека от Кремъл може лекичко да пробие отдолу корабчето с втечнен газ. За целта може да използва някоя подводница.
6
2
 
17
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Ох, това каква драма ще отключи в коментарите :D 200 минимум.
5
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
У дома, в България, премиерът Борисов има навика да се държи като демиург. Сторъкият Шива от Банкя "респектира" строители на магистрали, докато лично ги надзирава, въдворява ред във футболния съюз, уволнява директори на болници, изпраща хеликоптери на изпаднали в беда Доколко този стил има място в една парламентарна демокрация - това е друг въпрос.В чужбина Борисов е друг. Демонстрира смирение, нерядко дори послушание. Затова възниква въпросът: дали ще успее да защити националните ни интереси на предстоящата среща с американския президент Доналд Тръмп?
4
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо за трафика на амфети, от който се финансира Партията-Държава няма ли да го попита Тръмп ?
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пожарникарят вече цял месец тренира за срещата с шефа на света Тръмп - поклони, навеждания, сгъвания, разтваряния, пълзене, разтягания, лягания, претъркулвания, шпагати, плонжове, стречинг, ходене на ръце, клякания, салта и всякакви други циркаджийски номера. Като благодарност, шефът му Тръмп ще му подхвърля по бучка захар!
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп нищо няма да обсъжда. Просто лично ще инструктира тиквата. Да не вземе случайно нашия да си помисли че нещо зависи от него.
1
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако иска, може и зноса на индианци от резерватите да обсъди. Каквото обсъди, това ще стане. Индианците добре ще се интегрират.