Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас

Целта е да се намали енергийната доминация на Русия
23 ное 2019 10:15,
295
Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България, когато се срещне с лидера на страната следващата седмица, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа, заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Още по темата

Тръмп също така ще насърчи българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Българската енерегийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании", подчерта представителят на Белия дом. "Ние със сигурност прояваваме интерес към възможностите за износ на втечнен природен газ (LNG) за България и други страни в региона".

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. Борисов нарече "важен" хърватския проект, припомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната от срещите с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочи представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, допълни той.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

България неотдавна договори покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом нарече сделката "съществен жалон" в модернизацията на отбраната на страната и "важен знак", че тя "приема сериозно" обещанието да увеличи разходите за отбрана.

Тръмп ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е "дълбоко засегната от широкоразпространена корупция" в публикация в изданието "Хил" (The Hill) от 22 ноември. В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха ха... тоя интерконектор и прословутия "хъб Балкан" са поредната измама и голяма набутвация!Нормално хъбове и тръбопроводи строят доставчиците на горивото. То си е тяхна грижа. Обаче в името на нашата "енергийна независимост" Тиквата се скъса да обяснява калко много ни трябвали двете тъпотии - да строим за наша сметка интерконектор с Гърция и химерата "хъб Балкан".Чак сега лъсна какъв е зора.За наша сметка строим тръба, та да ни точат непродаваема стока по нея от САЩ.Фантастично набутване
159
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като възможно най-скъпата газ от САЩ стигне до Хърватия или Гърция, тя трябва да стигне до нас. Тоест, трябва някой да изгради тръбопровод и компресорни станции.Това нито е безплатно, нито е евтино.Кой ще плаща тръбата? Смятай каква цена ще имаме на края на бъдещата тръба, след като на входа влиза най-скъпата световна цена на газ, а на изхода има и цена на тръба, компрресори и печалба за гърци или хървати.Десет години ни мътиха главите с интерконектора и чак сега разбрах какъв е зора.
158
10
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
След всичките злини и мизерии, които са ни причинили руснаците... - трябва до живот да ни дават безплатна газ...
157
1
 
7
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Дайте да мислим НИЕ как ще изнасяме газа си от Черно Море, после да мислим за ВНОС на газ.... Да ама нашия газ сме си го дали на концесия на САЩ и сега сигурно ще се пробват да ни внасят български газ.
156
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дъмпингът е забранен в пазарната икономика. Държавно регулираната американска икономика води политика с цените на петрола и газа. Някъде прави дъмпинг, а където може - принуждава насила васалите да купуват по-скъп газ от САЩ.
155
1
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Какъв газ от САЩ бе, вие добре ли сте?! Как ще ни го докарат точно?! С газопровод 18000км ли?
154
1
 
13
 
! Отговори
До 157 преди 4 години
Може руската газ за нас да е най-скъпата в Европа и това сме си го изработили лично ние. След поредицата от заплювки срещу руснаците и всички напъни да им пречим във всичко, след базите срещу тях на американците на наша територия, за които ние плащаме. Тоест ние ги заплашваме с чужда сила. След масовата русофобия тук и поколението национални предатели на власт, постоянно рамотещи срещу Русия?И въпреки, че руската газ за нас е според както сме си постлали, ТЯ Е В ПЪТИ ПО-ЕВТИНА от американската.
153
0
 
9
 
! Отговори
истината преди 4 години
да спомена нещо важно. Тази "по-евтината" американска газ, няма как да е по-евтина.Просто това е газ от фракинг, което я прави автоматично пъти по-скъпа още в момента на добива, после има транспорт който е много скъп, има и време за доставка, което я прави още по-скъпа При това има процеси по втечняване и газификация, които са много скъпиТоест, по-евтина ама на куково лято
152
9
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Щатите могат да си позволят да продават и много чо евтино от реалната цена... - да накарат жужето да кандиса и да продава на нормални цени... - това ще преговарят...
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойка е поредната държанка на Тръмп. Наредена е до Ивана. Бойка Тръмп.
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тодор Живков отиваше в Москва при Брежнев за подкрепа и общи проекти в ядрената, газовата индустрия.
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полегнала е Тодора(бойко)за всички които я пожелаха!
148
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние мяма как да купуваме директно втечнена газ. Турция е забранила отдавна преминаването на LNG кораби през Босфора. Ние ще трябва да я купуваме от Гърция или Хърватия по тръба. Това добавя цената на транспорта към и без това скъпата втечнена газ. Само че руската газ в България е най-скъпата в Европа. За това американската може да се окаже и по-евтина. Ако руснаците не кандисат да ни намалят цената.
147
4
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Но момата излезе глупава... - тя ще не е разбрала, че този брак не е по любов, а по сметка... - заради зестрата...
146
0
 
7
 
! Отговори
СТЕНОГРАМАТА преди 4 години
Т: - Хелоу, Бойко, Норт Маседония!Б: - А, не Норт Маседония, ноу!Т: - Оуу, Бойко фром Сербия!Б: - Ноу Сербия, Херо Мустафа!Т: - Оу, йес, Бойко фром Албания!Б: - Ноу Албания, Булгерия, газов хъб Балкан!Т: - Сори, Бойко фром Болканс!Б: - Йес, йес, газов хъб Балкан!
145
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е че се напъвате тук да давате акъл и да анализирате,поне имате свобода на изказа и словото и може да псувате на воля.
144
6
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Такава силна любов аз не съм виждал в днешно време... - булка Путенка не изневери на своя мил съпруг Ердоган ефенди, дори тогава, когато той се изгаври с нея и свали бойния и самолет и уби пилота, а след това и посланика, а за награда тя се зарови в дъното *** Черно море и му прекара чисто нов, новиничък газопровод... - така разбирам аз истинската любов...
143
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер, още един заробващ договор за България. След обира с американските матрици, сега ще ни обират с американски втечнен газ. Щото нали знаете че това е най-скъпата възможност за доставка на газ.
142
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безплатна газ няма да има, а и да има все тая - пак ще сме най-бедните в ЕС.
141
2
 
11
 
! Отговори
PERNIK преди 4 години
Бойко , да не ни забравиш , Обеща - договаряй с Тръм внос на замразена Вода за нас .