Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас

Целта е да се намали енергийната доминация на Русия
23 ное 2019 10:15,
295
Тръмп ще обсъди с Борисов износа на втечнен газ у нас
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп ще обсъди възможността за износ на втечнен газ за България, когато се срещне с лидера на страната следващата седмица, докато Вашингтон се стреми да намали енергийната доминация на Русия в Източна Европа, заяви високопоставен представител на Белия дом в конферентен разговор вчера, съобщава на страницата си Радио Свободна Европа/Радио Свобода (RFE/RL).

Още по темата

Тръмп също така ще насърчи българския премиер Бойко Борисов да увеличи разходите за отбрана на страната, когато двамата се срещнат на 25 ноември в Белия дом. България, както и много от нейните източноевропейски съседи, внася по-голямата част от необходимия й петрол и газ от Русия, което според САЩ дава на Кремъл значително влияние над тези страни, отбелязва медията, като напомня, че САЩ преживяват безпрецедентен бум на производство на природен газ и американските енергийни компании търсят нови експортни пазари, включително в Европа и Азия, предава БТА.

Българската енерегийна индустрия предлага "огромен инвестиционен потенциал за американските компании", подчерта представителят на Белия дом. "Ние със сигурност прояваваме интерес към възможностите за износ на втечнен природен газ (LNG) за България и други страни в региона".

Борисов се срещна с хърватския си колега само дни преди предстоящата среща с Тръмп. Хърватия има амбицията да построи плаващ терминал, който потенциално може да снабдява някои страни в региона с американски втечнен газ. Борисов нарече "важен" хърватския проект, припомня медията.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната от срещите с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това президентът се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, посочи представителят на американската администрация. Дневният ред на срещите беше фокусиран върху същите проблеми на енергетиката, сигурността и икономическия растеж, допълни той.

Тръмп ще насърчи Борисов да постигне препоръчания от Алианса минимум разходи за отбрана от 2 процента от БВП. "България е член на НАТО от 15 години. Време е да покаже допълнителна мотивация, увеличавайки разходите си за отбрана и участвайки в различни мисии на НАТО", заяви американският представител.

България неотдавна договори покупка на изтребители Ф-16. Представителят на Белия дом нарече сделката "съществен жалон" в модернизацията на отбраната на страната и "важен знак", че тя "приема сериозно" обещанието да увеличи разходите за отбрана.

Тръмп ще повдигне също темата за борбата с корупцията и защитата срещу "активността" на Русия, като например опитите да повлияе върху резултатите от избори, допълни той.

Представителят на Белия дом не каза дали Тръмп ще повдигне и въпроса за свободата на пресата на срещата с Борисов, отбелязва Радио Свободна Европа/Радио Свобода. Бившият посланик на САЩ в България Джеймс Пардю заяви, че страната е "дълбоко засегната от широкоразпространена корупция" в публикация в изданието "Хил" (The Hill) от 22 ноември. В личното си мнение Пардю говори и за упадък на медийната свобода. По думите му резултатът от потискането на свободната преса в България е изкривил медийния сектор, ерозирал е общественото доверие в пресата и е произвел национална политическа среда без сериозна опозиция срещу настоящото правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
6
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
HhПостроени са военни бази, които ни пазят от случаи, като Крим и Донбас... - и сега можеш да драскаш на компа...
179
1
 
5
 
! Отговори
До 185 преди 4 години
Да има. Макар и едно единствено - построиха си посолството в забранено за строеж място, в парка, в нарушение на всички закони на България.А иначе има и още нещо, което имаме благодарение на техните прислужници от СДС и разлигавения Паси (той май е от Мосад?) - построиха си паметник USA пилотите, които бомбардираха София и избиха над 5000 невинни мирни граждани на България.Това са ни придобивките.Поне на паметника може човек да фотографира националните предатели, като носят цветя там.
178
0
 
6
 
! Отговори
по-прост преди 4 години
До СТРАНДЖАТА На инат ли пишщеш бе ***! Върви в краварника където ти е мястото. Ние си искаме държавата. Искаме я от узурпатора, колонизатор!
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 182Сега нали всички се убедихте,че Странджата е предател и работи срещу интереса на хората и държавата!
176
0
 
9
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Бойко Бахлисов да поиска туба вазелин и мокри кърпички за срещата. И задължително да го целунат, преди да го наeбът там! Поне да покажат, че ни обичат братята американци.
175
0
 
7
 
! Отговори
Hh преди 4 години
Имаме ли нещо построено от USA ? Нямам в пред вид точенето на златните мини ,, някой завод или нещо което да е полезно за нас ? Ако някой знае да пише
174
1
 
6
 
! Отговори
До 182 преди 4 години
Кога това бе, ПРОФЕСИОНАЛНИ ЛЪЖЕЦО?Пак ли се пробваш да лъжеш директно и нагло, както само ти можеш в този форум?По-нагъл слугинаж и грабеж на националните богатства не е имало в цялата ни история.
173
7
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ако е нужно и от Луната ще вземем газ... - но ще прекратим този политически и икономически рекет упражняван от ***... - това ще иска Държавникът Борисов от господаря на света...
172
9
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Мазохисти сте вие от Позитано... - дадохте 31 тона злато без пари на ушанките...
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичките тези концесии са си един пладнешки грабеж.И концесията за тока и за водата и за какво ли не.Идва някой, дават му нашето богатство на безценица, изнася си го в къщи а тук оставя разгромена инфраструктура и природа, жули ни с баснословни цени за нашите ресурси и дава по някой лев комисионни на националните предатели, които са му уредили концесията.Чудно как сме оцелели 1300 години без концесии, а сега от 15 години всичко ни е на концесия? Чудна работа...
170
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Това е като да носиш вода от другия край на селото, като си имаш кладенец с чиста и бистра вода в двора.
169
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един от най удобните на САЩ генерал-губернатори Бойко Борисов,в стремежа си да остане на власт е готов на всичко!Дупе да ни е яко!
168
9
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Ами ха извадете го тоя газ от Черно море... - разбира се, че ще го дадат на концесия, като не разполагаме с технологии... - но ще го дадат на приятелска, съюзническа държава, а не на вражеска каквато е Русия... - Плевнелиев ви го каза много ясно за хибридната война...
167
1
 
7
 
! Отговори
До 173 преди 4 години
Ех, ако бях мазохист като СТРАНДЖАТА, силно щеше да ме кефи това "приятелство" и "сътрудничество" с краварника!Значи се готвят да ни приложат същия номер като със златните ни мини. За нас "приятелски" и "много демократично", като за роби - по 1%, а за тях останалото. Отровите и разходите за производство също за нас, за да сме "свободни" и "незасими" (от нас нищо да не зависи).Ей така - съвсем демократично, смучат ни в корените и ни правят сянка отгоре, за да растем както си можем...
166
1
 
8
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ! БОЙКО С ВЪРЗАНИ РЪЦЕ, ЩЕ ВНАСЯ ГАЗ ОТ САЩЦаря Тиква ни загроби тотално
165
1
 
5
 
! Отговори
До 161 преди 4 години
Можели да си го позволят?!?Може и да може, ха дано, ама на дали, нали?Я дай поне един пример през последните 100 години където САЩ са продавали по-ниско от себестойност само и само някакво дждже да му станело кофти????Ако дадеш поне един истински пример, а не твоите всекидневни лъжи, ще те предложа за нобелова награда по икономика.Чувстваш ли какви глупости ти се мотаят в главата?
164
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредното предателство на герберите,пълно отчаяние!Десните ни докараха до кривата круша,копаем дъното,а алтернативата(опозицията) също не е оптимистична,шах и мат.Бойко е страхлив,не става за управленец и държавник,разори България и я постави във васално положение.
163
1
 
5
 
! Отговори
Истината преди 4 години
АМЕРИКАНЦИТЕ ИСКАТ ДА ВНАСЯТ В БЪЛГАРИЯ БЪЛГАРСКИ ГАЗ, ДОБИТ ОТ БЪЛГАРСКАТА АКВАТОРИЯ НА ЧЕРНО МОРЕ И ПОСПЕЦИАЛНО НАХОДИЩАТА ХАН АСПАРУХ, ТЕРЕС И СИЛИСТАР!!!!!!!!!!!!!!!ДАДЕНИ СА ИЛИ ЩЕ БЪДАТ ДАДЕНИ НА КОНЦЕСИЯ НА САЩЕТО ВИ ЕНЕРГИЙНА НЕЗАВИСИМОСТ И СВОБОДА! ИДВАТ ДА НИ ДАДАТ НЕЗАВИСИМОСТ! ЧЕСТИТО БЪЛГАРИ!
162
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Юруш народе,на йовтината Същиянска демократична газ!
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов беше прав за едно - матряла у нас кофти, но не знам дали си дава сметка че ако матряла не беше кофти, той нямаше да е на власт, а БСП щеше да се разпадне като СДС.