Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега

Причината е емблемата на организацията
Обновена: 6 дек 2019 16:15 | 6 дек 2019 16:15, Красимир Ангелов
144
Съдът резна Слави: Няма да има "Няма такава държава". Засега
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Софийски градски съд отхвърли молбата за регистрация на политическа партия „Няма такава държава“, съобщиха от институцията.  Причината е емблемата на организацията, а не името й.

Според съдебния състав представеното графично изображение засилва извода, че "интегрираните цветове бяло, зелено, червено" биха могли да внушават за използване на флага.

Още по темата
Относно името на партията съдът приема, че "използваното в настоящия случай наименование съставлява съчетание между придобилия гражданственост израз "няма такава/няма такъв" и съществителното име „държава“.

Противно на изразеното от процесуалните представители на молителя становище, съдът счита, че изразът "няма такава/няма такъв" трябва да бъде изследван не само в позитивното му звучене, но и с възможната отрицателна конотация – тъй като по делото не са събрани никакви доказателства, от които да се направи извод, че вложеният в израза смисъл е единствено позитивният".

Разгледан в светлината на отрицателното внушение, изразът "няма такава/няма такъв …" би могъл да е противен на добрите нрави, само когато се отнася до държавността, схваната като комплекс от държавни органи и институции. Когато обаче той окачествява не държавността, а състоянието на държавата, изразът се явява по-скоро оценка, а не обида. Гражданите са свободни да дават оценка на заобикалящата ги действителност, стига използваните изрази за тази оценка да не са обидни. В настоящия случай сам по себе си изразът „няма такава/такъв“ не е обиден, а съчетанието му с „държава“ изразява не незачитане на държавността, а оценка относно обществено-политическия живот такъв, какъвто той е видян от учредителите на партията", отчитат в мотивите си магистратите.

"Изложените съображения мотивират съда да приеме, че наименованието на партията не следва да се разглежда като противно на добрите нрави и да е основание за отказ за регистрация. Този извод е обоснован и от разбирането, че когато съдът поставя пречка пред участието на един субект в политическия живот, това трябва да е крайна мярка – само тогава, когато императивната норма е нарушена по начин, който изключва всякакво съмнение за нарушението", пишат в мотивите си съдиите.

Решението може да се обжалва или протестира пред Върховния касационен съд в седемдневен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
4
 
7
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Наистина няма такава държава...Тиквените слуги искат да се докарат на върховния тиквен генерал ББ-единствения пожарен генерал в Света.Станал генерал без да е влизал в академия и завършил пожарникарско образование.
93
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да регистрира Да има такава държава.Тогава какво ще му кажат?
92
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А?Ама тоя жив ли е бе?Нали беше болен?Ходеше с патерици,още лие жив?Па и партия искал да прави?!
91
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледам герб са впрегнали всички *** да поздравяват съда за противоконституционното решение.. бсп, нфсб,атака и демократична България също имат българско знаме на логото.. тях защо не ги резна съда?!
90
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 77Че в София да не сте случайно граждани, бе!?От вас по-големи селяни няма!То половин България се изнесе в София,тоя се прави на гражданин!?Баси селския сноб!
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мутрата от сик боко тиквата пак е заплашвал съдиите.. цялата държава е впрегнал за да спре Трифонов, защото знае, че ще го отвее като куцо пиле домат на изборите
88
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на съда, явно има държава и са решили, че не може всеки грандоман с наранено его да си регестрира партия, за да си го четка.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
6 без 10
86
5
 
3
 
! Отговори
ан преди 4 години
телевизията не струва с тия водещи и тъмен фон студияно и на нинова така вървеше ,ама сега подобриха много неща-филми ,водещи и т ннови хора като анализатори,докато в другите са едни и същи даже и по бнтЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА СЛАВИ НА ИЗБОРИ-омръзнаха ни тези презиращи пенсионерите и войнолюбци
85
8
 
8
 
! Отговори
треска ги тресе преди 4 години
Давай,Славчо,ние простите сме с теб!И като влезеш във властта,първо ПРЕАТЕСТАЦИЯ НА ВСИЧКИ ЮРИСТИ!Това съдии,прокурори и адвокати-под лупа!Без изключение!От там се почва!
84
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поздравявам избирателите на партия "Няма такава държава" с песента "Чушката люта, пак люта"
83
4
 
9
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Голямо активизиране на армията *** на ГЕРБ и БСП. Гласувахте ли си заедно поредното крадене на субсидии?!? Разбраха ли хората , че сте едно зло , което работи заедно? Страх тресе ***, че някой може да се намести между тях, и този някой да не е послушен като ОП.Има видов ден за всеки и той е все по-близо.
82
12
 
10
 
! Отговори
х преди 4 години
Държавата мачка чалгара Славчо. Кеф.
81
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом ''Я елате пиленца при баткоо...'' не успя да събере гласове да стане кмет,то ако ''Едно Ферари с цвят червен..''се яви на избори няма да мине 4% и ще залезе като мартеница в подлеза на втори март!
80
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От как спрях да гледам телевзия, спрях и да гласувам. Не зле да се замислите за "тежката зависимост" и двоякото значение на този израз.Айде умната, ако не-русата
79
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Слави има 5 процента бе хора.Защо се престаравате.Всеки път някой като Бареков и Ганчев вземат тия проценти да се блещят .
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трифонов: Няма такава държава !Ленин: Има такава партия !
77
5
 
3
 
! Отговори
фатмака преди 4 години
Да слага пречупения кръст за символ и да се прави на великия кресльо-Хитлер.Само че вече няма да мине този номер!
76
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е в провинцията може дагласуват за такава партия,те и чалга слушат.В София обаче няма кой да го избере тоя.Селяните не са в час те ще го изберат.
75
0
 
5
 
! Отговори
Хирург ортопедь преди 4 години
То не е до събуждане.Българите са си в будна кома.