Захариева вярва: Няма връзка между "Турски поток" и изгонения дипломат

Не само Русия има интерес към Балканите, смята външният ни министър
168
Захариева вярва: Няма връзка между "Турски поток" и изгонения дипломат
Снимка: БТА

Не мисля, че изказванията на президента Путин за "Турски поток" имат общо с предприемане на реципрочната мярка по гоненето на български дипломат, обяви пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията "Западни Балкани", която се състои в София.

"Очаквано беше, въпреки че много се забави реакцията на руската страна. Още в края на октомври говорителят на външно министерство направи съвсем кратък коментар тогава, когато ние обявихме за персона нон грата техен дипломат, че най-вероятно тяхната реакция ще бъде реципрочна мярка така, както се случи скоро в Германия. Така че не мисля, че има връзка между двете събития", добави още тя, цитирана от "Фокус".

Още по темата
По думите й посочването на конкретен дипломат е задължително. "Те посочват, като идеята е наистина да бъде от същия ранг. Те посочват точно кой дипломат да бъде определен за персона нон грата", обясни външният министър.

"Не е тайна, че не само Русия има геостратегически интерес към Балканите. Имат и страни от Близкия Изток, има и Китай, има и Турция. И в същото време като че ли Европейският съюз, все още не всички държави от него, са готови да започнат преговори с Република Северна Македония и Република Албания", допълни Захариева.

Тя напомни, че решението за започване на преговори за членство в ЕС на двете страни се отлага вече три пъти. По думите на външния министър българската позиция относно европейската перспектива на Западните Балкани неслучайно винаги е била много ясна и непроменена.

"Ние считаме, че от интерес на България, а и от интерес на Европейския съюз, страните от Западните Балкани трябва да вървят по пътя на демократичните реформи, промени, добросъседство, просперитет и икономическо развитие, така че всичко да бъде добре", заяви Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дания даде окончателно съгласие за прокарването на Северен поток 2 през нейните морски територии.
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е васална територия, страна от третия свят.
7
18
 
5
 
! Отговори
Соломон Паси преди 4 години
"Турски поток е руски проект и България трябва да направи всичко възможно да го спре!"
6
10
 
2
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Иска ти се офцо и скръцнете със зъби на водкаджиите, не са толкова велики колкото си мислим!
5
14
 
7
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
По добре демократична шистова газ от САЩ отколкото диктаторска газ от Русия.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия развива енергийно партньорство с Индия и Китай.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия и Украйна още нямат съгласие за продължаване на транзита на газ през Укайна след 01.01.2020. Ако Русия не се съгласи да продължи транзита тока и парното в България ще скочат поне десеторно.
2
3
 
27
 
! Отговори
интернет преди 4 години
Тази нищо не разбира от политика ,сервитьор.Говори с клишета,кой ги избира.Кой?Велика Русия няма кой да й попречи,колкото и да се пише и плюе в форума.Цял свят се съобразява,тези хора оставиха костите си за освобождението на България.Трябва уважение друго не,но политиците не уважават собствение си народ,а камо ли Русия,хванали са се за ЕС за палтото на богатия Европеец и дрънкат да измакнат нещо.
1
3
 
23
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Тепърва ще има да си патим от това, че сме верни пудели на САЩ и защитаваме техните интереси.