Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна

Идеята е на ВМРО, предложението за промени е в Кодекса на труда
Обновена: 23 яну 2020 14:38 | 23 яну 2020 10:58, Камелия Цветанова
295
Пушач или непушач? Порокът удря по отпуска, два дни по-малко заради тютюна
Снимка: Pixabay

Непушачите да получават два дни повече отпуск от колегите си, които прибягват до тютюна и така си дават почивки. Тази идея е на ВМРО и беше представена от депутата от организацията Александър Сиди.

Още по темата

Предложението за поправката е внесено вече в Кодекса на труда, но тепърва ще се обсъжда с работодателите и синдикатите, като може да стигне и до Тристранката.

„Промените дават възможност на работодателите по тяхно усмотрение да дават до 2 дни допълнителен платен годишен отпуска на служителите си непушачи, с което се опитваме да допълним забраната за пушене на всички обществени места“, обясни Сиди.

Според него е ясно, че пушачите напускат работните помещения през известен период от време и така получават нерегламентирана почивка между 10 – 15 минути на всеки час – два.

Заради това обаче колегите им непушачи били в неравнопоставено положение.

„Служителите, които стоят съвестно на работните си места да имат право на два дни допълнителен отпуск, е и една добра мярка за здравето на хората“, смята Сиди.

Ако някой пушач обаче избягва порока си в работното си време, той може да бъде попадне в категорията на непушачите и също да получи бонус отпуск. Работодателите имат системи да следят своите работници и служители,така че ще е ясно кой пуши и кой не, уверен е депутатът от ВМРО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
24
 
! Отговори
666 преди 4 години
До АнонименРезонен въпрос. А между другото, аз като пушач много често се изкъртвам много повече от някои други хора, независимо пушачи или непушачи. Мързеливият ако трябва, ще прекарва по два часа в *** да цъка на телефона.
211
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това явно е измислено от човек с умствена изостаналост, каквито за съжаление има немалко в парламента. 1. Как се доказва дали някой е пушач или непушач. Аз например пуша по 2-3 цигари дневно, само лятото, главно когато съм на почивка или на кръчма. Никога не съм пушил в работно време. Пушач ли съм или не?2. Има професии, които се упражняват на открито и които не изискват прекъсване на работата за пушене.3. Как ще мине това през КЗД и Конституционния съд? Тоя Сиди-миди няма грам мозък.
210
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВОО!
209
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БРАВО!!Най-сетне разумна политика.В Япония това е практика отдавна, с 6 дни почивка за непушачите, като коменсация.В Англия политика на определени фирми е да дават такава компенсация от 4 дни.в Канада и САЩ също се обсъжда да се приеме.В момента там на много места пушачите са таксувани по-скъпо за здравните си осигуровки и на работа можеш да пушиш само извън офиса, на открито, в западния край на сградата, в рамките на оградена зона.
208
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тези, които нямаме акаунт във фейсбук защо да не ползваме повече отпуска, алед като масово идеотите висят с часове във фейса.
207
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушенето няма нищо общо с продуктивността, нито с обема или качеството на работа. Никой освен държавните служители не спазва стриктно работното време до секунда и не пуска кепенците в 18:00 ч. Съвестния служител идва по-рано и си тръгва по-късно, когато има работа и пушенето пи никакъв начин не променя това. Тая измислица по никакъв начин няма да мине. И на фона на тая "мярка", какво правим с цъкащите фб, телефони, клюкарещите кифли, обядващите по 2 часа и т.н. губещи време?
206
2
 
5
 
! Отговори
Дискриминация, а? преди 4 години
На тези гении никой ли не обясни колко правно уязвима е такава идея? Особено откакто през последното десетилетие борбата на всевъзможни групи, съсловия и отклонения за права, още повече права и статут на "най-равни сред равните" се превърна в масова истерия. С никакви доводи за грижата за здравето на нацията не могат да се оправдаят. Ех, ако се намери някой печен адвокат да ги подхване, такъв цирк ще гледаме.
205
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре забранете пушенето в заведенията както трябва , щото сега им оставихте голяма врата и реално се пуши на закрито. А това за пушачите и отпуската го въведете само за държавните чиновници и оставете частните фирми да се оправят както намерят за добре.
204
11
 
7
 
! Отговори
долу Андрей Слабаков преди 4 години
гледайте интервюто на наглия евродепутат Андрей Слабаков как се подиграва с непушачите и допълнителните 2 дни отпуск за тях. Помийна септична яма е неговата уста
203
0
 
10
 
! Отговори
До Евало си веко преди 4 години
Ако имаш колега който 3пъти пуска въжето на ден , най добре го насочи към медицинско заведение да си прегледа стомах/бъбреци
202
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работни били пушачите. Как пък не. Те са хората, които пълнят кафенетата. Освен това са скучни хора. От няма и какво да правят пафкат цигари. И миришат на лошо.
201
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На непушачите ще кажа, че много губят, задето не слизат с нас да пушат. При пушенето се създават социални контакти, приятелства и има майтапи, които непушачите и за два живота с непушене не могат да си представят.
200
4
 
26
 
! Отговори
672 преди 4 години
Пак глупости има фирми в който и пушачи и непушачи почиват по - равно. Дайте отпуска по два дни повече на жените за всяко дете , но такава тъпотия как се измисля страшно е нямам думи .
199
2
 
8
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
За жените в плодна възраст по 3 до 5 дни НЕРАБОТНИ, ВСЕКИ МЕСЕЦ,щото са кръвозагубно обременени!ЕДЕОТИ.
198
2
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Айде сега и за дебелите - час по-късно да идват и да си тръгват час по-рано,щото са гравитационно предизвикани!!!
197
16
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 4 години
Мярката е добра, друг е въпросът дали е навременна, но както се казва когато тогава....важното е, че посоката е правилна, а дали е достатъчна ....времето ще покаже!Чел съм че в западни фирми ...отдавна се налагат глоби примерно 20 долара или евро които се вземат от пушачите и се дават на непушачите за покупка на вода, сокове спортни артикули, така че да се замислят пушачите и....защо не, да последват примерът им. Така че съм за тази мярка!
196
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изумява ме тази необяснима толерантност към пушачите. Има пушачи, които не свалят цигарите от устата. Такива хора изпитат ли нужда да пушат, оставят всичко и нищо друго не ги интересува.
195
5
 
14
 
! Отговори
!?! преди 4 години
Направо да им дават вечна отпуска, че да може да си пафкаме в офиса!
194
5
 
20
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
100 хил. град е БЕЗ ВОДА,едни 32 млн. лева за водата на същия град ГИ НЯМА,а тия к'вп правят - дърлят се за пушачите?!?!!?
193
1
 
8
 
! Отговори
Симо преди 4 години
А ти в това време разцъкваш форумите и фейсбука.