Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!

Президентът иска промяна на политическата среда и на начина на управление
Обновена: 28 яну 2020 11:41 | 28 яну 2020 10:55, Камелия Цветанова
221
Радев vs МС: Живеем от криза в криза, винаги сме на опашката в ЕС!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев остро критикува правителството заради водената от него политика и отсече, че в критичната обстановка, в която се намира държавата, негов дълг и основен приоритет ще остане защитата на правовата държава.

"Днес все по-често се задават въпроси защо въпреки заделянето на все повече средства по различни сектори България продължава да е на последно място по стандарт на живот, но и да се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Защо живеем от криза в криза, а бедността и неравенството продължават да се задълбочават, защо България продължава да се топи, а много българи в най-активната си възраст продължават да напускат страната", скочи той срещу изпълнителната власт.

Още по темата
Според него обаче каквито икономически и социални модели да се прилагат, усилията за повишаване на качеството на живот ще са обречени, ако не се извърши най-важната  промяна на политическата среда и на начина на управление.

Той смята, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес.

"Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюджета, обезличаване на институциите допуснахме през последните години, тези проблеми се задълбочиха и сега консумираме резултатите", упрекна още държавният глава.

Той отсече, че неговите усилия и занапред ще са насочени към  възстановяване на доверието в изборния процес като ще настоява за изцяло въвеждане на машинния вот.

"Ще продължа с дебата за промени в Конституцията, целящи независимост на съдебната власт, баланс на институциите, разширяването на правата на гражданите, ще продължа и с усилията си срещу борбата с корупцията като ще съм бариера пред лобисткото законодателство", заяви Радев.
 
Той се зарече, че ще настоява и за електронно управление като фактор по прозрачност, за повишаването на националната сигурност, за пълноценна модернизация на армията.

"Президентът не разполага с преки инструменти, за да реализира политика в социално-икономическата сфера, те са обект на управленската програма на правителството, но има редица въпроси, които налагат дебат и консолидиране на усилията – демографската катастрофа е основният риск пред бъдещето на страната и това трябва да стане с цялостна всеобхватна политика, която да дават гаранции за бъдещето на страната, така че младите хора да останат в нея", коментира президентът.

Според него управлението в България не успява да развие своя най-ценен капитал – хората.

Държавният глава смята, че ако кризата в Перник е провалът във водния сектор, то резултатите на деветокласниците на PISA имат същия ефект върху образованието.

"Вярвам, че пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Имаме нужда от преосмисляне на приоритети и програми, но при всички решения най - важният залог за бъдещия ни успех трябва да е инвестицията в хората", отсече той.

Радев съобщи, че на заседание на КСНС ще търси консенсус и решения със законодателната и изпълнителната власт за законови, организационни и финансови механизми в основни области – образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.

Според него образованието трябва да се превърне в стратегически национален приоритет.

"Предприетите от МС мерки са в правилната посока, на те не са достатъчни като обхват и иновативност", посочи той.

Детското здравеопазване трябва да преодолее липсата на оборудване и финансиране - превенция, повишаване на квалификациите на педиатриите, смята държавният глава.

Той отбеляза още, че семейните политики трябва да са насочени към преодоляването на демографската кризи.

"Редица страни въвеждат мерки като безплатни детски градини, безплатна храна в училище, но целта е да има целообхватна политика, в която младите да виждат бъдеще и да остават в България, само тогава можем да видим преодоляване на демографския тренд", каза Радев. 

Той призна, че би имал по-голямо доверие в правителството, ако неговата цел не била доизбутване на мандата, а благосъстоянието на хората, ако не планирало изкуствен излишък предварително, който след това да харчи еднолично и непрозрачно, ако имало желание и капацитет за реформи, ако инвестирало повече в хората, ако мислило повече за децата и за пенсионерите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
8
 
! Отговори
Глас народен преди 4 години
До бай ПешоТо пък всички предишни бяха едни обединители...
130
5
 
9
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
щом толкова ги разбира нещата, нека влезе в политиката, да направи партия, да вземе над 4% и да влезе в парламента да оправя нещата :)
129
10
 
11
 
! Отговори
Московский кузнечик преди 4 години
Радев, Нинова и Малинов - единствени опори на руските интереси в Задунайская Болгария.
128
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев да пита Деси дали усеща кризите, когото обикаля моловете по света !
127
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Радев вкара Авиацията в криза, а сега вкарва цялата държава в криза !На кого ги говори тези работи, нали той заема непрекъснато високи държавни постове и като такъв е съучастник, а не жертвата, за каквато иска да ни се представи !Боже прибери си вересиите !
126
8
 
4
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Уточнение:Путин 20г.управлява Русия ,с всичките и богатства и живеемпо-добре от руснаците(с изключение на Москва,Петербург и още два града )
125
12
 
7
 
! Отговори
бай Пешо преди 4 години
ще остане в историята като президента-разединител
124
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не,президентът не лъже!Той не уточнява!2006г.България на ръба на фалита.Идва ГЕРБ .Три години ,тъкмо закрепи икономиката и дойдоха червените термити.След две години фалираха.Пак дойдоха ГЕРБ .Две години,пак закрепиха икономиката и пак дойдоха червените термити.Пак фалит.Сега от две години и половина управлява ГЕРБ ,икономиката е добре,финансите са добре ,кандидатстваме за евро зоната.Пак червените термити напират за власт...
123
12
 
7
 
! Отговори
Отчет преди 4 години
Нали това щеше да е отчет на ген. Радев. Какво е свършил? Явно нищо! Само лозунги: "свобода на словото", "корупция" и разходки с "жената в нови дрешки" по света и у нас (второто май по-малко)...
122
4
 
14
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Според мафията казаното от президента, че основните проблеми са липсата на върховенството на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, не е вярно и в България няма корупция, никога не се прави ремонт на ремонта, законодателната, изпълнителната и съдебната власт са независими от мафията от клана на ГЕРБ.
121
6
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Според мафията президента лъже, че България продължава да е на последно място по стандарт на живот и се отдалечава от останалите страни от Източна Европа? Според мафията в България има най-висок стандарт на живот в ЕС.
120
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Той и Гоцю голям го вадеше, накрая 1%. Така, че по-кротко!
119
6
 
11
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Според мафията това, което казва президента за демографската криза е лъжа и криза няма, българите се увеличаваме и никой не бяга от България.
118
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ГЕРБ обърнаха държавата ни в феодално владение на една върхушка - корупция, " усвояване" мръсен въздух от горенето на " европейските суровини ", планини без гори, няма вода,плачевен стандарт на живот за останалите тук, висока смъртност и ниска раждаемост, наливане на пари от пусто в празно, обещания и " гасене" на обществени пожари.
117
7
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Много точно изказване на президента. Май мафията е имала предварителна информация за това изказване и се опита да го сплаши, чрез главния си прокурор.
116
6
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До до ЗОЗОСмешко, ами да се яви тогава Радев на ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ да видим колко гласа ще събере. Аман от прости хора!!! Гаранция няма да мине и 4 %.Боко от както клекна пред Путин и му строи тръбата е за сваляне.
115
8
 
21
 
! Отговори
RT преди 4 години
Кой нормален човек би предпочел за президент недоразуменията Плевнелиев и Цачева...няма такъв.
114
3
 
20
 
! Отговори
Ехо преди 4 години
Разгледайте видеата на премиера като ходи на посещения в чужбиНа та даже и в брюксел. С ръце в джобовете като мутра от 90 години. Баси срама.
113
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Чибурашка на задна прашкаТролът Чебурашка говори за опорки, аве *** жалък си и си смешен. Скрий се в НПО дупката от където изпълзя.
112
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх в сърцата на гробарите...личи ви