Планът за ТЕЦ "Марица-Изток" 2: Какво включва...

Каролев вярва, че били изпълнили намаляването на въглеродните емисии
Обновена: 13 фев 2020 22:48 | 13 фев 2020 22:38, Петя Славова
15

Какво включва планът за ТЕЦ "Марица-Изток" 2? Темата коментира икономистът Владимир Каролев в предаването "Денят ON AIR".

"Алтернативата не е АЕЦ "Белене" или АЕЦ "Козлодуй", защото тези три централи са единствените три централи в България, които могат много бързо да увеличат или намалят мощността си. "Мариците" са значим процент, малко повече от 40% от тока", каза Каролев.

Според него България, заедно с още няколко държави от бившия Съветски блок, е изпълнила предсрочно намаляването на въглеродните емисии. Това е, защото е затворила големи мастодонти като "Кремиковци" и "Химически заводи".

"България има много ясно предимство и може да го докаже, че ние сме си изпълнили нашия ангажимент за чистотата на въздуха по отношение на въглеродния двуокис", каза икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Неговото мнение е, че турските електроцентрали са станали конкурентоспособни, защото те не плащат такива високи цени за въглеродните емисии.

"Че трябва да се повиши ефективността в "Марица-Изток" 2, е напълно ясно", категоричен беше Каролев.

Той смята, че трите централи трябва да минат постепенно от въглища на газ до 2030 г.

"Ако нищо не се направи, тези централи трябва да спрат през 2025 г. Но българското правителство трябва да предоговори това да се случи до 2030 г. Междувременно и трите централи да им бъдат създадени стимули да минат или на газ, или на комбинация между слънчева енергия, водород и газ. Това за мен е бъдещето на Маришкия басейн", разясни икономистът.

Той заяви, че въпросът с "Марица-Изток" 1 и 3 трябва да се реши на масата на преговорите. За Каролев темата "Топлофикация" е много важна.  "Това е последният сезон, в който "Топлофикация" ще изкара без фалит", категорично заяви експертът.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия като се появи и се сещам за мадридския измамник. Що не си седи в дупката.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Toва същество е меко казано неприятно.
8
0
 
9
 
! Отговори
почитател преди 4 месеца
Няма такъв мушморок
7
1
 
11
 
! Отговори
Този е преди 4 месеца
На всяка манджа мерудия
6
1
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 4 месеца
Въглеродните Емисии да Блъф. Само Исландският вулкан е изхвърлил през 2010 повече емисии и прах от всички заводи в Света за 50 години. Хората горят въглища от хиляди години. Иде Ледников период. Страните без енергоресурси за загинали. Освен това като беше толкова важен природния газ да не бяха спирали Южен Поток. Сега сме зависими от Турция, КОЯТО ВЕЧЕ РЕВИЗИРА ГРАНИЦИТЕ СИ ОТ 1878. Къде беше по това време г-н Каролев да изкаже мнението си?
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ковачки бачка,Мариците не?
4
4
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 4 месеца
ПланЪт не се ли казваше РанЪт?
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До бай Ламби

Той (Камен) разбира и от хотели в Банско...
2
1
 
8
 
! Отговори
Съгласен преди 4 месеца
До Анонимен 3

Точно така. За сега най-много и забавни коментари имаше под новината за сивият сектор във виното. Връщам се там за да гледам как върви драмата.
1
2
 
18
 
! Отговори
бай Ламби преди 4 месеца
Брейййй....тоя Каролев бре!Освен от царски имоти разбирал и от тецове ейй!Велик!Да живей!