Радев гневен: Отмяната на честванията на Шипка е манипулация!

Как така в София било безопасно, а на върха не?
Обновена: 3 мар 2020 11:45 | 3 мар 2020 11:42, Камелия Цветанова
718
Радев гневен: Отмяната на честванията на Шипка е манипулация!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поздрави българите по случай националния празник 3 март.

В град Шипка, където беше отслужен благодарствен молебен в храма "Рождество Христово", държавният глава определи отмяната на официалните чествания на Шипка като "манипулация".

Още по темата

"България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите", коментира той, цитиран от БНР.

Президентът благодари на хилядите, които изкачиха върха, че отново са на Шипка.

"Тук, на този връх, „покрит с бели кости и с кървав мъх“, се решава изходът от войната. Съдбата го поверява в ръцете на няколко хиляди български опълченци и войниците от Брянския и Орловския полк. Техният героизъм ще пречупи морално поробителя и ще отвори пътя към Освобождението. Каква ли щеше да бъде съдбата на България днес, ако онези велики българи се бяха поддали на "вируса" на манипулацията, на "вируса" на страха, на "вируса" на примирението, на "вируса" на слабоволието? Но те устояха и не се поддадоха, както всички вас, за които дългът към паметта е свят и неотменим", посочи в словоот си държавният глава.
 
Той напомни, че преди 142 години България възкръсва след петвековното османско иго.

"Под знамената на руската армия се сражаваха хиляди воини от много народи на необятната империя. За много от тях нашата земя се оказа последен дом. Дълбок поклон пред паметта на всички, които положиха костите си за България. 142 години българската държава устоя на историческите ветрове и съхрани своя суверенитет. Но той не е даденост. Суверенитетът изисква осъзнаване на националния интерес и воля да бъде отстояван. От нас зависи днес да го опазим, да го пазим и в бъдните години", отбеляза Радев.
 
"През годините много политици пренебрегваха и оспорваха Трети март. Правят го и днес. Много манипулатори се опитваха да изопачават историята за политическа употреба. Те нападаха истината с настървението, с което пълчищата на поробителя някога щурмуваха Шипка. Но и едните, и другите претърпяха поражение. Защото хиляди достойни българи като вас днес отстояваха историческата памет с разум и със сърцата си. Със смиреното си присъствие на този връх. Тези хора аз наричам „опълченците на историческата памет“ и това сте всички вие, скъпи сънародници. Към вас е моята благодарност", заключи президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


718
Още по темата: шипкарадев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
474
2
 
18
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 години
Първите коментари показват истината..... кой колко е..... жалко,че се фалшифицират изборите.... факт !!!!
473
9
 
20
 
! Отговори
КЛАСА преди 4 години
БРАВО ! ЗАВИЖДАЙТЕ, КУХИ ГРЕБАВИ......
472
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
турция е загубила 10 безпилотника около 200 танка бронетранспортьора и бронирани машини артилерия и над 150 военни на странната на сирия воюват иракският спецназ ирански военни и хизбола вчера два от безпилотниците са свалени с реб.
471
11
 
29
 
! Отговори
истина преди 4 години
РАДЕВ МАЧКАИ САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ И ***
470
12
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Президентът има способността да свързва историята с днешния ден и да прави много сполучливи паралели. Министър председателят ни никога не се появявал на Националния празник, защото мрази народа си ( като каза баба Стойна ) и на днешния се представи ката туристически гид и таксиджия на най-високо ниво. Поне да беше поканил и Мустафата да я повози, пък и срещата щеше да има завършен евро-атлантически облик,
469
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президентът няма икономическа власт, но поне е свободен да говори/критикува и това дразни г-ската ша_й.ка.Аз лично оценявам това. Относно ефективност и резултати - друга тема.
468
21
 
5
 
! Отговори
МРЪН МРЪН МРЪН МРЪН преди 4 години
В коментарите... и едните и другите... не знам как, амааа... и едната и другата страна ми напомнят Синдрома на Аспергер, с други думи А У Т И З Ъ М. Пък Радев да ходи да си прави партия, и без това народа е зад него... според него. Да почва и само напред и нагоре, както беше с изтребителя. Гласувам за едно правителство на Радев + Слави Тринфонов и на 3ти март 2030 година България на 3 планети!
467
5
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Днес по БНР имаше интервю с трима иченици и техния учител от една от елитните софийски гимназии. Ученичката каза, че преди освобождениети сме били в Османската империя и бъгарския народ си е живеел добре. Дригите двама говориха общи приказки и никой не знаеше, кой ни освободил и от какво. Учителят им каза, че не преподава исторически факти и го инересува само влиянието им в културата. Неолибералната идеология си е свършила добре работата. След 10 години историята ще е напълно префомирана.
466
6
 
19
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Цецка Цачева щеше да обедини народа още повече и от Повърналиев. При роската народа беше обединен - 90% го мразеше. А при Цецка щеше да е 99%. Аз нямам познати, които харесват тези от партията на недоучилите, средата ми е доста подбрана.
465
31
 
18
 
! Отговори
Мирослав преди 4 години
Най-слабия президент,които сме имали! Превръща всеки празник в митинг и разделя народа! Този човек е злобен и е вреден за България!
464
4
 
20
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Някой син каскет случайно да се досети, че Макрон ще поиска диалог с Русия?Това например беше ясно още когато Доналд стана президент, а Англия тръгна към брекзит. Но откъде такива стратегии у сините и бозави герберски каскети? В техните глави само охрана, самолети, магистрали и усвояване на евро средства от няколко бизнесмена. Безкрайно назад сте от световните трендове.
463
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя само се оплаква , злобее и прави интриги.Руснаците трябва малко да го стегнат.
462
21
 
20
 
! Отговори
Те това е преди 4 години
Този човек е отврат ...
461
17
 
29
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
ГЕРБ се страхува от Радев. Има защо, не им мълчи, а народа му дава най- висок рейтинг.
460
13
 
25
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Жалки гербери ***, вие дори за слуги не ставате и за това се иска акъл.Ако ще ставате слуги на турците сте няколкостотин години назад, ако сте слуги на европейците, пак сте 1 година назад с антируската си риторика, ако сте слуги на американците сте 5 години назад.Не можете дори да схванете какви са следващите ходове на началниците ви.
459
24
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Този е като някоя жена вечно е зает да прави интриги.Нито един политик не милее с дела за България.А *** русофили заминавайте за раша никой не ви е спрял.
458
28
 
26
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Браво Президенте! Никога до сега не сме имали такъв достоен мъж за президент. Отсрами ни!
457
9
 
15
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До АнонименПрезидента е прихвани корНЕЛИЯвирус.Браво пич - супер го измисли. Бу, ха, ха, ха
456
18
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 28 години България не случи на президент. Поредния ***.
455
16
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 4 години
Вирус на планина няма да хванете.Вирусите обичат затворени пространства, прашни тролеи и мръсен въздух. Не случайно заразата тръгва от голям град, не от Хималаите.Ако Цецка герберастката беше президент, нямаше да отменят празника, а тя щеше да чете реч за финландските, украинските и други европейци загинали на Шипка.Драги герберунгели, щяхте да сте смешни ако не управлявахте горката ни държава.