Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19

Борисов: Много е тънка границата, единствено и само дисциплината на нацията може да помогне
Обновена: 13 мар 2020 08:18 | 13 мар 2020 00:12, Красимир Ангелов
594
Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19
Снимка: МС

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Още по темата
По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове и т.нат, уточни премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината. "Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си", посочи още министър-председателят.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

Той поиска да се даде възможност на МВР да издирва и задържа тези, които трябва да са под карантина, но не изпълняват указанията.

В края на своето изказване и преди да освободи министрите си от заседанието Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Повече от час и половина продължи извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
330
0
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
до ШопоПрав си, нещата са наистина много сериозни и почти излизат от контрол... - но въпреки всичко се крепим на чувството си за хумор, който понякога политизираме...
329
1
 
9
 
! Отговори
До Активист на БСП преди 4 години
Балдъзата ми живее от 10 години в Равена. Не само консумативите. Няма да плащат ток, всички заеми към банките са замразени и още доста неща.
328
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ми е интересно на какво основание ще ограничават правото на хората да излизат от къщи? Кой доказва дали някой е болен? Коя независима лаборатория?
327
4
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 4 години
А правителството на ГЕРБ ще поеме ли консумативите на гражданите,така както направи правителството на Италия?Или ще купуваме нови имоти на любовниците им ?
326
1
 
7
 
! Отговори
До Зозо преди 4 години
Бачкай и кашляй :]]
325
0
 
4
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 години
БОРИСОВ ВЗЕМАЙ МЕРКИ ДА НЕ СТАНЕ РАБОТАТА ДЕБЕЛА С ТОЯ ВИРУС
324
1
 
8
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Само ще каже на Странджата и подобни нему неандерталци,че момента е крайно неподходящ за политизиране и точно сега ще проличи човещината на хората!
323
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз вярвам на Радефф, той каза, че Корона вуруса и манипулация :)
322
0
 
6
 
! Отговори
Тим преди 4 години
Това се очакваше в цяла Европа вървят натам и щатите най интересното е въпроса който зададе на тъпите български частници сега като горивата поевтиняват драстично газ също дали ще паднат цените на стоките който произвеждат или на лапачите им е добре сега няма по голямо мрънкало от българския бизнес а най опасната група е транспортния бизнес защото камионите им щъкат по цяла Европа
321
0
 
5
 
! Отговори
МАНЖАТА преди 4 години
ДНЕСКА ПАК ЩЕ ДОСАЖДАМ НА ВСИЧКИ НОРМАЛНИ ГРАЖДАНИ
320
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тази наша държава управлявана от ****анари не можеш да купиш от аптеките маски, защото НЯМА, НЯМА "Тамифлу", НЯМА "Реленца", НЯМА дезинфектанти, ама никакви, само по 3,00 лв. едни малки флакончета/гелчета, които ще си купуват децата - учениците заДължително, защото училищата не могат да осигурят! Извънредно положение - това е положението драги българино, когато тази наша държава, е управлявана от ****анари и мошеници, които съсипаха здравеопазването и всичко останало!
319
2
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 498 преди 4 години
Аз също съм казал на децата си, че учебната година свърши. Дъщеря ми е е отличничката на училището. Само за последната година има 4 златни и два сребърни медала от олимпиади + 2 купи. Детето плака. Живота е на първо мяссто.
318
1
 
10
 
! Отговори
До Зозо 164 преди 4 години
Ако не си забелязал политиците ни обикновено виждат заобикалящият ги свят е розово от прозорца на мерцедеса, не са натъпкани, като сардини в метрото сутрин отивайки на работа.Децата им не учат по масовите училища с по 30 деца в клас. Пък и депутатите вече си гласуваха 45 дена платена ваканция и осигуриха маски за обслужващият ги персонал.
317
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 493 Аз съм казал на моето дете, че няма да ходи на училище докрая на тази учебна година. Ще повтаря класа, ако трябва. но няма да го пусна на училище.
316
2
 
2
 
! Отговори
Т-virus преди 4 години
Предложените мерки са:Който кихне или се закашля на публично място, да бъде такова от най-близкия контролен орган, ако няма такъв наблизо, гражданите (и ceляните, които живеят в града) да подават сигнали.
315
1
 
7
 
! Отговори
kov преди 4 години
"Спасението на давещите се е дело на самите давещи се"Сами решавате дали да пуснете децата си на училище.
314
16
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Айдеееее, паникьориии... Вас кой щам ви притеснява? Този от София или този от Шипка?Айде бегайте ся при Радев да ви лекува :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Абдали червени
313
1
 
7
 
! Отговори
12 преди 4 години
Взимайте мерки и ги актуализирайте редовно. Като нямаме ресурс и капацитет поне можем да си стоим удома и да не пътуваме. И да не си внасяме пътуващи от чужбина естествено. Не може аз да спазвам разни мерки пък самолетите да кацат един след друг нали?
312
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вчера получих мейл от училището на децата ми, че от понеделник подновяват занятията.Подготвени са били с гелчета и препарати за почистване. Експертите, които ще отговарят за дезинфекцията на сграда с 1000 ученика са 60-70 годишни жени, на които им е трудно вече кофата да вдигат и с една почистват целият етаж.Направо го изтрих. При вирусна инфекция за която още не се знае какви щети нанася на организма, но се разпространява главно по въздушно капков път те ще го набутат по 28 деца в стая.
311
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ааа сетиха се! А защо трябваше да отменят грипната ваканция и учениците да ходят вчера и днес на училище, смoтаняци такива?