Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19

Борисов: Много е тънка границата, единствено и само дисциплината на нацията може да помогне
Обновена: 13 мар 2020 08:18 | 13 мар 2020 00:12, Красимир Ангелов
594
Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19
Снимка: МС

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Още по темата
По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове и т.нат, уточни премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината. "Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си", посочи още министър-председателят.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

Той поиска да се даде възможност на МВР да издирва и задържа тези, които трябва да са под карантина, но не изпълняват указанията.

В края на своето изказване и преди да освободи министрите си от заседанието Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Повече от час и половина продължи извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
4
 
12
 
! Отговори
Fan преди 4 години
Всичките ви мерки са бутафорни, нещacтници такива!!!Пуснахте децата пак на училище, но ви трябват извънредни мерки да ги спрете?!Лекарите нямат маски, според онзи цирковия генерал - с тирове щели да ги карат, да чакат...
289
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До kovКашляш ли вече? Паникьор.
288
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До SSЕееххххх, руски мечти. Щял да се разпадне ЕС.... Кога бре другарю? ЕС не е СССР да се разпадне :)))))))))))))) Отдавна ги слушаме тези глупости - разпадането на ЕС и НАТО, фалита на САЩ, новата Волга.....
287
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е военновременния запас от храни и вода ? Извънредно положение означава, че армията ще контролира всичко и ще раздава храна по домовете на хората заради наложената карантина.
286
4
 
10
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Военно положение и който кихне на по-малко от сто метра от прозореца на Борисов - та-та-та-та!
285
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахаааа, вчера някъв *** предлагаше военно положение да бил въвел Радев. Е на ти ся извънредно положение от парламента. Няма разни копейковци да се събират тук и там и да висят по прозорците. Всъщност и военното положение го обявява парламента, Радев може само да чете на Нова година :))))))))))))))))))))
284
2
 
9
 
! Отговори
ЕХАА преди 4 години
Кеф! Казал някой нещо против вожда и управлението-директно го обявяват болен от covid, а после ....изолиран(завинаги!)
283
1
 
16
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
Смятам,че е по-удачно да бъде въведено военно положение.То е по-ефикасно.Вчера съобщиха за някаква женица,която била от купонджиите в Лом,след като се прибрала в Пловдив,където живее получила някакъв пристъп и била настанена в болница,но получила паник-атака и избягала.Та се сетих за един случай в КНДР,който кореспондира с нашият случай.Та там някакъв гражданин поставен под карантина отишъл на корейска баня,която е нещо като сауна.Та той бил издирен,установен и разстрелян
282
0
 
7
 
! Отговори
Възмутен DE преди 4 години
А бе добре- тонове ОТПАДЪЦИ -ЩЕ ЦЕНЗУРИРАТЕ ЛИ?
281
5
 
1
 
! Отговори
Иванов преди 4 години
Късно е вече. Всички ще умрем. Напишете си завещание и започвайте мемоарите си.
280
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДрОгарете пси хопати във форума щяха да са по ниски от тревата и по тихи от водата ако политбюро бяха увиснали на стълбовет пред народното събрание преди около 30 години. Безсмислиците ги четете в тезите на Априлския пленум.
279
5
 
14
 
! Отговори
ЧИСТКА преди 4 години
този тип ограничения лесно може да ескалира до Тотална Диктатура. Днес ограничаване движението, утре полицейски час, а вдруги ден- в домовете на неудобни хора просто ще пристига "линейка" с петима в гащеризони и ще прибират субекта със съмнения за вируса. След няколко дни ще уведомяват роднините, че е починал от усложнения.
278
3
 
14
 
! Отговори
Коки преди 4 години
Най-напред да върнат ***, който го докараха във вагони! После ще говорим за вируси! Предатели
277
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че ние сме си в извънредно положение - т.н. Спец прокуратура прави каквото си иска, арестува и затваря, когото си иска, под благия поглед на държава, правителство, ВК, ВС, и други знайни и незнайни герои на ЕТАЦ!
276
7
 
11
 
! Отговори
Кьор фишек преди 4 години
Мафиотската кратуна от Банкя и мутрата гешефтар с каскета искат въвеждане на диктатура и извънредни правомощия над закона. Сега използват някаква си грипна епидемия като благовиден предлог. Хора не спете!
275
4
 
8
 
! Отговори
SS преди 4 години
Писах ли преди време,че 2020год ще бъде помнена дълго време.Може дори да влезе в учеб.по история.Надявам се след пандемията джендърския ЕС вече да се е разпаднал.А и народа да търси отговорност от политиците.Който оцелее от вируса ще живее в един по добър морален свят.
274
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онлайн обучение за децата не могат ли да направят, няма дете без компютър вече! Ще седят вкъщи и ще учат, вместо да обикалят по моловете.
273
3
 
9
 
! Отговори
kov преди 4 години
За какво се пените в коментарите. Вчера децата бяха на училище, всичко приключи. Не ви ли е ясно, че този вирус е брутален и заразява масово, в Южна Корея един зарази хиляда и седемстотин човека. Мислете как ще оцелявате.Днес децата пак са на училище. Точно 2 дни им трябваха на българоубийците и те си ги получиха.
272
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има новина от Италия, сега я видях в 24 часа. Лекар от Бергамо казва, че вирусът мутира и все повече млади хора са в интензивното. Вече нямало места в моргите, слагат труповете в църквите.
271
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да изолираме главния вирусоносител от Банкя, това ще е най добрия начин за спиране на заразата