Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19

Борисов: Много е тънка границата, единствено и само дисциплината на нацията може да помогне
Обновена: 13 мар 2020 08:18 | 13 мар 2020 00:12, Красимир Ангелов
594
Кабинетът предлага на НС да обяви извънредно положение заради COVID-19
Снимка: МС

Кабинетът ще предложи на Народното събрание да обяви извънредно положение в държавата във връзка с разпространението на коронавируса. Това обяви премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет след проведено заседание съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Още по темата
По този начин ще може да бъдат затваряни училища, университети, игрални зали, нощни клубове и т.нат, уточни премиерът.

По думите му Министерството на здравеопазването ще трябва да обяви от кои държави да не бъдат допускани граждани у нас, а Външно министерство – да посочи до кои държави българите да не пътуват.

"МВнР трябва всяка минута да актуализира сайта си за забрана за пътувания от България до други страни, а Министерство на здравеопазването от кои държави не могат да влизат в България", обяви Борисов.

Много е тънка границата и единствено и само дисциплината и организацията на нацията може да помогне на държавата, категоричен бе Борисов.

Той благодари на лекарите и сестрите за положените от тях усилия и поиска строги глоби за всеки, който не спазва карантината. "Трябва да се направи клинична пътека за коронавируса, за да знаят докторите и работещите какви допълнителни пари възнаграждения ще получат за труда си", посочи още министър-председателят.

Целият свят прави неща, които ние от 28 февруари ги приехме, заяви Борисов.

Той поиска да се даде възможност на МВР да издирва и задържа тези, които трябва да са под карантина, но не изпълняват указанията.

В края на своето изказване и преди да освободи министрите си от заседанието Борисов настоя да бъдат намалени цените на стоки заради падналите цени на нефта и природния газ.

Повече от час и половина продължи извънредното заседание на Министерския съвет, свикано от Бойко Борисов, съвместно с Националния оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с обявената от Световната здравна организация спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването COVID-19.

Националният оперативен щаб докладва пред премиера Борисов и министрите предложения за по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса предвид актуалната ситуация. Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


594
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А двуседмичен ПЛАТЕН отпуск за родители на деца до 15 г. ще има ли? Нали Баце все ни плашеше да не станем като Гърция?! Уж фалиралата Гърция взе такова решение, а при нас "да не счупим икономиката"...
269
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Университетите и училищата са затворени от 1 седмица.Защо болните се увеличиха ?
268
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един починал и трима в тежко състояние, да са 4% от заболелите, следва 100 души вече имат симптоми. Всеки един от тях да е заразил 10на, следва 1000 души разнасят заразата. До една седмица тези 1000х10 ще станат 10000. От тях само 4% да починат, вече имаме поне 400 души обречени, и това е в случай че нашата държава осигури поне италиански стандарт болнична помощ. А ако не може, което е по-вероятно, броят на починалите ще скочи. Младите не сме проблем, но родителите ни са в опасност.
267
0
 
11
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Медицината е на ниво 2 век в световен мащаб! За какво чупат милиарди???
266
11
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ Е МАФИЯ преди 4 години
В България управялва мафия.Ако в Италия обявяването на извънредно положение не може да доведе до политическа разправа с неудобните, то в тук с даването на повече власт в ръцете на шайката на Борисов рано или късно ще доведе до извращения.А, вирусът няма да бъде преборен нито със, нито без извънредно положение.Само ще дадем на Хунтата безконтролна власт за неограничено време.
265
8
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До Анонимен АлкохоликТи, май не си слушал внимателно - кафенетата и ресторантите ще продължат да работят.Младите хора ще се заразяват точно там, ане в училищата и университетите.Хунтата дели хората, а не аз !Вчера е възложила шиенето на облекла в Габрово пак на тяхна фирма.Милиони ще падат от нещастието на хората !И друго - никой не споменава какъв ще е срока на извънредното положение.Сиреч БЕЗСРОЧНО.Значи може и изборите догодина да отложим заради него.ГЕРБ на власт завинаги.
264
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Че мерките са закъснели е факт, но какво предлагаш ти? Учениците да ходят на училище ли? Да работят дискотеки и барове ? Стига политизирайте нещата моля ви. Работата е сериозна и точно сега не е добре да се делят хората на политически фракции
263
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извънредното положение трябва да бъде наистина извънредно с всичка сила. Аман от разгащеност къде ли не. Това вирусче сигурно ще принуди тоя-оня да спрат да си гледат само пред носа. Светът е в криза. Разните еюбарго и подобни тинтири-минтири изведнъж мухлясват, плесенясват. Алчността почва да си троши зъбите, а това е първата светлина в тунела.
262
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Късно, много късно.При толкова много българи спасяващи се от глад работейки в чужбина, мерките срещу ограничаване на движението, както и сдобиване с тестове, препазно облекло, и машини за вентилация на умиращите трябваше да започне още когато първите случаи плъзнаха извън Китай или поне когато се видя, че Италия изпуска контрола.Сега ще оценяваме некадърността на правителството в брой трупове.
261
5
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До Анонимен АлкохоликТези мерки са изключително закъснели и няма да имат никакъв ефект, освен, че ще обеднят още българите.В Китай от три месеца има коронавирус, а ние чак сега започваме да шием маски и облекла.Вирусът вече е тук. Каква е ползата чак сега да се затварят границите.За университетите е ясно - младите хора се местят от ВУЗ-а в кафето и в дискотеката. А, познайте къде ще се заразят по-лесно.Стига сте подкрепяли тая антинародна и антидемократична власт.Хунтата налага диктатура
260
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 4 години
Каква хунта стига говори глупости. Аз съм един от най-големите критици на ГЕРБ, но тези мерки са напълно реални. Само мога да ги поздравя ,ако гласуват това. Пълна карантина и затваряне на границите трябва. Стига политизирайте нещата, работата е зле време е всички в НС да се обединят и да решават проблеми
259
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абитуркентски балове и няколко свстби - и Нългария е пламнала отгоре додолу!НюКато бонус, никойне знае какво ядат, къде ровят и какви зарази разнасят уличните кучета и котки.Всички мазета да се деьинфекцират задължтелно и спешно. Гъмжат от *** и т. н. Общините да се размърдат и да глобяват.
258
13
 
16
 
! Отговори
Улцана преди 4 години
Честита ви герберска хунта! За всеки тоталитарист обяваването на извънредно положение е като Коледа. Предполагам че до месец и цялата опозиция ще е по затворите и така. Уж борба с вируса, но Бочето смята да векува като премиер. Балсъммамата, сега отивам до Кауфланд да напълня багажника с неща от първа необходимост, след 10 часа като отвори ловнорибарския ше си купя и 5 кутии патрони и товаря фамилията и отиваме в планината малко
257
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На последните парламентарни избори от хората, които са на над 60 години два пъти повече гласуваха за ГЕРБ, в сравнение с гласувалите за БСП. Та така с коронавирусът и изборите.
256
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навремето имаше такъв лаф: Руските джуджета са най-високите в Света!Та и сега ние така-най-много легла,обаче здравеопазването ни в колапс!Когато некъдърниците не знаят какво да правят ,на-лесно е да обявят изв.положение и да прехвърлят всички негативи върху четирите годишни времена и пандемията!
255
2
 
12
 
! Отговори
Ира преди 4 години
Вземете месец от лятната ваканция! Три масеца лйтна нйма никъде по света
254
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първата стъпка за спирането на разпространението на коронавирусът в България е съставяне на правителство от специалисти. Ако оставим некадърните Калинки на власт, коронавирусът ще унищожи България.
253
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронавирус се бори с оставка на ГЕРБ и ВМРО.
252
14
 
4
 
! Отговори
Туч преди 4 години
Maчкай, Бойкооо
251
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Извънредното положение ще даде възможност на дебеловратите денократи да смъкнат заплатите на минимума, а протестите против това са забранени.