Официално: Министерският съвет прие актуализация на бюджета

България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация
30 мар 2020 22:05, Нели Христова
288
Официално: Министерският съвет прие актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет прие актуализация на бюджета на дигитално заседание късно тази вечер, за да осъществи мярката 60/40, която предвижда подкрепа на бизнеса, засегнат от кризата с разпространението на коронавируса. Актуализацията още утре ще бъде внесена в Народноро субрание за гласуване, но повече яснота ще внесе финансовият министър Горанов на брифинг веднага след този на оперативния щаб във вторник сутринта, предаде  БГНЕС.

Освен актуализацията на бюджета, кабинетът прие и промени в Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Правителството одобри проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2020 година. Необходимостта от изготвяне на законопроекта произтича от очертаващата се невъзможност да бъдат постигнати заложените фискални цели с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година. Причините за това са, от една страна, необходимост от осигуряване на допълнителни разходи в изпълнение на Закона за мерките и действията по време на действието на извънредното положение и, от друга страна, прогнозираното към момента влошаване на параметри на приходите по бюджета.

От фискална гледна точка България се намира в добра кондиция на прага на извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на заразата с COVID-19. Дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години позволи да бъдат запазени буферите във фискалния резерв. Параметрите по изпълнението на бюджета към момента на обявяване на ситуацията на извънредно положение в България по консолидираната фискална програма са добри и се отчита текущо превишение на приходите над разходите. Това обаче е само моментното състояние на фиска на прага на настоящата безпрецедентна криза.

Разработените базов и алтернативни сценарии на развитие на макроикономическите индикатори в годишен план очертават сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски спрямо планираните параметри с разчетите към ЗДБРБ за 2020 година. Причините за прогнозираното неизпълнение на приходите са комплексни – външни и вътрешни фактори – като те ще допринесат за намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол и курса на щатския долар и др. Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци – ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9 % от прогнозния БВП).

Освен неотложните разходи по превенция на разпространението на COVID-19, приоритет са и мерките за подкрепа на икономиката и заетите. За запазване на работните места в страната правителството предложи и след обсъждане в Съвета за тристранно сътрудничество бе приета т. нар. мярка „60/40“, състояща се в поемане от страна на държавата на 60 на сто от осигурителният доход на заетите в предприятия, чийто бизнес е пострадал в най-голяма степен от въведените извънредни мерки за овладяване разпространението на заразата от корона вирус. За обезпечаване на необходимия ресурс по бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд „Безработица“ се предлага увеличаване на трансфера от държавния бюджет за бюджета на ДОО в размер на 1,43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с обявеното извънредно положение и планираните от правителството мерки за подпомагане на икономиката, е предвидена допълнителна възможност за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева.

В контекста на предлаганото увеличаване на дефицита (3,5 млрд. лв.) и осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), което общо възлиза на 4,2 млрд. лв., както и за гарантирането на достатъчно ликвидни фискални буфери в случай на по-негативен от очаквания сценарий, се предлага увеличаването на лимита за поемане на нов държавен дълг по чл. 68, ал. 1 от ЗДБРБ за 2020 г., като текстът „2,2 млрд. лв.“ се заменя с „10 млрд. лв“. В тази връзка е и предвидено увеличаване на разходите за лихви по държавния бюджет в размер на 70 млн. лева.

На извънредното заседание правителството прие също така изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство. Промените се налагат във връзка с влезналите в сила на 7 февруари 2020 г. нови разпоредби на Закона за съдебната власт в преходните и заключителни разпоредби, относно правомощията на Бюрото по защита при главния прокурор.

С проекта на нормативния акт се дава възможност директорът на Бюрото да бъде подпомаган при изпълнението на функциите му от повече от един заместник-директор в зависимост от длъжностното разписание на служителите в структурите. Директорът на Бюрото по защита при главния прокурор ще организира охраната на прокурори и следователи, застрашени във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
7
 
3
 
! Отговори
до 55 преди 4 години
А какво трябва да направи този ненормалник ? Не е истина кви *** има тук...
59
2
 
11
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ама нали стискаше до последно! Една седмица не стиска. Айде да ви е честит новият заем. Тичайте за маски, че да живеем, някой трябва да го връща.
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заемът е с лихва! Солена лихва!Фалитът на КТБ ние народът го платихме!Ограбването на заводи, масови приватизации, РМД-та - ние го платихме.Кредитните милионери през 90-те народната пара окрадаха.Тоз народ, който не се качи на власт само той не го клати.Аман вече! Черен АМАН!
57
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунистите от БСП, които сте се събрали тук да се упражнявате по теми, които не разбирате, четете какви правила трябва да спазвате, че глобите са по 5000 лв. И се прилагат. Не са само на хартия, както си мислите. Това е важно да знаете.
56
2
 
23
 
! Отговори
Шефа преди 4 години
Хайде бре , значи 2,2 млрд , ги правят на 10 млрд ?Браво , огромен скок от обещания 1 млрд лв.!Какво падение ?От алчност си организират ПИР по време на МОР!Естествено , тия пари от дълга , ще ги плащат тия , за които няма да има нито лев!Също , като парите , които Борисов дари за "развитие на футбола"и ги тури в джобовите на двама футболни боса !
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Коронен герб приема коронен бюджет.
54
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя извънреден режим като свърши, пак няма да е за излизане по улиците. Гладен безработен народ и бивши гастарбайтери ще скитат навсякъде, кой ще гледа да щипне портфейл, кой да краде джанти на коли, кой ще разбива апартаменти и магазини, и при затворени граници нямаш вариант за емиграция.
53
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спестяванията няма да се стопят докато има валутен борд (слава Богу).Но инфлация със сигурност ще има, породена от безработицата и реално неработещата икономика.Зароби ни пак тоя неноррмалник. А как хубаво обещаваше, че нямало да заробва младото поколение.
52
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов ще съхранява властта и демокрацията докато дойде някой достоен да го наследи.
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По селата ромите си играят кючеци и Гешев и кметове се правят че не ги виждат.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
s tesi prekrasni merki ste ima olimpiiski zlatni medali za generalite.
49
2
 
15
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
теглете паричките от спуканите банки на хапарцуня и пеевски. всичките в кеш. оставете си най много за сметките за три месеца. ако нямате и толкова теглете всичките. *** до три дена ще съхне пред министерски съвет с празната кафв на доле. с малко мъчение какъвто е страхливец и пълни признания ще направи преди това.
48
6
 
7
 
! Отговори
Fate преди 4 години
То пък един парламент
47
16
 
8
 
! Отговори
до Фейт преди 4 години
Защо да е умишлено унищожаването на икономиката и сестяванията. Нямаше ли някакъв Корона вирус. Ако е умишлено, то трябва да се отнася за целия свят или пак бай Тиквун ви е виновен. Ако падне луната пак бай Тиквун ще ви е виновен.
46
3
 
21
 
! Отговори
Диктатура преди 4 години
Първо изхарчи 2 милиарда за ръждясали фърчила. Сега ще вкарва дълг непосилен за българският народ.На този престъпник му направете паметник до НДК запишете му името до други убийци на народ и родина, предатели ТОДОР ЖИВКОВ ИВАН КОСТОВ СИМЕОН САКСКОБУРГОТСКИ БОЙКО БОРИСОВ
45
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова затвориха Парламента мутрата да безчинства безнаказано и безконтролно!
44
3
 
23
 
! Отговори
Астор преди 4 години
Фокус-мокус късно вечер и утре като се събудите: 1 eur = 10 лв.
43
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПроСоТоДругарю, стига си се пънал. За опорни и точки и тpoлeне, пари вече не дават.
42
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май след виденова зима и арабска пролет ще има бойково лято.
41
2
 
11
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
Лумпенченца на пльощада. Догодина иде световната банка и казва *** ипотекира земята...