Депутатите - не работят, получават заплати, били по-мразени от всякога

Без заседания на НС правителството щяло да има пълната власт
Обновена: 3 апр 2020 15:14 | 3 апр 2020 15:14, Камелия Цветанова
152
Депутатите  - не работят, получават заплати, били по-мразени от всякога
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

БСП се опълчи на предложението на мнозинството за новия начин на работа на парламента.

Според новите правила депутатите ще се събират за регистрация цял час, в пленарната зала ще присъстват само тези от тях, които искат да се изкажат и ще седят през място, за да не са прекалено близо едни до друг, а гласуването ще е на групи.

До това положение се стигна след като трите депутати дадоха положителни проби за коронавирус.

Още по темата

Според Кристиян Вигенин обаче тези мерки не са за сигурността на депутатите, а за удобство на правителството.

"Днес сме по-мразени от всякога. В момента, когато стотици хиляди българи продължават работа, ние затваряме. Нека да видим как работят продавачите в магазините, шофьорите на градския транспорт, полицаите. А как работят лекарите и целият медицински персонал", скочи той.

"В момент когато десетки хиляди са в неплатен отпуск парламентът наред с министри, президент по автоматичен механизъм ни увеличават заплатите, а на всичкото отгоре при нашия случай, дори и без да работим", продължи с критиките Вигенин.

Според него по този начин се трупа неприязън, ярост и омраза от хората към депутатите и преди всичко към председателят на НС Цвета Караянчева.

"Днес и в понеделник са последните ни заседания за доста дълъг период напред. Правителството ще получи пълната свобода да прави каквото си иска до 13 май и да вземе 10 милиарда дълг, който ще харчи както иска", обвини още депутатът от БСП.

Според червената шефка Корнелия Нинова начинът на формиране на заплатите на депутатите е неправилен, а в дневния ред на НС няма точка за промяна на Правилника за дейността на парламента, за да бъдат замразени възнагражденията им, въпреки че за това настоя премиерът Бойко Борисов, а депутатите му веднага внесоха предложението.

"Автоматично се увеличават на три месеца без значение дали работим или не. Това е истинският популизъм", скочи тя и припомни, че три пъти досега от БСП са внасяли законодателни предложения за промяна на начина на формирането на възнагражденията им.

БСП ще внесе отново предложението си за намаляване на заплатите на депутатите и замразяването им към края на 43-ото Народно събрание.

По закон депутатската заплата е равна на 3 средни брутни възнаграждения в обществения сектор за последния месец от тримесечието, за което НСИ обяви данни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
12
 
! Отговори
В любимите Щати преди 4 години
Един сенатор представлява средно 3.5 милиона души, а един конгресмен - 800 хиляди души. У нас, понеже сме по-богати от Щатите, един депутат представлява 30 хиляди души с клизма.
71
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КоВидов ден дойде ***!Плащайте си сметката за плиткоумието което показахте през последните 10 години с тоя банкянски нефел.Нямате си идея какво ви чака.Това е само началото!!Луканов и Виденов ще ви се видят светци.........
70
5
 
3
 
! Отговори
Хе Хе преди 4 години
Тези не са на този свят. Кому е нужен този цирк. Още ли се ръфат за кокала който го няма. Не разбраха ли че вече нищо не зависи от тях а от Бойко и Годжи. И колкото и да ги плюят Горанов е прав за заема. И без това се пускат печатниците. Сега е важно оцеляването а не партизанщината. Ама у комунист мозък ЙОГ.
69
1
 
7
 
! Отговори
Няма такава Държава3 преди 4 години
Ние тук се смеем на "изостаналите" Африканци - обаче не знам дали сте чели статията от днес - Двама Френски лекари искали да пробват някакви ваксини срещу Короната - В Африка ... Ясно какво искат да кажат - Тия са "втора ръка" и да загубим някой Африканец. Едва ли ще е проблем. Първите , които са скочили по Социалните мрежи са футболните звезди от Африкански произход - Дрогба , Ето о , Демба Ба ...... Ако го кажат за България ? Тук някой дали ще "скочи" ? Или ще гледат колко пари ще им дадат?!?
68
1
 
7
 
! Отговори
Мислещ преди 4 години
Призовавам от ЕК да изпратят детективи да разследват депутатите в България
67
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 4 години
Осъзнайте се - България не е на депутатите, България е на българите, събудете се най накрая и излезте на улиците и да изчистим ***, за да не чистят нашите деца *** на Европа и останалата гнус. Няма кой да свърши тая работа вместо нас, никой няма да ни защити в тежки моменти, ще ни дадат по един биберон и ние трябва да им се чувстваме задължени....бесен съм!
66
1
 
11
 
! Отговори
Без име преди 4 години
До АнонименКрайно време е ! Аман от дилетанти в управлението! В нормалните правителства при най-малкия гаф се подават оставки, защото са високо квалифицирани и винаги могат да си намерят добре платена работа. Нашите се държат като жаби за гьол, защото с познанията и възможностите си никъде няма да получават сегашните си благинки.
65
3
 
18
 
! Отговори
Няма такава Държава2 преди 4 години
В момент на криза - когато виждате как почти целия свят се тресе от страх от това , което предстои като Икономически резултат. Да НЕ говорим за България , която и без това НЯМА никаква икономика. Толкова съкращения. Толкова затворени обекти. Толкова обикновени Българи БЕЗ ЗАПЛАТИ или ПУСНАТИ В НЕПЛАТЕН ОТПУСК. И тия УЛТРА НАГЛЕЦИ си увеличават заплатите ? Пускат се в ПЛАТЕН ОТПУСК? И после Караянчева се "извинява" с половин уста ?!?! НЯКОЙ ДА МИ КАЖЕ , ЧЕ ТОВА Е НОРМАЛНО ...... ОТВРАТ!!!!!!!
64
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне си дарете заплатите докато продължава извънредното положение.
63
2
 
9
 
! Отговори
До 58 преди 4 години
Че то и сега е същото ,герберите гласуват както божеството им нареди, ако им каже излизат ,ако им каже влизат и при другите е така на това му викат дисциплина ,па това ,,по съвест,, не знам дали само не е красива фраза.
62
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Надявам се скоро плебса да огладнее и озверее до ниво 1997ма и да нахлуе в парламента и министерски съвет с тоягите .........па бой по тия празни глАви управнишки докато ги нацепи като презрели дини по бостан.
61
9
 
7
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Нинова защо е с ръкавици и маска? Нали Радев каза, че нямало коронавирус, като беше събрал тълпата на Шипка?!
60
1
 
22
 
! Отговори
Няма такава Държава преди 4 години
..... Тия ХРАНТУТНИЦИ НА ДЪРЖАВНА ЯСЛА - Дори са и супер нагли и безочливи !!!!! Каква работа вършите , бе ? Не сте свършили нищо за 5 лева ... Да не говорим за заплатите Ви , които взимате ! Аз тази ПЛЕНАРНА ЗАЛА веднъж НЕ съм я видял - дори наполовина пълна !!! Къде сте , бе ? Къде Ви е работната позиция ? И на всичко това с тази мощна Икономическа криза , която ще настане със сигурност до 3-4 месеца - Тия ултра Наглеци си увеличиха заплатите и после се извиняват !!! Няма такава наглост.....
59
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Де факто Борисов управлява НС каквото им нареди това гласуват.
58
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутатите - не работят, получават заплати, били по-мразени от всякога-----------Че, за какво да ги "обичаме" - за словоБлудието им или за демагогията им!Нещо полезно да са сторили????Нашту всичко дуПЕтат следва стриктно линията на Лидерите си и на Партиите си!!!!!За народа, мъ хич не му остава време!
57
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Просто и Ясно,всички ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИДокато трае извънредното положение, минават на МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА!
56
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутати не ни трябват по-добре да имаме един върховен лидер и той да решава еднолично.
55
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тествани са едва няколко хиляди души, предимно БОЙче, приближените му, някой и друг милиционер, лекар и медицинска сестра.Ерго, не са налице достатъчно данни за епидемия.Извънредното положение е просто начин да бъдем лесно контролирани, чрез заплахи и сила.
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрайТя и след края ще ходи с маска.
53
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като започнеш от Воля,Атака,ВМРО,ДПС,ГЕРБ,БСП Всичко е на хранилката ,яслата !Да се разпускат ,така както предприемачите разпускат хората от работа !На Борсата да заминават ,заплатите да се разпределят за нуждаещите хора ,а народа ще си излъчи в Бъдеще 50 интелигентни професионалисти за управници !