Хората в държавните културни институти със заплати от бюджета

Това стана ясно от министър Боил Банов
7 апр 2020 10:03, Павел Гълъбов
15
Хората в държавните културни институти със заплати от бюджета
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хората в държавните културни институти ще получат своите заплати от бюджета на Министерството на културата. Това каза министърът на културата Боил Банов в интервю за БНТ.

Още по темата

„Много работа се опитваме да вършим. Със сигурност всички културни дейци, работещи в сферата на държавните културни институти, могат да бъдат напълно спокойни по отношение на техните трудови възнаграждения. Утре в Министерски съвет, което съм сигурен, че всички колеги ще подкрепят, ще гласуваме за извънредното положение и за месеци след това, според ситуацията всеки от хората в държавните културни институти да може да получи своята заплата безотказно. Това ще стане независимо от това каква дейност към момента върши културният институт, колко може да се възстанови и колко зрители има“, посочи министърът.

„Това е много силен ход на държавата. Благодаря на премиера и на целия кабинет, че прояви такова разбиране, защото огромната част артистите са заети именно в тези държавни институти. Отпуските им свършват и възстановяването няма да бъде лесно. Нарушена е изцяло дейността на културните институти. Творците няма да бъдат в неплатен отпуск. Заплащането им е осигурено от бюджета на Министерството на културата. Секторът струва около 5.5 млн. лв. на месец за заплатите на хората от сферата на сценичните изкуства“, добави той.

По думите му делегираният бюджет на тези институти за времето на извънредното положение и за известно време след това спира да работи и те минават на бюджет. „Техните заплати са подсигурени и за този период ще получават доходи независимо от това колко зрители имат. Това е гарантирано“, допълни министърът.

„Прие се едно решение от парламента за безлихвен заем до 1500 лв. на месец. То е подходящо за артистите на свободна практика и те ще могат да го ползват, за да посрещат своите нужди“, посочи той.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Музей преди 1 месец
Каква култура,какви са тия глупости,в Тервел град направиха музей,абе мушмороци кой влиза в него,ама колко хора има назначени,, това е от електората ни.има там едни дедищета,севдищета който командирът.все някога това ще свърши, тогава му мислете.
14
0
 
1
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
Култура не се създава от официози. На писателя му е нужно само лист и химикал, на драматурга - също. С малко могат да бъдат създадени и скулптури, и живопис, и музика, и т.н.
Много малко са творците в световната история, които са се изхранвали от това, което са създавали.
Според мен - ако искаш да си творец, сиреч свободен казак както май е казал Тургенев, ще трябва да си понесеш риска.
И като Барух Спиноза може да шлайфаш лещи, за да се изхранваш, докато пишеш своите философски мисли.
13
0
 
3
 
! Отговори
Ханс Йост преди 1 месец
Чуя ли за култура се хващам за кобура !
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До --00

И в крайна сметка нагласиха нещата така, че след устния изпит девойката беше с (5) общ успех от писмен и устен, а младежът с (4.75)! По-късно разбрах, че момичето е внучка на професор и племенница на друг професор - единият от ВУЗ, а другият шеф в друг институт на БАН.
Онова момче днес е преподавател в НБУ.Само чувах от време навреме за перипетиите му докато защити дисертация.
Аз защитих в същия онзи институт свободна докторантура, за редовна нямах връзки. И след няколко години напуснах
11
0
 
5
 
! Отговори
До --00 преди 1 месец
Господине (госпожо),
Без да искате, вие ме върнахте към младежките ми спомени на току що завършило университет хлапе.
Постъпих в един от институтите на БАН и си въобразявах, че уцелвам десетката. Още първата година ме определиха за квестор на кандидат-докторантски изпит. И какво чуха ушите ми следобед същия ден? Един от маститите ни академици каза: "Момчето е за пълна (6), момичето хич го няма. Затова ще вземем момичето, то няма друг шанс да влезе в науката, а момчето самичко може да се оправи."
10
0
 
5
 
! Отговори
А институтите на БАН преди 1 месец
Те по принцип са си на бюджетна издръжка и заплатата на всеки, който е назначен там си върви, независимо дали лицето върши каквато и да било работа в самата БАН или си работи някъде другаде, или не работи нищо, но усърдно пречи на колегите си чрез интрижки.
Казано накратко, убеждават ни, че по височайша милост за кратко време хората от културните институти, които и днес се трудят като се опитват да ни показват постановки онлайн, ще имат келепира на БАН-аджиите, които открай време са на издръжка
9
1
 
0
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Значи аз работя все още на 8 часа,въртящ график,от 4 май минавам на 6 часа със заплата 480лв,произвеждам в несвяст плат за защитни облекла,дишам прах и изпарения,а тези дето не са се осигурявали на пълни осигуровки няма да правят нищо и ще получават пълни заплати?
8
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Недоволните, ми да сте работили към културата!!!
7
1
 
7
 
! Отговори
КУЛТУРТРЕГЕРИ преди 1 месец
като тоя са си само ТРЕГЕРИ
6
4
 
6
 
! Отговори
Вода ли си или, преди 1 месец
боза? По скоро си второто. Мислите ли когато пишете глупостите си? Хората на свободни професии се осигоряват само за пенсии, но не и за безработица. След като не са внасяли във фонд безработица, по каква логика сега трябва да им плащат? Да се радват, че и този заем им дават, какво повече искат? Вземат парите, имат гратисен период 5 години и след това изплащат 10 години, без нито лев лихва. По скоро са дискриминирани другите които нямат право на такива пари.
5
3
 
8
 
! Отговори
вода преди 1 месец
Значи, да разбирам, че за хората със свободни професии остава вариантът да пият по 1500 чаши студена вода на гладно?
4
3
 
10
 
! Отговори
--00 преди 1 месец
Е, то какво излиза?
Че хрантутниците на държавна заплатка, дето мрънкат постоянно , че е малка, ще вземат некви парици, а креативните и предприемчиви творци, дето пълнят салони с името си и са имали смелостта да изявят таланта си без уюта на "топлата котлова храна" във ведомственото ресторантче, така ли да го разбираме?
Ааааа, сетих се! Свободняците-творци са натрупали печалбица за черни дни! Така казва министъра! Те, талантите всякак ще изплуват, ние, дай да подкрепим некадърниците!!!!
3
2
 
4
 
! Отговори
Бениамин преди 1 месец
В театъра има творци и сценични работници. И в културата като цяло.
2
1
 
15
 
! Отговори
Ss преди 1 месец
Утре и каките от пайнера ке се наредят на опашка за пари от държавата !
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Плащаме за култура ,която е тотална простотия.Това не е култура ,а обратно на култура.
Днес Достоевски,Шопен,Бах,Вивалди биха ви заплюли в лицето за деевропеизацията на Европа.Ислямски и китайски мекерета.