Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока

Млечните продукти трябва да са с изцяло българско сурово мляко
Обновена: 13 апр 2020 15:03 | 13 апр 2020 15:02,
244
Кабинетът реши: Търговските обекти длъжни да продават регионална стока
Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание, съобщават от правителствения пресцентър.

Още по темата
Правителството прие постановление, с което се въвежда задължение на търговските обекти, представляващи вериги от магазини, да предлагат българска продукция на местни (регионални) производители в обектите им. Местата за продажба следва да са с площ – достатъчна за излагане и продажба на съответните хранителни продукти, както и да са обозначени по подходящ начин, от който да е видно, че предлаганите продукти са регионално производство. На тези места следва да се предлагат мляко и млечни продукти от българско сурово мляко; риба и рибни продукти; прясно месо и яйца; пчелен мед; пресни сезонни плодове и зеленчуци, произведени от регионални производители. Въведено е изискване млечните продукти да бъдат произведени изцяло от българско сурово мляко. Приетите изменения не изискват промяна на досегашния ред на доставки в обектите, единствената цел е да бъде дадена възможност за предлагане на местна (регионална) продукция.

Регионални производители са производители или групи/организации на производители с място на осъществяване на дейността на територията на административната област, в която се намира съответният търговски обект или на територията на съседна, граничеща с нея административна област. За административни области София-град и София-област за съседни се считат областите, граничещи със София – област, както и област Пловдив. Производителите трябва да са регистрирани по Закона за подпомагане на земеделските производители или да притежават обект, регистриран съгласно Закона за храните.

Приетото Постановление има за цел да подкрепи малките и местни български производители
и да запази поминъка им. Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура. Потребителите трябва да имат право на достъп до местното производство, а техен е изборът какво ще предпочетат.

Приетата мярка се отнася за търговските обекти, представляващи вериги от магазини за самообслужване, за продажба на дребно на храни и нехранителни стоки, които имат обекти в повече от три административни области на територията на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
5
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Краставици български 4,30-4,70 лв"К'ви са тия "златни" краставици? Миналата година ги купувах на 2,80 лв/кг и то на хиляди километри от България, че даже ми ги карат вкъщи или на работа.
100
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мут... нарежда стадото безспорно изпьлнява.
99
3
 
7
 
! Отговори
CooolVn преди 4 години
Този премиер за дрес-код, не е ли чувал???
98
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълно е с информация за проверени производители на млечни продукти, единици са читавите и тяхната продукция се продава успешно. Нарушителите са като алхимици - палмови мазнини, маргарин в маслото и каквото се сетите още. Да не говорим, че произвежданите количества сурово мляко българско производство са повече от символични.
97
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От много популизъм, Борисов ще ни докара санкции от ЕС.
96
0
 
11
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 4 години
Сори Бойче, ама вчера жената ме заврънка да ядем топли банички с боза. Викам, айде не съм ял с години. Брат като видях състава на бозата и я хвърлих в коша. А за евтин *** салам не ми се мисли.
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да е виждал скоро мандра/ пасище с крави, овце ? Внасяме рекордно количество сухо мляко и негови имитации ..... *** ще ни изтрови.
94
0
 
12
 
! Отговори
Бостан преди 4 години
От националния съюз на производителите на пъпеши, *** и тикви, харесват това.
93
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е разбрахте ли какво е пазарна икономика търговеца и посредника получават повече от колкото производителя - без да са произвели нищо
92
0
 
11
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
От коментарите по-долу става ясно, че проблема е в липсата на местно производство.Вместо да си произвеждаме наши суровини и продукти ние внасяме. Парите се "усвояват" по разни европроекти, дават се заеми от ББР на "наши" колекторски фирми, на магазини...Момента е подходящ всичко това да се промени. Дали ще има желание и смелост??
91
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ужас ! Българските хранителни продукти са с потресаващо качество и животозастрашаващи ако се храните с тях продължително време....
90
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
95,В случая говорим за това колко БГ стоки има. Качеството е ясно, но няма и как да искаш килограм хубаво месо да ти е левче, нали така?
89
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вече сме пратили помощ на ОАЕ - защо ли защото са крайно бедни-брутният им вътрешен продукте 5 пъти по-голям от нашияи ине им пращаме тонове храна- щото сме цъфнали и вързалинещо милизлива е тая помощ
88
1
 
17
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
Търговците на пазара бяха си поставили цел да забогатяват за едно лято! Ами алчността им беше наградена--------------Без държавен ценови регулатор "търговците" ще продължават да ни смъкват кожата!Другата алтернатива е внос (импорт), но пък тогава нашите производители се разоряват!Май е крайно време "посредниците" между производител и куповач да бъдат "изтласкани" (меко казано).Но, силно се съмнявам, че това ще се случи, щото "посредниците" знаят кому и колко да платят!
87
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българските производители да си направят фирмен магазин във всяко село, градче и град и да продават стоката си! Ама не на космически цени а на нормални, тогава всичко ще се случи! Търговците ще бъдат унищожени, цените ще паднат и ще печелят не от цени а от оборот!Гледам в Кауфланд, че има обособена секция за бг стоки ама извинявай едно кисело мляко е 2,20, това не е нормално! Прекалили са!
86
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Качеството в Lidl България не е като в Lidl в другите европейски страни, ама ти откъде да знаеш.
85
2
 
13
 
! Отговори
До Анализатор преди 4 години
То хубаво подкрепяш подобна "политика", ама защо не си зададеш въпроса къде беше тази политика досега? Чумата ли трябваше да ни удари че да се сетим за родно производство- нещо с което сме били водещи преди години?Политика има когато има мисъл а не пожарникарско действие! Иначе - все Радев му е виновен че му дава акъл - ми като нямаш ще ти дават! Пък най добре да престане да ни "спасява" . Живее в някакъв измислен образ на "спасител" -няма ли кой да го събуди???
84
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Местната българска продукция е по-свежа, по-прясна и по-позната, тя е част от местния бит и култура"Глупости. Местната продукция се опита да надуе яко цените и беше изметена от по-евтината чуждестранна продукция, която въпреки разходите за транспорт и съхранение, пак е по-евтина и с приемливо качество.Преляха от пусто в празно, пак никой няма да им купува родната стока, защото цена-качество не отговаря. Ако отговаряше, нямаше нужда даже и от закон.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ВЪПРОСЛесно е. Да вземем сиренето например. Ако се прави от истинско мляко, е съвсем нормално да бъде на подобна цена. Ако искаш бо*луци, купувай си евтино, но не го наричай сирене, защото е бо*лук.Имай предвид и че истинското сирене(ако говорим за бялото саламурено сирене) много по-рядко се прави по другите страни, така че при нас има в пъти по-качествено сирене. Апък ако си видял едно и също сирене като марка на една и съща цена тук и в Германия, това вече би било странно, но не бих казал
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе ти остави животновъдството в Англия, той пълна глупост е написал. Специално в Лидл, "Pilos" е БГ марка. Имат и асортимент "Родна стряха" - само БГ продукти. Бири, кисело мляко, салами... Не едно и две са правени от наши производители, но са с тяхна марка. Или директно с нашенската. За другото си прав - кажи ми как да пия нашенска бира, примерно, като произведената в Чехия и Германия е в пъти по-добра?