Плевнелиев зове: България се справя добре, но да се поучим от развитите страни!

Битката на България за влизането в еврозоната е геополитическа
Обновена: 29 апр 2020 22:02 | 29 апр 2020 21:56, Екип на Bulgaria On Air
266

Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира потенциалното спасяване на бизнеса от мярката 60/40, разрешението за строителна дейност на територията на страната, както и влизането ни в чакалнята на еврозоната.

По думите му  данните от САЩ и Германия показват спад на БВП за тези държави, невиждан от времето на Голямата депресия.

Още по темата

Според него обхватът на мярката 60/40 е ограничен и не е отговорил на очакванията. Той посочи, че е добре да видим какво се случва на Балканите, в развитите икономики, за да направим сравнение с положението в България към момента.

"България изобщо не се справя толкова зле на фона на всички останали. Сигурен съм, че ще има още мерки в икономическия пакет. Някои от тях ще бъдат по-конкретизирани и по-таргетирани. Например, взе се решение от вчера да се раздават между 3 до 10 000 лв. на калпак на фирми", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според Плевнелиев е добре да има и активни програми, които да доведат до по-голяма конкурентоспособност.

Големият проблем в българското здравеопазване е свързан с човешките животи, но и с огромната корупция и пари, които можем и трябва да управляваме по-ефективно. Страшно много хора в България страдат, някои и загиват от това, че ги разхождаме с линейките до Бързата помощ от една до друга болница. И всяка болница преоткрива отново какви болести има, какво е лекувано. Толкова ли е трудно най-после да се дадат необходимите пари, по мои сметки не повече от 10 млн. лв., за електронната здравна карта.

Това обясни той за "Денят ON AIR", като отбеляза, че с електронната здравна карта бихме могли да спасим десетки хиляди човешки животи, както и да спестим милиарди.

Относно решенията за строеж, Плевнелиев подчерта, че е крайно време издаването на строително разрешение да има един адресат, при това електронно.

"Обикновеният българин, който иска да построи своята къща, трябва да почука на 12 врати, да се помоли на 12 бюрократа и всеки един от тях да сложи подписа си", каза той.

Стратегическа мярка, която правителството предприе, беше влизането в еврозоната, категоричен е Плевнелиев.

"Това е най-важната мярка, историческо постижение. Разработва механизъм, който да запази българските банки, парите на българските данъкоплатци и да ни предпази от кризата, като даде възможност по-бързо да се възстановим", поясни той.

Според него битката на България за влизането в еврозоната е геополитическа. Плевнелиев определи като "неслучайни" назначенията на Радев на "двама свои кандидата" за позиции в борда на БНБ, които са евроскептици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
0
 
23
 
! Отговори
аз преди 3 години
Тези,които наслагаха минуси на 152 им пожелавам лечение дори за обикновенна настинка в САЩ и тогава да слагат минуси.Здравната им система е всчко друго,но не и социална,затова си отидоха толкова хора от вируса.
139
1
 
37
 
! Отговори
срамота преди 3 години
Скоро Барбас Ганьос ще го шибне по помашкия врат.Преди време това помагаше и този невзрачен човечец си затваряше устата , ама сега е станал истинско кречетало.Явно в къщи не смее да плещи глупости ,и като види свободен стол в някоя медия ,бърза да ни залее с терзанията си.
138
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНЕНИЕТО НА ЛИЧНАТА ПРИСЛУЖНИЦА НА ТВ ГОВОРИТЕЛКАТА ДЕСИ ,НЕ ИНТЕРЕСУВА НИКОГО.ГНУС МЕ Е ОТ ТОЗИ ...
137
5
 
38
 
! Отговори
този е противен преди 3 години
Не желаем да се учим от тези,които изкарваха труповете с камиони и ги хвърляха в общ трап/документален филм от САЩ/ и не само,а Италия,Испания.?САЩ са въздух под налягане по отношение на здравеопазването и тази криза го показа.Нека се поучим от собствените грешки и премахнем търговските дружества каквито са сега болниците.
136
6
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-170 ,кое е важно бе булгарофобе,да се правиш на антикомунист,пък да си бил ,член на ДКМС,след това на БКП,не ставай смешен,колкото си ***,ти стига,а расим,дали е българин..,или е българомохамеданин,*** до Г.Делчев,и запитай там.
135
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 171"Докато седиш с глава забита в пясъка, тапир смотан"По-добре тaпир смoтан отколкото майцепродавец русофил.Русофилът смoтан да не изтрива този пост, както преди 5 минути.
134
49
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достоен президент за разлика от московския мегафон Радев.
133
5
 
30
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-171,ами твоя плевнелиев,какъв е бе ***,бивш кадър на ДКМС,след това приет в БКП,как няма да е свестен,като началника му,през ден го чукаше ,по главата,за да е послушен.
132
5
 
43
 
! Отговори
до 171 преди 3 години
докато ни управляват разни Росеновци и Бойковци ще станем не 4, а може 3 или 2млн българи в България. Докато седиш с глава забита в пясъка, тапир смотан
131
6
 
34
 
! Отговори
да не е болен? преди 3 години
Роската да не е болен? Не изръси нито една мърсотия против Русия!
130
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тава нещо нито е генерал нито лекар, чиста проба теляк !
129
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
писна ми от демократични ***
128
9
 
13
 
! Отговори
до клеко Алеко преди 3 години
пък то истината е, че не сме 5млн ами 7млн или може би 9-10млн в България.Също така истината е, че не сме страна от 3тия или 4тия свят, ами сме една европейска развиваща се страна със силна армия, страхотно образование за множащите се млади хора от български етнос. А пък здравеопазването ни е пример за подражание.Нали така, клеко?Явно демокрацията е, като огледалния свят - тиранията значи свобода, войната значи мир и т.н.Да убиваш в името на мира, е като да ч**аш в името на девствеността
127
9
 
14
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Калеко Алеко,защо си мислиш,че само любимия ти от банкя,неговата дясна ръка -човека с асансьор и апартамент,и останалите от кохортата на герб-комунисти,са проводници на "истината"
126
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кой да се поучим бе Роско? От Фолксваген ти поучи ли се? Как те извръткаха, а?
125
9
 
19
 
! Отговори
Татяна Дончева преди 3 години
"Хаосът тръгна преди 20 г. в МВР, преди 15 г. се настани в столична община, а през 2009 влезе и в Министерски съвет. Лицето на хаоса Борисов, има горещи фенове актьори, художници и мн. др., защото има талант, харизма, която се среща и в измамниците. Сега имаме тържество на некадърника над нормалните хора. Какво повече да добави човек, освен един въпрос -ДОКОГА народе, ДОКОГА???
124
22
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До 1 ... Не знаех че Хаджи Генов, "Боец" и Георгиев са проводници на Истината в България ... Чувал съм че имало и друг пороводвик на "Истина" и се казвал "Българска свободна телевизия" която се помещавала в сградата на приватизирания завод "Мраз" ... Чувал съм от едни другаре и товарищи, че "Истината" можела да се научи и от други проповедници със седалище извън България, като "Московский комсомолец", "Московские новости" и "Независимая гЪзета"
123
7
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Калеко Алеко,алеко,ако снощи беше гледал Люба Кулезич,щеше да чуеш от устата на адвокат ХаджиГенов,и Георгиев ,от "Боец"колко добре се е справило,досега твоето правителство,и предлагам на банкянския ти любимец,да уволни неговите юристи-мислители,и да назначи ХаджиГенов за юридически съветник
122
7
 
11
 
! Отговори
Калеко, преди 3 години
в тая голяма глава има ли поне малко нагънати мозъчни клетки?
121
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това нещо пак изпълзя.Мине-не мине и ни го наврете пред очите,да ни дразните ли?Не сме мазохисти и неговите умозаключения не са ни нужни.