Плевнелиев зове: България се справя добре, но да се поучим от развитите страни!

Битката на България за влизането в еврозоната е геополитическа
Обновена: 29 апр 2020 22:02 | 29 апр 2020 21:56, Екип на Bulgaria On Air
266

Президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевнелиев коментира потенциалното спасяване на бизнеса от мярката 60/40, разрешението за строителна дейност на територията на страната, както и влизането ни в чакалнята на еврозоната.

По думите му  данните от САЩ и Германия показват спад на БВП за тези държави, невиждан от времето на Голямата депресия.

Още по темата

Според него обхватът на мярката 60/40 е ограничен и не е отговорил на очакванията. Той посочи, че е добре да видим какво се случва на Балканите, в развитите икономики, за да направим сравнение с положението в България към момента.

"България изобщо не се справя толкова зле на фона на всички останали. Сигурен съм, че ще има още мерки в икономическия пакет. Някои от тях ще бъдат по-конкретизирани и по-таргетирани. Например, взе се решение от вчера да се раздават между 3 до 10 000 лв. на калпак на фирми", коментира той за Bulgaria ON AIR.

Според Плевнелиев е добре да има и активни програми, които да доведат до по-голяма конкурентоспособност.

Големият проблем в българското здравеопазване е свързан с човешките животи, но и с огромната корупция и пари, които можем и трябва да управляваме по-ефективно. Страшно много хора в България страдат, някои и загиват от това, че ги разхождаме с линейките до Бързата помощ от една до друга болница. И всяка болница преоткрива отново какви болести има, какво е лекувано. Толкова ли е трудно най-после да се дадат необходимите пари, по мои сметки не повече от 10 млн. лв., за електронната здравна карта.

Това обясни той за "Денят ON AIR", като отбеляза, че с електронната здравна карта бихме могли да спасим десетки хиляди човешки животи, както и да спестим милиарди.

Относно решенията за строеж, Плевнелиев подчерта, че е крайно време издаването на строително разрешение да има един адресат, при това електронно.

"Обикновеният българин, който иска да построи своята къща, трябва да почука на 12 врати, да се помоли на 12 бюрократа и всеки един от тях да сложи подписа си", каза той.

Стратегическа мярка, която правителството предприе, беше влизането в еврозоната, категоричен е Плевнелиев.

"Това е най-важната мярка, историческо постижение. Разработва механизъм, който да запази българските банки, парите на българските данъкоплатци и да ни предпази от кризата, като даде възможност по-бързо да се възстановим", поясни той.

Според него битката на България за влизането в еврозоната е геополитическа. Плевнелиев определи като "неслучайни" назначенията на Радев на "двама свои кандидата" за позиции в борда на БНБ, които са евроскептици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
8
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
"Коментаторът" (дърдорко) Плевнелиев, постоянно натрапван ни, може само да отблъсне читателите на този сайт!
119
12
 
11
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Разбира се, че Държвата в т.ч. правителството и институциите в условията на Световна пандемия се справят добре и показателни затова са резултатите поне до момента. Това се случва въпреки провокациите на едни "национално отговорини другаре" от "Позитано 20" и Беквокалистите им от "Дондуков 2", които дори и в условия на криза не спряха с опитите си да разединяват обществото и дестабилизират държавата... Но тях избирателя ще ги осъди и на следващите избори ... !!!
118
8
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Факт,от крадени пари,аз бих,дарил милиарди,ганчооооооооо.
117
11
 
25
 
! Отговори
Bond преди 3 години
На тоя кой му дава трибуна?
116
11
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Жив ли е тоя .........................................................?
115
12
 
15
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
Боко тиквата каза че другите страни се учат от него защото е ***
114
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бре, хора докога тоя ще се опитва да дава акъл?
113
22
 
11
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Другарю Анонимник, какво плещиш тук за Пеевски ? Та единствен Пеевски показа , че е българин -милионер !!! Останалите милионери -комунисти дори един лев не дариха , а тези комунисти- милионери си кютат и се правят на благородни защитницинародно,ноооо само на думи !!!
112
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 196"България е добре, защото няма задлъжнялост и хората работят и пестят."Хахахах ВИЦ. българия е в практиески ФАЛИТ от "СПЕСТЕНИТЕ" за Ф-16 на РИСУНКА САМО!
111
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е добре, защото няма задлъжнялост и хората работят и пестят. Затова да дадем парите им на "развитите страни", да ги направим още по развити... Те ще се "погрижат" за нас, а на Плевналиев ще дадат парична награда да не страда. Плевналиев e равно на Пеевски...
110
7
 
29
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Призивите за БГ в Еврозоната са демагогия на Атлантиците. Те много добре знаят, че България не може да влезе в Еврозоната - просто никой няма да я приеме там с този стандарт и степен на развитие. Тези призиви целят България да стане още по-послушна и верноподдана на идеите на Атланизма.
109
16
 
11
 
! Отговори
Анабел преди 3 години
България по-интелигентен политик с толкова много разнопосочни знания - от бизнес, до политика - никога не е имала в новата си история?Сложете го до който искате. Желю Желев, Петър Стоянов, Първанов. Сложете го до тиквоний или до Румбата Радев.Разликата е като между слон и мравка дори гореизброените да се качат един върху друг. Обаче *** си е селски тапир и тарикат. Той си иска такива като него, на неговото интелектуално ниво като тиквоний..
108
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го слушайте. Прави се на Клавдий, а е милионер, който си гледа живота. Служи на тези, които му плащат и това не сме ние българите.
107
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Млъкни най после ,долни човек ои престанете с тая ,,еврозона'',от нея на обикновения българин ще му се стъжни,стига сте лъгали и мамили !
106
8
 
43
 
! Отговори
Този вирус преди 3 години
отново излезе от дупката си. С Асен Агов си показват муцуните да разберат от къде д./ха вятъра, още се надяват за власт!?
105
10
 
20
 
! Отговори
wtf преди 3 години
тоя още ли е жив?
104
6
 
36
 
! Отговори
ха-ха преди 3 години
Оооо, пастирков, пак ли изпълзя от дупката си бре?
103
5
 
33
 
! Отговори
сигурно преди 3 години
Щом видях първо това име на компа , денят ми ще е много лош !!
102
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СъгласенСъгласния, тоя само предъвква неща, които други вече са казали преди него. Единственото ново е електронното разрешително за строеж, ама нали е от строителната мафия - това само него и далавераджиите му ще ги огрее.
101
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Магарето на герб пак надига глас....Някой няма ли най-накрая да му подхвърли един морков, че да млъкне?