Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите

Ако мярката проработи, по-ниската ставка може да стане постоянна
Обновена: 12 май 2020 15:42 | 12 май 2020 15:09, Камелия Цветанова
353
Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДДС да падне от 20% на 9% не само за туризма и общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон.

„Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40", каза премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-ниското ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Имам пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му началник, на който не му харесва да си подаде оставката и да продължава напред. Партията е важна, защото тя се явява на избори“, каза той.

„Браншът счита, че това ще данесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра, работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък".

„Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.

А за искането на БСП за по-нисък ДДС и на храни и лекарства, той припомни, че левицата иска по-различен корпоративен данък, което променя нещата.

„Да махнем ДДС на всичко и накрая хазната ще е празна“, коментира той. Според него не е назрял моментът да бъдат отворени моловете, защото хората се струпват там.

Борисов обаче уточни, че банките и хранителните магазини в моловете работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за пурите няма ли да има отстъпка???
188
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накрая, както стана в земеделието, туризма и хазарта, няма да има кой една шкембе чорба свястна да ти направи, а кръчмарите ще станат ДДС-ари.
187
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде хранителните продукти са с нисък ДДС.Само у нас са още на 20%.
186
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
издателите си орязаха парите на служителите ама цените на книгите не падат а това ддс ще им е дюшеш и книгите ще станат по скъпи от лакомия
185
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Първо правило на икономическият терорист:Ако искаш да съсипеш един бранш - субсидирай го.
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кръчмите са вече пълни,и ще си възстановят загубите,с какво ще се пълни бюджета, за обществено важни цели? Със заеми ли?
183
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали е предизборна кампания или не е ама първо да направят 9% ДДС за ляба и най-важните хран. продукти.Да се закрепи тоя народ в безработицата.Пък после ще четата като се нахранят.
182
1
 
17
 
! Отговори
Даскала преди 4 години
Бойко от Банкя започна предизборната кампания!Сега ще нагуши спонсорите, ехее , стария рекетьор знае къде са парите!На бедняци , сираци и пенсионери не дава !
181
2
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Аз пък да прочета 90% и си помислих, че сънувам. 9% е едно няма нищо бе хора. И то чак догодина. За тия които оцелеят. Не се знае какъв брой книги ще се издадат дотогава. Някои издателства ще фалират.
180
1
 
14
 
! Отговори
Forever преди 4 години
Това му е любимото занимание,от едни само да взима,а на други да дава,и после се кефи.
179
1
 
12
 
! Отговори
Жж преди 4 години
Пълно порну. За хотели и ресторанти без данъци, че да си вдигнат проходите с 11% без да променят менюто. Пък за храна и лекарства един дебел и мазан. Вие подигравате ли се с нс бе?
178
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащаш 20% ддс на храните а ги продаваш с 9%???Слагаш малка надцека и започваш да възстановяваш ддс като бесен.Нова ДАЛАВЕРА ...
177
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълна глупост, и без това голяма част от туризма и ресторантьорството е в тъмния сектор, вместо да го изкарат на светло, те му правят чадър
176
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мдааа... шарани се ловят най-добре в мътна вода.
175
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 182Ама, другарю, то се подпомагат всички, точно както искаш. А ако искаш да кажеш всички отрасли, нещо си се объркал, от това че един отрасъл е стимулиран не се "изкривява пазара".Иначе, аз отдавна съм минал главно на електронни книги за почти всичко, или си чета книгите в оригинал, та не мисля, че ще опра до българския книжен пазар.
174
2
 
10
 
! Отговори
алоу преди 4 години
За два стадиона в Пловдив - 37 милиона, за коректорската фирма - 75 милиона, сега за туризма - 9 % ДДС,
173
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 164А бе дървен философ, или се подпомагат всички, или никой, защото другото е "изкривяване на пазара" и освен за развъдник на мафия, за друго не става. За останалото, колко си далеч от истината не ми се обяснява. Ей сега като намалят ДДС-то на книгите и като се изтрепете да купувате и четете втори и трети том на Винету и ще видиш как ще "живне" културата. Щото досега това беше причината да не си купувате книги.
172
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не пишете за поредния некадърен герберски ремонт в София , който цъфна вчера и съсипа гумите на хората?
171
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болните хора нямат пари за лекарства, но ще могат да "почиват" по евтино
170
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма смисъл да намесвате Позитано. Факт е, че искането е само в минус на правителството и на управляващите.