Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите

Ако мярката проработи, по-ниската ставка може да стане постоянна
Обновена: 12 май 2020 15:42 | 12 май 2020 15:09, Камелия Цветанова
353
Борисов с предложение: 9% не само за туризма, но и за книгите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ДДС да падне от 20% на 9% не само за туризма и общественото хранене, но и за книгите. Това ще предложат управляващите в отделен закон.

„Аз считам, че това е един шанс за осветляване на бранша, да започват да плащат заплатите и осигуровките към тях на цената и на стойността, която са. Затова не могат да проработят мерките е 60 на 40", каза премиерът Бойко Борисов.

Още по темата

По-ниското ДДС ще важи от следващата година, като оборотите в бранша ще бъдат следени месец за месец и след анализ ще се вземе решение дали ставката да остане за постоянно.

Борисов призна, че финансовият министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова са били категорично против, но решението е политическо на депутатите от ГЕРБ.

„Имам пълно доверие на Горанов, но той не ми е началник, аз съм му началник, на който не му харесва да си подаде оставката и да продължава напред. Партията е важна, защото тя се явява на избори“, каза той.

„Браншът счита, че това ще данесе повече приходи в бюджета. Моите колеги считат, че ще понесем загуби в приходната част над 150 млн. лв. Да видим кой ще бъде прав. Истината е, че със заповед на министъра, работата на този бранш е забранен и сега на части се отварят тераси или даваме им предписания, разстояния, събиране на хора. Това е месеци наред. Не виждам скоро това да се промени, защото държавите, които си позволиха това да го направят, вече берат горчиви плодове. Имам предвид, които подцениха пандемията", заяви още Борисов.

Освен това ще бъде предложено „ДДС за книгите и свързаните с духовната храна дейности също да бъдат с 9% данък".

„Обмисляме го от много време, чакахме и ние подходящ момент, сега имаме прецедент с хотелите да го вкараме и за книгите“, призна Борисов.

По-ниската ставка за книгите ще е за постоянно.

А за искането на БСП за по-нисък ДДС и на храни и лекарства, той припомни, че левицата иска по-различен корпоративен данък, което променя нещата.

„Да махнем ДДС на всичко и накрая хазната ще е празна“, коментира той. Според него не е назрял моментът да бъдат отворени моловете, защото хората се струпват там.

Борисов обаче уточни, че банките и хранителните магазини в моловете работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените в ресторантите ще паднат ли? Или разликата ще влезе в джоба на чорбаджията за новия модел Мерцедес.
208
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дали ще му стиска да се покаже на 14-ти пред протестиращите
207
1
 
9
 
! Отговори
АК 47 преди 4 години
Край парламента и министерствата шум се вдига,лъскат сабии щитове,ето народа се надига,а вожда иска пак - стадото да си пасе!
206
0
 
5
 
! Отговори
ЛАЗО преди 4 години
С тези 9% за туризма и с 9% за книгите ще го забелиш отвсякъде.Колко е хубаво 0% за фирмите,0% за работещите и 0% за нищо!Вярваш ли,че с 0,нулите ти станаха много ще ти вярват още народа!
205
12
 
10
 
! Отговори
КОЛЕВ преди 4 години
Троловете на Нинова и на ДемоБГ(които са едни и същи де) полудяха...дращят в несвяст глупост след глупост. :) Борисов пак, отново, за пореден път им разказа играта :) Браво на премиера Борисов, нека бъде здрав, че го чака поне още един мандат с абсолютна сигурност!
204
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТи добре си купуваш книги, ама не е лошо и да ги четеш. Препоръчвам ти "Атлас изправи рамене", че има отношение към темата. Ако те мързи да четеш, има и филм.
203
0
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До БеСеПерастия: Ваучерите да поемат част от разходите на българите? И то точно чрез ресторантьори и хотелиери. Да видя няма да повярвам. Просто, като им дойдат с ваучерите, ще вдигнат цените, така че да приберат пак същите пари, както миналата година, че и отгоре.А на това отгоре ще знаят, че нямаме избор. Който отиде в Гърция - после две седмици карантина.
202
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БеСеПерастия, колко дечица се натрофиха по нашите т.н. курорти. Аман от партийни пристрастия. Заработвам си парите - не много и нелесно, но искам като отида на почивка да е почивка!
201
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До БеСеПерастияАхмак, решил съм да си почивам на вилата. От къде да си взема ваучера?
200
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ме интересуват цените в заведенията, след като не мога да си купя лекарства
199
11
 
9
 
! Отговори
БеСеПерастия преди 4 години
Tука някои или са пълни kрeтeни или си карат по опорните точки на Импексова. Тези ваучери са да поемат ЧАСТ ОТ РАЗХОДИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ , РЕШИЛИ ДА ОТИДАТ НА ПОЧИВКА, а не както дрънкат червенотиквениковците , че са за хотелиерите.
198
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ееех, Бойкоооу, ако беше чел малко книжки навремето друго щеше да е сега, мъ карай да върви, късно е вече, дет съ вика - "пито - платено"!
197
3
 
2
 
! Отговори
До 206 преди 4 години
Прав си, ще се радват и червените ще гласуват за ББ, защото получиха безлихвени кредити и си вдигнаха хотели по планини и Черноморието.
196
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Браво Бойко! Заради решението за книгите ме спечели за винаги!"Хайде честито! Сега вече нямаш оправдание да не си купуваш по 3-4 книги всеки месец. Ба ха ха
195
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До @ @ @*** те баш червените би трябвало най-много да се радват на тази комунистическа мярка от типа "дайте да дадем".
194
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПозитаноТози гняв няма нищо общо с Нинова и Радев! 90% от собствениците на хотели и ресторанти са мошеници, които не си плащат данъците, лъжат персонала си и гостите си, предлагат на клиентите нискокачествено обслужване! Който е ходил на почивка в Турция или Гърция, Испания или Италия (не говоря за ексзотични дестинации) знае за какво става въпрос. Разликата в обслужването е от небето до земята!!!
193
10
 
13
 
! Отговори
@ @ @ преди 4 години
Голям кеф ! Червените анонимни писарушки тотално са изтрещяли. Усеща се как им прескачат пейсмекърите от злоба. Само другари, гледайте да не дадете фира в напъните си да заработите подаянията от Позитано, че на следващите избори няма да остане кой да гласува за оядените ви другари и клепоухия шапкар.
192
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов беше ДОТУК!!! 10 години съм гласувала за ГЕРБ, но това сваляне на ДДС на 9% ще му изяде главата! Тези господа от хотели и ресторанти - мръсни, с нискокачествена и полуразвалена храна, с намръщен персонал, на който заплатите са минимални и по всякакъв начин шикалкавят и не си плащат данъците ще получат такъв подарък???
191
6
 
19
 
! Отговори
10 години стигат преди 4 години
Вместо да предлага, да си заминава !
190
2
 
8
 
! Отговори
Уонко Нормалният преди 4 години
Току що стана Само за туризма 9% Мутрата Лъже ***!