Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България

Подкрепата на американското посолство към протестиращите е нормална
Обновена: 15 юли 2020 21:52 | 15 юли 2020 21:20, Нели Христова
167
Близнашки: Санкциите за "Турски поток" ще са сериозен удар за България
Снимка: БГНЕС

"Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток" и връзката в Гърция и наложи санкции на всички компании, свързани с изграждането на "Турски поток", това ще бъде сериозен удар за нашата страна. Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях", това коментира пред БНТ бившият служебен премиер и експерт по конституционно право проф. Георги Близнашки. Той беше категоричен, че едно служебно правителство не може да защитава дългосрочни интереси, тъй като има много ограничен хоризонт.

Подкрепата от страна на американското посолство на протестиращите е нормална, каза той и обясни, че те ни третират като незряла и неразвита демокрация. България беше най-верният сателит на Съветския съюз и по тази причина съществуват съмнения и подозрения за демократичните ни убеждения. По думите му е странно, че това скрито насърчаване на протестите у нас става на фона на събитията в самите Съединени щати, където събарят паметници дори на бащите учредители.

Проф. Близнашки подчерта, че, когато разговаряме с европейските си партньори и американските си приятели, ние трябва да стъпим на една много здрава основа, да не подценяваме собствените си постижения, да запазим собственото си достойнство, а не да оклеветяваме страната си.

"Има много наивни български политици, които смятат, че нещата опират до политически симпатии или антипатии. САЩ имат своите стратегически интереси и се опитват да спрат Русия по всякакви възможни начини", анализира проф. Близнашки.

По повод специалното изявление на президента Радев, в което той отново настоя за промяна на правосъдната система, от която зависи целият политически живот и отново окуражи консенсуса "антимафия", конституционалистът подчерта, че крясъците на площада не могат да заглушат гласа на здравия разум. Гласът на здравия разум постепенно ще набира сила. Румен Радев е поел по един път и не може да се върне назад. Нещата са много по-сложни, отколкото той си представя. Той ни тласка към "власт на тълпата" и понеже няма нужната култура, Радев не разбира, че тълпата на площада не може да взима никакви решения. Явлението Румен Радев е политически анахронизъм, обобщи проф. Георги Близнашки.

Проф. Близнашки прогнозира, че промени в страната ще има, но "насъскването" на едни хора срещу други трябва да спре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха! Ще си направим Нов Южен Поток, бе, подлец! Бойко спря най-добрия проект за България. Може и да го изпълним, когато паднат мутрите и да бъде национален проект, без кланяне на ЕС. Щом поляци и унгарци се инатят, и ние можем.
22
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хуни ще сте отговорни за банкрута на България!И....тогава ще се разбягате!Ама не в ЕС а с вашия Рублев във СССР!Ама на вас кво ви пука важното да става купона!
21
5
 
22
 
! Отговори
Потока преди 3 години
Живея близо до въпросния ''Турски Поток". Никъде не се газифицират населените места, само минава една тръба транзит. Т.е. ще се прибират пари от едни наши хора само за транзит на газ, пък населението да се топли на скъпия ток и да плаща по 100лв. за кубик дърва. Кой го измисли това, да имаш наблизо евтин и екологичен топлоносител, и да не може да го използваш?
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние от ГЕРБ няма да сме безучастни................Тия *** са готови за гражданска война
19
7
 
11
 
! Отговори
psccc преди 3 години
санкциите са поискани от тулупа за да дестабилизира държавата. сащ ne правят каквото и да е без да знаят кой,защо го иска и с какво се отплаща. Съд за борисов за държавна измяна. Много майдани е правил за да остане на власт и тоя път няма да му се размине. А ти най добре *** да му правиш компания в централния.
18
5
 
19
 
! Отговори
истина преди 3 години
Тълпата е овче стадо. На където я подкарат кучетата, на там отива стадото. Стадото не мисли когато го водят на паша и в кланица.
17
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Могат да наложат санкции евентуално на компаниите, които го изграждат. Частта в България се изгражда от Шиши и Саудитски компании. Булгартрансгаз не играе на международната сцена, така че санкциите слабо ще засегнат обикновените граждани.
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои бяха тези, че ще спират проект, който засяга и е в полза на Русия, Балканите и Европа? Кои?????
15
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съюз със фащ е най-*** нещо, което някоя страна може да направи. А вече не са и модерни.
14
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ястребите в САЩ отново надигат глава. Лошото е, че по темата и Тръмп може да е на подобна позиция.Ние се покривахме под Северен Поток 2, където Германия има всички шансове да устои.Европа и САЩ, ще се разделят все повече по определени теми, а ние сме в ЕС все пак. Като нищо може да ни ползват за боксова круша, за да покажат влияние. Не е добре така. Преди биеха по нас за да сплашат СССР, днес ситуацията се повтаря отново.
13
7
 
20
 
! Отговори
G преди 3 години
Тоя вярва ли си като ги говори тези неща? Създава се митът, че без герб и боко видиш ли, държавата загива
12
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тълпата няма как да разбре, че след политическата криза винаги идва икономическа.Тълпата затова е тълпа, само вика и крещи, но ако я поканиш да свърши нещо моментално се разбягва.
11
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ако се окаже вярно, че проектите се спират заради политическата нестабилност, тежко и горко на хората, които се идентифицират с протеста, защото цялата отговорност за случващото се ще падне върху тях"Голям лъжец, ей. Санкциите са на една терорестична страна, готова да хвърля в огъня т.н. си съюзници в икономическата й война с Русия.Човек и добре да живее, може да срещне американец!!!
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мене нещо не ми стана ясно от къде на къде Държавният департамент на САЩ ще спират този проект,ни е да не сме им колония на тези бастуни,те първо нека си погледнат тяхното умирисано гето та след това да се намесват в другите държавици....
9
3
 
27
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Ако Държавният департамент на САЩ замрази газовите проекти на България "Балкански поток"-КОЙ ще се меси в Суверенна ДЪРЖАВА? КОЙ ДОПУСНА САЩ ДА СЕ МЕСИ ЕЙ ТАКА - КОЙ ХОДИ В САЩ И НА МОЛИТВЕНИ ЗАКУСКИ? КОЙ НИ ПРОДАДЕ НА ВСИЧКИ? ГЕРБ!! ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРОТЕСТИТЕ НЯМАТ НИЩО ОБЩО С АМЕРИКАНСКИТЕ ИНТЕРЕСИ !! КРАВАРИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ ЧЕРНИТЕ ПРОБЛЕМИ -ПРЕД ПРАГА НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА БЯХА --ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ОСЪДИ ОТ КАСКЕТОВ -НЕ МОЖЕ ЧУЖДА ДЪРЖАВА ДА РЕШАВА КАКВО ЩЕ БЪДЕ В БЪЛГАРИЯ !! ТОВА Е ПОЗОР !!!
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мигат да наложат санкции евентуално на компаниите, които го изграждат. И нас е от Шиши и саудитци. Булгартрансгаз не играе на международната сцена, така че санкциите слабо ще засегнат обикновените граждани.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поемай ГО горе,долу,отпред или ако ти е по-сладко отзад, но не говори в множествено число!
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но клик герберастки, докога ще цапаш медийното пространство.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко ще ни карат втечнен газ.
4
1
 
13
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Няма вечни приятели, има вечни икономически интереси. На Америка и трябват пари.