Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София

При избори днес ще имаме 6 партии в парламента
213
Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Продължаваща подкрепа за протестите, задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, неясен изход от политическата криза и консолидация на вътрешното ядро на ГЕРБ, показва тримесечно национално-представително проучване на Алфа Рисърч.
 
Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства. 
 
Наблюдава се обаче интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни – намалява категоричната подкрепа за тях в София, а се увеличава тази в по-малките населени места.Изследването показва, че отделните социални групи проектират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него.
 
Протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията увеличават ерозията на доверието към управляващите. Одобрението към правителството се установява на критичните 12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие.
Още по темата
Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки. Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността й, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2% - 27.7%).
 
Българите посрещат есенно-зимния сезон със значителна доза песимизъм и несигурност. За разлика от пролетта обаче, когато страховете се концентрираха около избухналата пандемия от COVID-19, в момента най-голяма тревога буди не здравната, а икономическата и политическа ситуация. 
 
50% очакват влошаване на икономиката в близките месеци, срещу 15.3%  - подобрение. 14.9% очакват разрешаване на политическата криза, 54% - изострянето й. На този фон, безпокойството от разпространението на коронавируса отстъпва на по-заден план – 22.6% са оптимисти, 31.9% - песимисти. Сами по себе си тези числа обаче не дават основание за оптимизъм, защото подценяването на вируса и предпазните мерки може да има бумерангов ефект – задълбочаване на здравната, а оттам – ескалация и на икономическата, и на политическата кризи.
 
Ако диагнозата на сегашната ситуация с доминиращата опасна тенденция към делегитимиране на институциите е ясно видима, то изходът от нея остава твърде неясен. При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата.
 
Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство. Трябва да се отбележи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот. Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни – първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Най-важното е да се подберат правилните въпрос. Като например:- Не сте ли съгласни че Бойко Борисов не трябва да подава оставка?
167
0
 
4
 
! Отговори
семейни войни преди 3 години
Това е като предаването "Попитахме 100 човека"
166
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кои са ***?Бойко да си ходи лиДа беГладна кокошка просо сънува
165
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подкрепа има, ама не от София, а от Масква и от Дубаями и от таварищ Череп
164
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алф ли е? Рисърч ли е? Това са стъкмистики.Колко човека са питали?Скалъп скоро направиха едно проучване с 800 човека.Тези колко са? 1000 човека са попитали.Това е също като предаването Семейни войни.Попитахме 100 човека... бля-бля... Нищо не показват тези статистики.Те се правят предимно с мн млади хора.А младите са непостоянни и често сменят мнение.СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА Е ГОЛЯМА ПРИ МАЛКО ПОПИТАНИ.ТОВА СА ПЛАТЕНИ ПРОУЧВАНИЯ, НА КОИТО НИКОЙ НЯМА ДА ПОВЯРВА! НЕ ЛЪЖЕТЕ В ПЛОВДИВ НЯМАМЕ ПРОТЕСТ
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Манфред Вебер Е" Пред България има задачи, но трябва да се гордеят с постигнатото до сега. В страната има правителство на ЕНП и социалист президент има равновесие на силите добави той ." Хуан Агилар ( социалисти и демократи ) " Положението е сходно с други държави от ЕС, например в Унгария и Полша, добави той ." ###############-Без коментар.
162
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ***-ли могат да повярват на тази статистика .
161
0
 
5
 
! Отговори
ХАХО преди 3 години
ХА ХА ХА
160
12
 
4
 
! Отговори
Кои са дебили? преди 3 години
До "Само ***": Само *** като теб не могат да разберат, че при 63% одобрение на протестите Бойко и правителството му (които вече е само с 20% одобрение) трябва да си ходят.
159
12
 
5
 
! Отговори
Алтернатива има преди 3 години
До До Радев и Нинова: А ти защо търсиш обяснение за протестите точно в строителството на отклонението от Турски поток? Винаги се строи, но в краденето гербаджиите се оказаха много по-добри. Б'оклук, суджук, апартаменти, обществени поръчки за наши хора, рекет на бизнеса. А си оставаме най-бедната и най-корумпирана държава в ЕС с най-бързо намаляващо население. По времето на Станишев влязохме е ЕС и бяхме на едно ниво с Румъния, а сега сме далеч зад тях.Само когато се оттървем от крадливата и некадърна гербаджийска дружинка, тогава ще се отлепим от дъното.
158
3
 
12
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Много "интелектуалци" като В. НАЙДЕНОВ, БОГДАНА И Ст. ДИМИТРОВ ОТРЕКОХА ДА СА ПОДПИСВАЛИ КАКВАТО И ДА Е ПЕТИЦИЯ ИЛИ ВЪЗВАНИЕ В ПОЛЗА НА ПРОТЕСТИТЕ. С ЛЪЖИ НЕ СЕ СВАЛЯ ПРАВИТЕЛСТВО. НА ЛЪЖАТА - КРАКАТА , А И УМА, СА КЪСИ.
157
0
 
8
 
! Отговори
До Радев и Нинова преди 3 години
ЗАЩО ИСКАТЕ ДА СВАЛЯТЕ БОРИСОВ - ЧОВЕКЪТ, КОЙТО СЕ ПОГРИЖИ ЗА РУСКИТЕ ЕНЕРГИЙНИ ИНТЕРЕСИ ЧРЕЗ БАЛКАНСКИ ПОТОК???? ДРУГ НЕ БИ МОГЪЛ ДА СЕ СПРАВИ. ПИТАЙТЕ ПУТИН.
156
3
 
19
 
! Отговори
В София няма протест преди 3 години
На опашка за хляб по Виденово се събираха повече хораМдас
155
2
 
17
 
! Отговори
Само дебили преди 3 години
И измислени журналисти в измислени медии виждат протест или подкрепа за несъществуващ протест Мдаа
154
1
 
15
 
! Отговори
Видев преди 3 години
Две жени, подстрекателки и пиратската тройка събрали, овце,крави и кокошкида замерят държавните сгради на България с яйцаЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИ МРАЗИ
153
1
 
17
 
! Отговори
Педерите в софето преди 3 години
Искат власт Ама понеже заедно с джендърите и третополовите са под 3% и няма как да спечелят избори Правят метеж (протест)
152
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква мисъл очаквате от прооост фааттмак. Аз досега умен военен не съм срещал, а доста време бях в казарма. Пази боже тоя елементарен тип да има власт. Опомни се народе.
151
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха,глупости.Само това оставаше,гнусен и гаден арменец да казва ,какво да става в България. Аре бегом марш откъдето си изпълзял.
150
1
 
7
 
! Отговори
Само дебили преди 3 години
В скоби *** могат да видят протестИли подкрепа за несъществуващ протестМдаа
149
0
 
17
 
! Отговори
Майна преди 3 години
ЗАЩО ЛЪЖЕТЕ??? В ПЛОВДИВ ВЪОБЩЕ НЯМА НИКАКВИ ПРОТЕСТИ. КАМО ЛИ ПОДКРЕПА ЗА ТЯХ!!!!