Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София

При избори днес ще имаме 6 партии в парламента
213
Подкрепата за протестите остава, но е по-голяма извън София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
Продължаваща подкрепа за протестите, задълбочаваща се ерозия на доверието към институциите, премиера и правителството, неясен изход от политическата криза и консолидация на вътрешното ядро на ГЕРБ, показва тримесечно национално-представително проучване на Алфа Рисърч.
 
Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства. 
 
Наблюдава се обаче интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни – намалява категоричната подкрепа за тях в София, а се увеличава тази в по-малките населени места.Изследването показва, че отделните социални групи проектират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него.
 
Протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията увеличават ерозията на доверието към управляващите. Одобрението към правителството се установява на критичните 12.8%, а към парламента спада до 7.6%, при над 60% недоверие.
Още по темата
Главният прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки. Единствено полицията успява да увеличи нивата си на доверие, като през септември положителните оценки за дейността й, обратно на ситуацията през юли, започват леко да доминират над отрицателните (30.2% - 27.7%).
 
Българите посрещат есенно-зимния сезон със значителна доза песимизъм и несигурност. За разлика от пролетта обаче, когато страховете се концентрираха около избухналата пандемия от COVID-19, в момента най-голяма тревога буди не здравната, а икономическата и политическа ситуация. 
 
50% очакват влошаване на икономиката в близките месеци, срещу 15.3%  - подобрение. 14.9% очакват разрешаване на политическата криза, 54% - изострянето й. На този фон, безпокойството от разпространението на коронавируса отстъпва на по-заден план – 22.6% са оптимисти, 31.9% - песимисти. Сами по себе си тези числа обаче не дават основание за оптимизъм, защото подценяването на вируса и предпазните мерки може да има бумерангов ефект – задълбочаване на здравната, а оттам – ескалация и на икономическата, и на политическата кризи.
 
Ако диагнозата на сегашната ситуация с доминиращата опасна тенденция към делегитимиране на институциите е ясно видима, то изходът от нея остава твърде неясен. При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори. Общо 56% са за редовни избори, като от тях 31% смятат, че правителството трябва да продължи работата си до произвеждането им, а 25% са за експертен кабинет, който да довърши мандата.
 
Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство. Трябва да се отбележи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот. Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни – първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми.
 
Характеристики на проучването: Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Представените данни са от проведеното в периода 21 - 30 септември 2020г. национално-представително проучване сред извадка от 1031 пълнолетни граждани. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране -  пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
9
 
24
 
! Отговори
Хан Крум и Алцек преди 3 години
Депортация на цялата Арменска лешна БКП и комунизма обратно в родната им дупка която ги зове.Външно и МВР веднага да се сезират и да ги пратят на редовна военна служна сичкуто Хачатурян,Бабикяни Хакимяни, Кевоуркяни Халваджияни Алгафаряни Хампарцумяни обратно на фронта.наздраве дружина с Никофорова кратуна!!!
127
7
 
26
 
! Отговори
xaxaxa преди 3 години
М-у-н-ч-о и метежниците са съвършени, защо пак ни натрапват тия ялови Евразия/СССР мутри, безскрупиюни крадци и лъжци. Уж лебедово езеро щеше да е "въстанието", "болшой театр"Не съм доволен, нямаше нито лебеди, нито балерини, да не говорим за езеро, триото да се реваншира при следващото въстание
126
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Ян Бибиян са му запазили пушка в Армения бързо да заминава
125
6
 
22
 
! Отговори
BG преди 3 години
100% от българите не вярват на "официалната информация" на мутренските медии: защо ли ни ги натрапват тия ялови с-о-р-о-с-о-*** "протестъри" ?
124
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протеста се води от Арман Бабикян, Хакимян, Кевоуркян,Халваджиян,,Алгафариян Хампарцумян и прочие антибългарски животински видове
123
8
 
23
 
! Отговори
МижиДаТеЛажем преди 3 години
Алфа рисърч, защо не прогнозирахте как ГЕРБ взе 60% от гласовете на частичните местни избори преди 2 седмици. Да въба и в суцулозите и киppтaцитe!
122
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикян да отива на фронта, в момента държавата му има нужда от всеки войник а не да ми се скатава и да се прави на будител
121
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алфа много се мазнят на протестиращите, много за жалки и смешни! Вечер обикалят с микрофона и просят суперлативи за телевизията им
120
6
 
21
 
! Отговори
ТАТО ОТ ОРЛАНДОВЦИ: преди 3 години
АЙДЕ , СБАБИКЯН ......НАВЕДИ СЕ ,БЕ..!!!!!!!!!!!!!!!!!!
119
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикян, Хаджи Генчо и другия тръгнали да събаря Българското Правителство, Предлагам на Протестиращите Проект за Знаме-----ЧЕРЕПА на ЧЕРЕПА С ДВА КОКАЛА НА ЧЕРЕН ФОН ------------ ОТРОВНОТО ТРИО ДА ГО ВЕЕпротестиращи зомбета след кой вървите
118
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на мафията герб и еврогейския съюз и техните НПО та за които човешкия живот е под правото на ромовете да строят незаконно в столицата .Смърт за душмана живот за народа.
117
1
 
16
 
! Отговори
До 98 преди 3 години
98Станислав Рангеловпреди 47 минути 0 3До Анонимен100 пъти да ти кажа, че не съм комунист ти си знаеш твоето...Комплексар ще си останеш!###############Добре ,не си комунист.Само че рве но ***.Така добре ли е?
116
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХААХХА НЕЯСЕН БИЛ ИЗХОДА ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА ХАХАКОЕ НЕ ВИ Е ЯСНО БЕ, ДНЕС?ТИКВАТА ПРИКЛЮЧВА, А С НЕГО И ВИЕ!АКО НЕ СМЕНИТЕ СПОНСОРА, НА КОГОТО ДУХАТЕ...
115
5
 
9
 
! Отговори
Е , КАК БЕ... преди 3 години
НИЕ ВСИЧКИ ЩЕ ГЛАСУВАМЕ ЗА ПАРТИЯТА НА АЗИС ,БЕ...!ТЕ , ТОЯ ...ПЕЕ МНОГО ПО- ДОБРЕ ОТ УЧИНДОЛСКИЯ КЬОРАВЕЦ!АБЕ , БАШ МЕНЕ ЛИ ШЕ МЕ ЛЪЖЕТА ЗА ЧАЛГА-ПЕВЦИ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА..ВСИЧКИ СМЕ ЗА АЗИС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
114
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП фразинарода протестиранарода исканарода е гладенвсичко за народанародния съдсега ще се наведем каза Тодор Живков
113
4
 
21
 
! Отговори
Огнян преди 3 години
Тоя президент излезна голям наглец.
112
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-------------ЛЪЖАТ ---ИЗВЪН СОФИЯ НИКАКВА ПОДКРЕПА
111
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вуду магиите коя агенция за соц. проучвания ще ги проследяваГоляма излагация на тия седянки
110
1
 
23
 
! Отговори
50 пенсионерски преди 3 години
ЕГАТИ СТАРАТА СНИМКА ОТ 2013 ГОД. АМАН ОТ МАНИПУЛАЦИИ!ВИКНЕТЕ КАННА РАЧЕВА ДА СИ ИЗМИСЛИ НЕЩО ПО ТАКА!!
109
1
 
17
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ , ДА ....У с. ДОЛНОДУПЕНЬЕ ..ПРОТЕСТИТЕ СА ЕЖЕДНЕВНИ У СЕЛСКАТА КРЪЧМА ,БЕ....!САМО ТЪРСЯТ НЕКОЙ АРМЕНЕЦ ДА ГИ ПОВЕДЕ ПЕША ДО СОФИЯ ТА ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ГЕРБ!ЗА "ВЕЛИКОТО КОЛЕДНО ВЪСТАНИЕ" ВЕЧЕ ГОТВЯТ И СТЕНОБОЙНИ МАШИНИ ЗА ПРЕВЗЕМАНЕТО НА НС!ЗАТВАРЯТ СЕ И КОНСЕРВИ СЪС БОБ ЗА ...ГАЗОВИ БОМБИЧКИ!