Борисов нареди: Всеки засегнат човек и бизнес да бъдат обгрижени

Той поиска да се засили контрола върху карантинираните
Обновена: 30 окт 2020 13:43 | 30 окт 2020 13:43, Нели Христова
279
Борисов нареди: Всеки засегнат човек и бизнес да бъдат обгрижени
Снимка: БГНЕС

Да бъде приложен по-гъвкав подход във всяка една сфера на социално-икономическия живот у нас, така че тя да може да функционира максимално пълноценно в условията на пандемия разпореди премиерът Бойко Борисов по време на работно видеоконферентно съвещание с членовете на Министерския съвет.

Още по темата

„Искам да не залитате в най-лесното - заповеди за забрани. Искам точно обратното - всеки човек да бъде обгрижен, всеки един бизнес, затова от вас изисквам тази гъвкавост!“, категоричен беше Борисов. Той нареди всеки от министрите, независимо за коя сфера отговаря - образование, спорт или култура, да е в непрекъснат контакт с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, за да може да се предприемат нужните мерки с цел безопасно провеждане на дейности в контекста на изискванията за ограничаване на разпространението на COVID-19.

В рамките на онлайн съвещанието министър-председателят Борисов постави специален акцент върху образователната система. Той поиска здравният и образователният министри да предложат решение за продължаването на извършването на образователния процес в условията на кризата от коронавируса. Целта е след изтичане на двуседмичния срок в сега действащата заповед на министъра на здравеопазването по отношение на училищата, да бъде прилаган локален подход в зависимост от решенията на областните щабове,  епидемичната ситуация (достигнатите прагове) и предложенията на училищата. При университетите решенията ще бъдат взимани от академичните ръководства.

Премиерът разпореди също Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции да засилят контрола върху карантинираните. „Ако всички контактни се затворят и не излизат, заразяването се спира. И когато контролът за спазване на карантината се следи от компетентните органи, мерките дават ефект, овладява се заразяването“, отбеляза министър-председателят Борисов.

По време на онлайн съвещанието премиерът Борисов запозна членовете на кабинета с дискусията, която е водил с държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС по време на неформалното видеоконферентно заседание Европейския съвет по въпросите на COVID-19 вчера. Министър-председателят постави акцент върху дискутираната теза за купуването на ваксини, които ще бъдат пуснати на пазара на ЕС.

Според премиера въпросът е от огромно обществено значение и се отнася до опазване на здравето и живота на всеки гражданин. Министър-председателят подчерта, че темата изисква максимална информираност на населението и широк консенсус затова решението за ваксините може да бъде взето само от парламента, където да се произнесат народните представители. „Ако ни подкрепят, тогава купуваме и действаме в условията на пандемия. Ако не ни подкрепят, няма да купуваме“, подчерта премиерът Борисов.

„Много бързо хората забравят кризата - те забравиха свинския грип, птичия грип, африканската чума, а след тях остават само сметки. А този път сметката ще бъде много дебела. Затова - очакваме решението на парламента“, подчерта премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


279
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
1
 
0
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Наредил Бойко всички да бъдат обгрижени. А кой контролира дали това става наистина? Днес е починал болен, за който линейката е пристигнала след 5 часа, когато е било вече късно.Когато се управлява без акъл, хаотично, тогава и нарежданията не помагат. Не се ли знаеше още преди епидемията, че медицинският персонал (особено медицинските сестри) е недостатъчен? Трябваше да запичнат да *** хора без да дочакат да ги прегледа някой, за да се види докъде е стигнала здравната ни система.
229
2
 
1
 
! Отговори
555 преди 3 години
Мдаа ,ще има много фалирали бизнеси, много заразени и починали и никой министър председател , който и да е той няма да ви е виновен , а търсете вината в степента на съзнание при българина . Защо в Австралия в някои градове има 0 заразени , в Южна Корея - по 40-50 на ден , което е нищо и много други примери. Спазвайте инструкциите за предпазване , защото по всичко личи , че това е биологично оръжие-добре тунингован вирус от човешка ръка. Забравете конспирациите , че е много смешно и нелепо.
228
1
 
5
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Глухи българи, как ви звучи излъчено по БНР изказване на министър-председателя, което започна с думите: "Аз наредих на депутатите да ..."? Свободните медии услужливо се направиха, че не са чули това и никой не обърна внимание. ЗАЩО-О-О????
227
0
 
3
 
! Отговори
Просто не пречете преди 3 години
Да ви разкажа. Собственик съм на 50 годишен бизнес. Съжалявам, но съм на приключване. 30 човека работят за мен, ще трябва да ги оставя на Вас. Говорите за обгрижване. Мерки срещу Ковид и т.н. Нищо не става до момента. 60/40 - никаква полза за реалния бизнес. Трябваше да спра, а да плащам 40% заплати. Нито можех да спра, нито бих давал пари даром. Но и не дадох хората на борсата. Поисках 10000 безвъзмездно, дадохте ми и ми направихте 100 проверки. Поисках кредит с от ББР - съдлъжник!!! Не става.
226
1
 
6
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Крадливите и корумпирани калинки ли ще ни обгрижват?
225
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП подривната дейност е на почитспретнаха компромат с фалшиви снимки и сега го имат за коз
224
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов нареди:Всеки български гражданин с пълно чекмедже със злато и пачки!Казах!
223
2
 
8
 
! Отговори
Мисля си преди 3 години
#Кой# обгрижва шкафчето МУ?
222
1
 
2
 
! Отговори
geosolarv63 преди 3 години
Бива!
221
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не му биеш две крошета на вируса г-н Борисов !
220
0
 
21
 
! Отговори
Jvugucufuc преди 3 години
Сакън! Тоя ако ме обгрижи както обгрижва държавата, не благодаря!
219
1
 
16
 
! Отговори
Ужас! преди 3 години
Хора, махнете го тоя, че изтрещя@!
218
1
 
14
 
! Отговори
ББ преди 3 години
политическите партии са съставени от анибългари,от предатели,обслужващи чужди интереси...храната,водата,земята,гората,подземните богатства на Родината ми нямат цена...мъките на Народа ми имат...смъртта на предателите..на децата им..на внуците им...мойте и вашите са невинни и ограбени.превърнаха ги в роби..продават ги като стока от 30 г.и ни вменяват,че е ценност..и ни говорят за даване..става въпрос са чест и достойнство,за Справедливост..и хартийките ви нямат стойност тук..Бог да Пази България!
217
2
 
11
 
! Отговори
HMLF преди 3 години
Стига празни приказки, за моя бизнес няма една програма от която да се възползвам, върнете ми парите и един месец нерви за наредбата H-18, както и билетите от лотарията, за които се правите на умели маса време!
216
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Той напролет повтаряше като счупен грамофон: "Само да не си счупим икономиката" и пак, и пак! И после взе и удари с големия чук защото СЗО така каза! Сега ще обгрижва всички! Малииии, май ще му откажа обгрижването - не че не му вярвам, ама големия чук му е под ръката и сега!
215
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Васинирай си внуците барабар със нашите деца,щото случи ли се нещо заради ваксината на детето ми,то повярвай ми и имонизиран ще те приключа,заклевам се.
214
1
 
18
 
! Отговори
Оставкааааа преди 3 години
Брех, много загрижен Началника!
213
2
 
17
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
АКО МЕ СЛОЖАТ ПОД КАРАНТИНА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЛУЧАВАМ ЛИ ПОМОЩЩИ-ПАРИ-ЯДЕНЕ -КАКТО Е В ЕВРО СТРАНИТЕ?
212
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Работим неуморно с мат`ряли на клиента.Вечна слава на Партията!
211
0
 
13
 
! Отговори
1959 преди 3 години
Ей дедо господ пак се ис,тра по въпросите! Благодарско, иначе се бехме притеснили ,че и ще ни липсваш!