Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!

Захариева: Все още не сме в състояние да одобрим преговорната рамка
3 ное 2020 14:18, Елка Василева
127
Без компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания в Скопие!
Снимка: БГНЕС

До момента все още, въпреки напредъка в Берлин, не сме в състояние да одобрим преговорната рамка за Република Северна Македония, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция, след като вчера се срещна в Берлин с министрите на външните работи и по европейските въпроси на Република Северна Македония.

Работим активно и с германското председателство, и с колегите от Република Северна Македония за отразяване на оставащите изисквания на България в преговорната рамка - свързани с гаранции и план за действие за изпълнение на договора от 2017 г., ясно деклариране и в преговорната рамка и едностранно от страна на Република Северна Македония, че няма да се подкрепят малцинствени претенции от страна на държавните институции, посочи тя.

За пореден път сме мобилизирали целия си ресурс, за да намерим необходимите механизми, България винаги е давала подкрепа, но тя никога не е била безусловна, коментира вицепремиерът.

Още по темата
Позицията и на премиера, и на българското правителство е много ясна - ние сме доброжелателни, но не можем да правим компромиси, които ще продължат да водят до антибългарска кампания, подчерта Захариева. Трудно за целия ЕС ще бъде да имаме отворени въпроси, допълни тя.

Имаме все още шанс да постигнем съгласие по преговорната рамка, макар да не е много времето, каза още Захариева.

Тя посочи, че европейските държави са изправени пред много предизвикателства. Ще бъде най-вече от вреда за Скопие да изпуснат този прозорец, нека да използват тази възможност, коментира тя. Нямаме още съгласие по преговорната рамка, коментира вицепремиерът. Не искаме нищо повече от изпълнението на договора, общата история, за която се разбрахме, допълни тя.

Захариева посочи, че каквото и да постигне съвместната комисия, ако остане скрито, оценката ще е същата.

Надявам се преговорите да се водят с добра воля и без манипулации, заяви външният ни министър. Имаме желание, колегите от Германия имат желание на помогнат, но няма как да направим компромиси, с които ще продължи антибългарската кампания и претенции, които се отразяват в реалността, подчерта тя.

Захариева информира, че в последните няколко седмици след посещението на външния министър на Република Северна Македония има преговорни екипи и се водят интензивни преговори. Посланията към нашите колеги от ЕС и съседите ни не са се променили изобщо, от много години България последователно е подкрепяла присъединяването към ЕС не само на Република Северна Македония, но и на останалите страни от Западните Балкани.

В решението за даване на зелена светлина на преговори на Република Северна Македония с ЕС от март и в поредица декларации ясно е записано, че трябва да се спазват добросъседските отношение и договора с България, припомни Захариева.

Повече от година наблюдаваме трайно и системно неспазване на този договор, и изобщо не говоря само за историческата комисия - имаме забележки по изпълнението и напредъка на важни инфраструктурни проекти като коридор 8, случаи, в които се създават административни пречки пред български инвеститори, даде пример външният ни министър.

Тя припомни, че съвместната комисия, която се събра преди около две седмици, не е работила почти година. Важното в работата на тази комисия е не дали са много или малко петте личности, по които е постигнато съгласие, по-големият проблем на България е, че тези личности не са обявени публично към настоящия момент и договореностите не намират отражение в учебниците, в музейните експонати, коментира Захариева.

Не можем да си затваряме очите и да се правим,че не виждаме, че имаме проблеми в изпълнението на договора, коментира Захариева, цитирана от БТА.

Много обвинения чухме, че България не признава реалността, напротив, ние признаваме реалността, дори с факта, че първи сме признали съществуването на държавата, но непризнаването на историческата истина има сериозни отражения в реалността, изразяващи се в малцинствени претенции, коментира тя. Никой няма право да определя на един гражданин как се самоопределя и на какъв език говори, но същото важи и за българските граждани. Към този момент имаме пробив, отново благодаря на германското председателство за ангажимента и инициативата, но все още не сме там, че да кажем "да", каза вицепремиерът и отбеляза, че има шанс, но няма много време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
2
 
! Отговори
подкрепям преди 3 години
До АнонименПет години е добър срок! После още пет, ако не им дойде акъл в главата!
85
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дръжте се с тях както Гърция се държа с тях. Аз не мога да си представя Македония да държи такъв език на Гърция. Гърците ги оставиха 20 години в тъмното докато не си сменят името и не станат за смях на цяла Европа. Точно тази смешна държава да тръгва да ни прави стойки някак си не върви. Едно отлагане за поне 5 години би се отразило добре.
84
5
 
4
 
! Отговори
Айде бе! преди 3 години
Русо-робите от форума са на страната на скопските сърбо-комунисти. Всъщност няма никаква разлика в поведението на бившите титови сърбомани в Скопие и съвременните про-сръбски *** в Скопие. Никакво подписване, сърбоманите ще чакат, НАТО им стига, а след предстоящата световна война, не само Македония ще бъде върната на България, но и Западните покрайнини. бг
83
10
 
4
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Българската позиция граничи със шизофрения. Нека запазим комплексите си за у нас
82
6
 
3
 
! Отговори
Студент теолог преди 3 години
Договорът от 2017 год , който подписа нашият некадърън премиер е едно мъртвородено дете! Защо сега той мълчи, а изкарва на сцената тази пеперуда?
81
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за българите не е важно те да са добре,а македонците да са зле...е с този шопски манталитет ще продължаваме да копаем дъното!ама турция чака удобния момент да ни прилапа отново всички!
80
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако искате да има мир на балканите унищожете двата руски проекта сърбия и българия!докато има сърбия и българия тук на балканите ще има конфликти!
79
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментова са глупости на гърция не и пука за древната история и за това какъв е бил александър...на гърция и пука за "златната" земя и природа на егейска македония.и знаете ли какво каза един егейски македонец преди време по повод коронакризата и проблемите с турция:на гърция целта е не да спаси гърция,а да унищожи македония.
78
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво е това македонец? - Това е зло югославско кyче!
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментова,че на чисто политическо ниво някой в скопие реши да добави към името македония северна,не значи,че в македония са спрели да имат претенции към древната история...подписването на договора от преспа не промени по никаъв начин възгледите на македонските учени спрямо античността...
76
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълен блок на безродниците!
75
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога Борисов и Заев се прегръщаха и разтягаха лукуми,Гърция си защити историята от Македония.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименнапротив плановете на гърция са сърбия да влезе в ес(ако изобщо влезе) преди македония...в този смисъл българско вето е безсмислено
73
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май сегашните изявления на Захариева са предпоследни, а този десети ноември ни чака нов голям поврат - този път в позицията на официална София относно членството на Северна Македония в ЕС в сравнение със сега обявената. Впрочем, Гърция няма такива проблеми със Северна Македония, защото официалните и представители не са спали когато се е подготвял двустранния договор между Гърция и Македония.
72
3
 
9
 
! Отговори
Белградски роби преди 3 години
Не ни трябват "македонци" в ЕС ! После ще ми разправят - вярно Гоце Делчев е написал, че е българин, ВМРО са написали в устава си, на чист български, че се борят за освобождението на българите в Македония, но това било правописна грешка и те имали впредвид, че са "македонци". Я да си *** сърбо-робите край Вардара!!!
71
2
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-НИКАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ-СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ Е С ЕДНОГОДИШНА ИСТОРИЯ.
70
4
 
5
 
! Отговори
Посолство на РБ преди 3 години
Екатерина Захариева е в Берлин за да приватизира посолския ни комплекс в германската столица. Същото тя извършва във Виена и Будапеща. Долнопробна крадла...А за позицията по Сев.Македония Борисов развя вече пред Меркел белия байрак.
69
2
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
-СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ-БЪЛГАРИЯ НЕ ПРИЗНАВА РЕАЛНОСТА-ХАХАХАХА-ОТ ПСИХОЛОГИЧНА ГЛЕДНА ТОЧКА-АКО МИСЛИШ ЧЕ ТЕЗИ ОКОЛО ТЕБ И ВСЕКИ СРЕЩНАТ НА ПЪТЯ НЕ СА В РЕД -ТРЯБВА ТИ КОНСУЛТАЦИЯ С ЛЕКАР.-АБЕ ЕЙ 1300 ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ-КАДЕ БЕШЕ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ?????-А?-ГЕОРГИ ДИМИТРОВ ГИ ОГРАДИ С БОДЛИВА ТЕЛ ДА НЕ НАВЛИЗАТ В БЪЛГАРИЯ-ДЕМЕК ДА СЕ ОТЪРВЕ .
68
0
 
8
 
! Отговори
Кауза пердута преди 3 години
Сърбите от неколко години се правят на биени мечки, за да не ги с9топираме за ЕС, но ни връщат ресто в МК; преврат правиха, демонстрации, Груевски, тайната полиция, едрият бизнес-всичко е сръбска креатура; просръбски организации тъпчат с пари; в последните години са може би най - активни от десетилетия в антибългарските си действия и пропаганда.Тези ни мразят диво и в черрвата м..ицата разказват на трошиците останала българщина в МК. А нашата реакция е между мека и никаква. Край, всичко е загубе
67
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Герб стадоЩо, вие сега разделени ли сте??