6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят

Целта е да се доокомплектова армията
Обновена: 16 дек 2020 12:26 | 16 дек 2020 12:25, Камелия Цветанова
214
6 месеца доброволен войник, заплата, настаняване... Че и работата ти пазят
Снимка: Dnes.bg, архив

Всеки български граждани до 40-годишна възраст може да стане войник за половин година. Това стана с приетите на второ чете промени в Закона за резерва на въоръжените сили.

Още по темата

С тях НС създава възможност за изпълнение на срочна служба в доброволния резерв за срок до шест месеца. Целта е да се доопкоплектова армията, която страна от кадрови дефицит в последните години.  

Към момента свободните места за военни са над шест хиляди.

По време на доброволната казарма, всеки записал се за военнослужещ ще получава заплата, която ще бъде определена допълнително от министъра на отбраната. Възнагражденията на доброволците ще са за сметка на бюджета на МО.

Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск.

С промени в закона се увеличава и възрастта за  пределната възраст за служба в доброволния резерв за сержантите, старшините, офицерските кандидати и младшите офицери и старшините офицери от 55 години на 60 години.

Депутатите увеличиха и пределната възраст за служба в доброволния резерв на офицерите с висши военни звания от 63 на 65 години.

Единствено от БСП отказаха да подкрепят промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
4
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
У наше селу жа са намерат ора дека ша идът войници.Михлюзи дет за нищо не стаат и ги мързи а работът селска раута.То таквиз предполагам жа идът.То умен и работлив чиляк няаа да иде нивгъш
70
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости колкото искаш. Без проблем ще ме приберат за да ми бутнат някакъв ръждясъл калашник когато трябва да им пазия политическите зaдници, дyпeнцa и какви ли не, а когато исках да си извадя разрешитвлно за оръжие за самозащита и да си пазя имотите от техните гласоподаватели не ми дадоха защото не била добра причината!? Я cиkтиp!
69
1
 
9
 
! Отговори
Запасняк преди 3 години
Ментири, капентири.Не въведете ли учебен час в 12 клас да се учат да стрелят всички-куцо, сакато, здраво, болно и да разбират що годе от пистолет , и автомат...пиши го усвояване на некои милиони за шепата висши военни в България.А иначе , който си обича военният занаят да работи,като такъв.И....новостите в науката да влизат първо във войската....Дронове, монове, банове и др....
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До teenБегай още сега, кво чакаш страхливец
67
3
 
9
 
! Отговори
lewskar преди 3 години
Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки не ходел в войник - 10г е давал бележки , че е студент по право. Евро Депутатът Ангел Джамбазки е глобен 1000лв за щофиране в нетрезво състояние.Евродепутатът Ангел Джамбазки е хванът на летище София с пистолет " Макаров" да преминава в забранената зона.Ангел Джамбазки замеря протестиращи с пиратки. Значи какво излиза- МАМИНОТО СИНЧЕНЦЕ ОТЪРВАЛО КАЗАРМАТА ИЗБИВАЩО КОМПЛЕКСИ ЗА МАЛОЦЕННОСТ А МОЖЕ БИ И МАЛКО ДОСТОЙНОСТВО ЩЕ ПРАЩА НА ХОРАТА ДЕЦАТА В КАЗАРМА
66
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
И желаещи на тая поста много няма да има.Мамините синчета и джендърите станаха много.
65
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво ни е тази армия и тия войници.Да метат шумата от дърветата,или да чистат снега по алейте.Одавна армията е ликвидирана.Плюс това армия не се прави с пари ,а с много пари.
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е по-скоро подвеждащо.Реално става дума за платена служба с кратък срок. Сега който иска да постъпи подписва договор за 3 г. Ако види че не е за него, голям филм е да се откачи, почти невъзможно е.Едва ли не трябва да направи някоя голяма глупост ,ама да се прицели така че хем да го освободят, хем да не го съдят.И става една -те мъчат себе си със службата и службата със себе си.Така ще е по-добре. Който му се седи след 6 м да служи, който види че не е за него да си следва посоките.
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ресторантьорите няма да се плашат, че са останали без доходи - отиват войници за 6 месеца и шапка на тояга.
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...... и меки китки
61
8
 
4
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
С какво да направят заплатите на войниците по 2000 лв? Всеки укрива доходи, краде се яко, пенсионери и други лапачи са много, а после защо няма армия.
60
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***- да ви видим колко сте мъже- жен-човци такива:)))))))))). Една казарма ще ви дойде добре, ама сте мамини синчета:)))))))))
59
2
 
20
 
! Отговори
Джингила преди 3 години
"Шефе, пускаш ли *** за 6 месеца да ходя да набивам крак?""Пускам те моето момче, ама да не мислиш да се връщаш..."Ей Божкееееее, само МВРО кратунна може да роди такава идотщина!!!
58
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Освен това по време на тези 6 месеца работодателят е длъжен да запази работното място на доброволеца и да го пусне в неплатен отпуск."Aг. Иван, в ДС уж по акъл са ви подбирали... ама сериозно ли мислиш, че можеш да ЗАДЪЛЖИШ шеф да ПАЗИ работно място???
57
4
 
13
 
! Отговори
Какви 40 преди 3 години
Аз съм на 39 години и имам един куп болести. Нямам нищо общо с формата на 20 години. Армията си е за 20 годишните.
56
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембето пак нещо е сънувал.
55
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих се записал, ако се биехме срещу американците, окупаторите
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това само Шкембе Воевода може да сътвори.Няма как да стане.Балами няма.Кой ще отиде за 800 лв. заплата да набива кракИ ДА СЕ ПРАВИ НА ВОЙНИК.Сега в армията най добре са АПЗ тата.Аванс ,пенсия,заплата.
53
4
 
13
 
! Отговори
Мутри вън преди 3 години
Събира башибозуци хунтата за да ги защитава от народната любов.
52
2
 
20
 
! Отговори
sante_dog преди 3 години
6000 са свободните позиции в които трябва да се работи. За готованци и калинки обаче всичко е пълно - все пак там са и големите заплати...Сигурно сме държавата с най-много висши офицери на брой войници. А навремето сме доказали, че не генералите печелят войните - справка Сръбско-Българската война. Сега масово са чантаджии...