4 години Радев на "Дондуков" 2 - какво постигна и какво не успя?

Бил си разрешил да не бъде президент, а политически играч
504
4 години Радев на "Дондуков" 2 - какво постигна и какво не успя?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„Президентът успя да насочи вниманието към проблеми и теми, към които обществото е настроено критично, като така притиска управляващите за решаването на тези проблеми. На везните натежава обаче негативната оценка - президентът си разреши да не бъде президент, а политически играч. Ролята на президента е тиха, не е роля за медии, за префокусиране, това е ролята на авторитета, който трябва да може, когато има проблеми, да бъдат разрешавани с тихата медиация на подобен авторитет“. Това каза пред БНР политологът проф. Антоанета Христова по повод четиригодишнината от встъпването в длъжност на президента Румен Радев.

По думите ѝ този тип противопоставяне и политическа игра е поляризирало обществото.

Според политолога доц. Борис Попиванов президентът стана водещ изразител на тенденцията да се назовават нещата с истинските имена, да не се замитат следите.

„Макар да изразява обществени настроения той обаче не съумява да провежда ефективен диалог с по-широк спектър от политически партии и с медиите“, коментира политологът.

Според проф. Христова ефективността в действията на президента е много ниска, а това не предполага добър диалог.

„Румен Радев няма добра експертиза около себе си, може би защото е свързан с много приятели, лоялно верни хора, но това не оправдава резултата. Тези хора не могат да бъдат консултанти в основните секторни политики, към които той заявява критика“, каза тя.

По повод визията на Румен Радев за управлението на страната доц. Попиванов допълни, че тезата на Радев от години насам е, че проблемът на България е системен“.

Проф. Антоанета Христова заяви, че не вижда президента като лидер във външнополитически план.

„Когато си подготвен за политиката, ти се справяш. Но когато не си и сложиш на ръба на копието нападението като единствено средство за постигане на целите, тогава резултатите не са добри“, каза тя.

Доц. Попиванов поясни, че Конституцията предписва определение правомощия на президента във външната ни
политика.

„Често тези правомощия са свързани с взаимодействието. Но имаше стремеж тази му функция да му бъде задкулисно отнета, което не успя да допринесе за успешна и ефективна роля на президента. Той обаче успя да постигне сравнително добър диалог. Инициативата „Три морета“ е важна заявка, но ще изисква тепърва страшно много неизвестни да бъдат решени“, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
430
0
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Радев велик си ! За 4 години успя да бетонираш Борисов за 4 мандат ! А след мандата бегай на север щото Гешев не си оставя работата недовършена !
429
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направи така, че герберастиите сами да си приказват, и под тази статия е живото доказателство! Велик Радев!
428
0
 
12
 
! Отговори
Гражданин преди 3 години
Гледам го тоя и му се чудя - уж е генерал от най-културния род войска,а се държи като парвеню и много често приказките му отначалото на един период противоречът на при казките му от края на същия период ?! И аз повече няма как да гласувам за него - не оправда надеждите ми за действителен президент,а си остана някаква фигура,която само се надяваше на признание ?! Но кой го знае него,докато Бойко Борисов е почитан в цяла Европа и много други страни !
427
7
 
1
 
! Отговори
ОБЕЗЩЕТЕНИЯ преди 3 години
ЗА БЛИЗО 9 МЛН. ЛЕВА НА ЗАТВОРЕНИ БРАНШОВЕ СА ОТИШЛИ ПО ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА РАДЕТЕЛЯ ЗА СВОБОДАТА НА НАВАЛНИ ОТ БАНКЯ !
426
7
 
2
 
! Отговори
РАДЕВ НЕ УСПЯ преди 3 години
ДА СЕ ПРЕБОРИ С ОБВИНЕНИЕТО ОТ БОКО КРАДЕЦА ЧЕ ТОЙ ЛИЧНО ПЪЛНИ ЧЕКМЕДЖЕТАТА НА МУТРАТА С ПАЧКИ КЮЛЧЕТА УПРАВЛЯВАЙКИ ДРОНА ОТ КИТАЙ -- БОЙКО ГО Е ВИДЯЛ ЛИЧНО И СЕ ЗАКЛЕ В КВАРТАЛНИЯ СИ ЧЕ ВЪПРЕКИ ЧЕ Е ЛЪЖЕЦ ТОЙ НЕ ЛЪЖЕ !
425
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Румен Радев 37% от последователите са ***. Доказано е чрез най-авторитетната платформа за анализи на последователите. Така, че айде, ВЪН ОТ ЧАДЪРА за всички *** на ГЛАВНИЯ ХЕЙТЪР на България - РУМЕН РАДЕВ!!!
424
0
 
15
 
! Отговори
Ъхъ преди 3 години
До ъИ какво общо има борисов с това нещо в президенството
423
1
 
16
 
! Отговори
Ганю пулев преди 3 години
Оставка фигурант
422
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НИЩО
421
18
 
4
 
! Отговори
ъ преди 3 години
Интересно а борисов какво направи за толкова години във власта ? Или първа трябва да го ремонтира отново за кой ли път ??????................................
420
2
 
23
 
! Отговори
Кънчо преди 3 години
Успешен бил в инициативата Три морета?? Той я отричаше, в угода на лилипуткин, а после се самообяви за първи поддръжник на идеята...до изгонването му. Този е пълен провал във всичко, освен в разединението на нацията, оплюването, далаверите, сеенето на омраза и ежедневното говорене на лъжи.
419
1
 
25
 
! Отговори
Али Реза преди 3 години
Мандата на Ал Бънди може да се опише само с едно изречение, а именно- гола водА и кал до ушите....Язък за заплатата и разходите дето направи за 4 години. Толкова некадърен президент не сме имали и едва ли ще имаме някога.
418
3
 
34
 
! Отговори
Големо постижение преди 3 години
Постигнал е това, което никой друг не е постигнал досега.Най-голямото нищоправене досега.Най-много на брой опела по случай на национални празници и Нова година.
417
24
 
5
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
Президентът не е системен играч. Което побърква противниците му.И именно затова не работи добре със системните партии. Да, изразител е на"тенденцията да се назовават нещата с истинските имена, да не се замитат следите". Но най-вече е изразител на гражданското общество, което беше оставено или да си избере партия или да остане без собствен глас в управлнието на държавата. Президентът е Обединител. Разединява ни партийното боричкане за власт. Което няма никакви морални задръжки в оплюването.
416
1
 
17
 
! Отговори
77 преди 3 години
Моля , пишете от свое име , а не от " целият български народ" , както някои си позволяват .
415
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев в Президента на народа , Борисов е слугата на мафията
414
31
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 4 години Радев направи крадеца от Банкя да си говори сам
413
4
 
34
 
! Отговори
кръгла НУЛА преди 3 години
Тоя в началото будеше някакво съжаление породено от умствения му багаж, но в течение на времето и в опита си да оправи бакиите които сам забърка, стана публично за резил и посмешище !
412
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадевИска да отдели добрите хора трудещите се от мутренското съсловие. И да спре милиардните кражби.Как да стане като главен съветник му е човек, който е бил съветник и на Жоро Илиев и Илия Павлов?Ти наистина ли мислиш, че руския президент на България няма връзка с мафията?
411
15
 
3
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ НАЙ-ДОБРАТА ЕКСПЕРТИЗА Е РЕАЛНИЯ ЖИВОТ НА БЪЛГАРИТЕ - ПО ДЯВОЛИТЕ ОНЕЗИ НАПУДРЕНИ ПАРВЕНЮТА Т.Н. ЕКСПЕРТИ !!!!