Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро

Работна група ще наблюдава преизчисляването на цените
175
Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро
Снимка: Pixabay

От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро. Това е индикативната дата за влизане на България в еврозоната. Тя е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, пише "Труд".

Още по темата

До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министъра на финансите и управителя на БНБ, предвиждат още промените. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
ЛОЛ преди 3 години
Чак се изумявам колко ,,уникални,, хора има тука ,нека приемем ,че са ***
104
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
120 тя твойта семантика се пръкна откак едно варненско трибуквие се сдоби с холдинг и сега си облъчван от тая медия с волатилности (всяка тета дума във финсивте им коментари) и "флуктуации" Нямаш си идея даже за какво пишеш. Лева беле вързан към марката, не към еврото. Тогава имаше дебат даже дали да не се вързваме към долара. Един привърженик на доларизацията редовно се изказва точно по тая тема още от тогава, същият беше правил борда на Аржентина с долара и я фалира два пъти.
103
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
потребителите на стоките от лидл и кауфланд, които родителите им купуват тръгнали да обясняват, кое как било с финансите понеже получавали маготово. Сълза и смях.
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърция, ИТАЛИЯ И ДРУГИТЕ СТРАНИ ПРЕМИНАХА ОТ СВОЯТА ВАЛУТА В ЕВРО НО НЯМАХА ВАЛУТЕН БОРД, ПРИ НАС КЕ ПЕЧЕЛЯТ ТЪРГОВЦИТЕ, ЧЕ НЯМА ДА ПЛАЩАТ ТАКСИ ЗА ПРЕВАЛУТИРАНЕ.
101
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 114Спориш за семантика. Еврото е де-факто нещото което се ползва, като референтите курсове на екю са зависими от неговите флуктуации и тези на националните икономики. Начи, с оглед на тая дискусия да се каже, че лева е вързан с еврото е напълно достатъчно. Не се надрусвай от миризмата на собствените си пръдни.
100
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е 27-*** република на Европейския съюз и ще плаща в евро.
99
17
 
14
 
! Отговори
На добре е! преди 3 години
Рубладжиите вият. Значи всичко е точно. И пак с тъпите си опорки. Защо Великобритания излязла? България и Великобритания за тях са съпоставими величини. И как сме били 9 млн. Били сме. Който е понечил да избяга от комунделският рай са го разстрелвали като куче на телената мрежа. Сега знаете ли защо Лидл в България ви идва по-скъп от немският Лидл? Защото всичко се превалутира. От евро в лев. Но комунистите никога не са разбирали от пари. Те и затова винаги са мечтали. Всички да сме еднакво бедни
98
8
 
10
 
! Отговори
Р. Иванова преди 3 години
Не е ясно какво ще стане в България след въвеждането на еврото, но в Гърция не стана по-добре! Първо се преизчислиха цените от драхми в евро по зададения курс-340.7 драхми за 1 евро. След това се въведе закръгляне на сумите нагоре, или надоло-за по-лесно!? В крайна сметка неусетно цените се вдигнаха и хората се разочароваха, но беше късно. Една връзка магданоз на пазара се продаваше за 50 драхми, а след това за 1 евро. Бира и дюнер бяха 450 драхми, а след това - 5 евро!?Паспорт за жилище-100 евр
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
111 какво евро бълнуваш, имаше само екю, борсов индекс за проба дали ще върви, недорасляк
96
4
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
до тогава КОВИДа отдавна ще е погребал Евро-зоната и ще се разплащате с Юани с лика на Генерал-Секретар на Партията Мао Дзедън!
95
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
107 личи си че не си виждал как се крият стоки по складовете с цел спекулация с цените. А хората това го видяха толкова много пъти. Зелен си още.
94
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 105Какви лъжи, какви простотии ? Еврото съществува от 1999та. от тогава сме вързани към него, щото марки вече няма.
93
7
 
20
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Поредната брадва за българския народ!!!
92
7
 
3
 
! Отговори
до 108 преди 3 години
Не ти казват често, че си умна, нали?
91
7
 
19
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Който не е бил в Германия в момента в който въведоха еврото да не се обажда и прави специалист....Тогава направиха пладнешки грабеж с това евро на хората...това очаква и българите!!!
90
12
 
11
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 3 години
Няма как да скочат цените, бъдете сигурни. Една стока струва точно толкова, колкото клиента е склонен да плати. Ако домата от 3 лева стане 3 евро, просто ще се лиша от домат. А и нещо не виждам гръцкия евро-домат да е по скъп от българския-лев домат.
89
7
 
8
 
! Отговори
Сашо преди 3 години
Според мен е добро, да се плаща в 2 валути, НО ТВЪРДО ДА НЕ СЕ ПРИЕМА ИЗЦЯЛО. Така чейнджовете изгарят и идват повече туристи, защото има много, които като видят, че не може да се плаща в евро в БГ, решават да отидат в Гърция.
88
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
103 и защо лъжеш? лева беше вързан към марката евро нямаше още
87
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лева е вързан с еврото от десетилетия. Закован на 2-1 обменен курс и минимални вариации. Тоест с въвеждането на еврото, всички цени и заплати се делят на 2 и крайната сума остава в евра. Не разбирам какво сте се раздзвекали.
86
7
 
5
 
! Отговори
Ганю преди 3 години
бирата е чакам да стан 0.30 0.35 евро цента голям кеф ще поркам като луд :)