Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро

Работна група ще наблюдава преизчисляването на цените
175
Решено: От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро
Снимка: Pixabay

От 1 януари 2024 г. ще плащаме с евро. Това е индикативната дата за влизане на България в еврозоната. Тя е посочена в проект за промени в постановление на Министерски съвет, което урежда дейността на Координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната, пише "Труд".

Още по темата

До 30 юни 2021 г. Координационният съвет трябва да разработи проект на Национален план за въвеждане на еврото в България. Съпредседатели на Съвета ще бъдат министъра на финансите и управителя на БНБ, предвиждат още промените. Разписани са и отговорностите на различните институции в страната по въвеждането на еврото. Например БНБ ще отговаря за софтуера на банкоматите, така че да бъде гарантирано, че те ще работят в банкноти евро. БНБ отговаря и за дизайна на българските евро монети.

Работна група „Защита на потребителите“ към Съвета ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре. Ще бъде инициирана и кампания за „честно въвеждане на еврото“.

Работна група „Комуникации“ към Съвета ще изготвя информационни материали за различни целеви групи (ученици, пенсионери, домакинства, хора със специални нужди, етнически малцинства). Тя ще поддържа и специален информационен сайт за еврото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
97 парите се източват навън точно защото банките са чужди. Няма една българска. Обаче лаладжията си вярва че чуждата банка била безплатен обяд.
84
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
95 Знаеш ли как ще го поемеш полу умнико? Кой ти позволи да говориш в множествено число и от чуждо име? Референдуми имаше ли? Не! Значи само бой за такива наглеци като теб!
83
9
 
8
 
! Отговори
някой преди 3 години
Не само ще са ни по-сигурни парите в банката ако са в евро.Като ходиш в Гърция на моренце няма да се чудиш колко ще ти трябват. Отиваш -харчиш!
82
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако бяхме и в Шенген, първото нещо е да ни върнат всички роми, а второто е да ни задължат и по мигрантските квоти да приемаме. Само че трябва и акъл. Не става само с лаладжийското искам днеска това щот било модерно, пък после се оказало че не мож да си махнеш мигрантската татуировка.
81
8
 
9
 
! Отговори
Ф.Е. Джержински преди 3 години
Плачете дрОгарЕ, колелото на историята се върти, до окончателната победа на капитализма !
80
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 88А то пък ние яката икономика имаме, мани мани!
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 85Недей да лъжеш, такива измами нямаше!При Жан Виденов аз бях милионер!Помня, че по едно време ходех с един милион лева джoбни пари в якето си!
78
5
 
4
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ИЗ4ИСЛЕНИЕТО ЛЕСНО 1 ЛЕВ= 1 ЕВРО ИЛИ В НАЙ ДОБРИЯ СЛУ4АЙ 1 ЛЕВ= 2 ЕВРО !!!!!
77
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
черна гора няма икономика има само туризъм ама дай му на *** да мисли даже чуждият келепир от бакшиша не може да сметне.
76
8
 
14
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Поредната брадва за българския народ...
75
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Брей, какъв си умник. В момента няма значение в каква валута ти е договорена цената - евро или лев. Защото имаме валутен борд и обменният курс е фиксиран. С въвеждането на еврото у нас валутния борд ще бъде премахнат, а механизма ERM II позволява гъвкав курс и вариации до 15% с цел да се провери стабилността на неподкрепената с валутен борд валута и нейната волатилност. Не се опитвай да дрънкаш, като си *** селски бек и разбираш само от футбол и шльокавица.
74
10
 
18
 
! Отговори
... преди 3 години
и сега майките ни и бащите ни ще почнат да получават по 120-130 евро пенсия! Но пък да видите вие как ще се полчуи в магазините! това което е струвало 5 лв, до преди еврото, сега пак ще струва 5, но евро! Такива измами имаше още когато минавахме от 1000 към 1. не вярвам и сега да няма! Абе както се вижда най-важното е да сме здрави и живи, пък се вижда, че оправия за тука няма и няма и да има! Които си е крал пак ше си краде които си е беден и мизерен пак ше си е така! Това е по тия земи!
73
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е всичко в евро. някои не знаят какво е франчайзинг и блъскат глупости на квадрат. не е едно и също. но това се чете и се учи. а не да пишеш хахухиххи мее беее всичко ми е ясно, мама плаща на тате кредита и ми дава джобни, затова съм финансов експерт.
72
6
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Лева отдавна е аватар на марката, после на еврото. Край на лева като валута сложи БСП, Жан и Р.Гечев 1996г. От тогава лев няма - има дойче марка и после евро. Отдавна в България всичко се продава в евро, даже някои заплати са в евро официално.
71
4
 
10
 
! Отговори
искаме рублата преди 3 години
само тя ще ни направи богата нация. Еврото ватоматически ще намали на половина приходите на българските пролетарски маси, нека Путин да ни поеме!
70
7
 
5
 
! Отговори
Евро или рубли? преди 3 години
Вижте какво, и мен не ме кефи факта, че точно при мафиота дон Бойко Борисоне може да въведем еврото.Обаче предимствата са безспорни!Някои спореха така и за Шенген, че сме си ходили в Гърция и без да сме в Шенген, а сега реват че им искали PCR тестове.Някои държави като Черна Гора сами си въведоха еврото.Щяха ли да го направят ако беше толкова лошо?
69
8
 
6
 
! Отговори
Ганю преди 3 години
незнам за доматите ама който има 10 000 лв ще има 10 000 евро. Това сире4 означава че българина вместо да кара 4 5 употреба кола вннос от Германия или Италия ще кара 2 3 употреба кола хехе голям кеф )
68
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и сега всичко е във евро, какво квичите :) И цени на имоти, и лизинги на автомобили...прочетете си в договорите, какво пише с малки букви под цената :)
67
4
 
6
 
! Отговори
до House M.D. преди 3 години
Камелийче, решено ли е или е проект?--------------Уви!Решен Проект!!!
66
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Абе явно 2024г. 1 евро ще е 2 чувала рубли :)))))))))))))) Голямо врякане тука :))))))))))