САЩ с реакция за шпионската група у нас, работила за Русия

Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България
Обновена: 20 мар 2021 08:39 | 20 мар 2021 07:47, Елка Василева
275
САЩ с реакция за шпионската група у нас, работила за Русия
Снимка: архив, БГНЕС

Държавният департамент на САЩ посочи в изявление, че внимателно следи случая със задържаните за шпионаж в България, предаде Ройтерс.

Още по темата

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това се казва в публикувано в Тwitter изявление на говорителя на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Посолството на Русия у нас излезе по-рано с позиция за задържаната група, заподозряна в шпионаж в полза на Москва.

В условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна, пише във Facebook страницата на руското посолство. В позицията се отбелязва, че разследването не е завършено и Русия разчита, че до решението на съда по това дело спекулациите относно причастността на Руската федерация към разузнавателна дейност срещу интересите на България ще бъдат прекратени.

Припомняме, че при безпрецедентна акция на ДАНС и прокуратурата у нас беше разбита група за шпионаж. Задържани са ръководителят на групата руски шпиони – Иван Илиев, бивш ръководен кадър в служба Военна информация, както й съпругата му, която е руска гражданка. Другите участници в групата са военнослужещи и заемащи висши държавни длъжности.

Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация за проектите за модернизация на българската армия, каза  министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че беше правителството на църния Ваньо че американците да си имат приятелчета,за които средностатическия американец изобщо не знае къде сме на картата!!
160
9
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До 1 Добре,че са били Кузма Минин и Димитри Пожарски,да вдигнат народа против Реч Посполита,и руските боляри предатели.Когато В.Ягело и Ян Хуняди навлизат в България,католическите им свещеници започват тормоз над българите,защото ги имали за еретици.Толкова за "тая китка на славянството"Полша.
159
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чада! рече мъдрий старецС очи насълзени,Нека Бога благодаримСичките на колене.Тая милост е велика,Господ ни я праща!Честит бил и дядо АнтоРуси пак да сряща.Сто години що сънувах,Днес видях на яве:Дядо Иван от поганциС калъч ни избавя.Туй време благочестивоЧакаме отдавна:Русите са наши братя,Вяра православна.
158
5
 
11
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 1/200" ..... с бесилници и с колове окичиха цели градове и села. Ще ни кълне още нещастна Босна и Херцеговина, която пак руските дипломати съсипаха"
157
6
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 1/200"По-малък грях е да обереш черква и манастир, отколкото да клеветиш пред олтара на историята и на събитията, че руското правителство имало братски, честни и благородни намерения, когато е стъпило в земята ни да ни освобождава. Ще ни се смеят ташкенците, авганците, черкезите, бухарците и арменците, за които същата Русия не по-малко кръв е проляла. Ще ни кълне Полша, тая китка на славянството, която руските автократи три пъти хайдушки разделиха между три царства ...
156
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 1/200"Но хората, които са унищожили Полша, Малорусия и Бесарабия, не искат да слушат. Турили един път те намерение да правят от България Задунайска Губерния, нищо свято не ги спира. Всяко тържество на България е смърт за Русия, пишеше в един брой на Русь покойний екзалтиран славянофил АксаковГ.С. Раковски
155
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 1/200"бе дайте най после да го видим това написаното от тез възрожденци.....""Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колони" Христо Ботев за Русия Букурещ, вестник "Знаме" г. , 4 април 1875 г. бр. 13 с. 51.
154
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сашо МиялковТака е, русофилите винаги сте искали България да се затрие.Само ви варират заплахите според историческия контекст.Онзи ден един твой брат русофил си пожела Русия да изстреля ракети Циркон по София.
153
8
 
4
 
! Отговори
Сашо Миялков преди 3 години
СТАЛИН НАПРАВИ ФАТАЛНА ЗВЕРСКА ГРЕШКА --- КАТО СПАСИ ТАТАРИТЕ ОТ ДУНАВА -- ОТ ГРЪЦКИЯ КЪРВАВ РЕВАНШ, КОЙТО ЩЯХА ДА ВИ СПРЕТНАТ ГЪРЦИТЕ , ГНУСНИ ВОЛГО-ТАТАРИ .ЗАЩО БРЕ ГРУЗИНСКИ МУСТАКО ???..ЗАЩО СПАСИ ТЕЗИ ПРОСТАКО-ТАТАРИ ОТ ГРЪЦКОТО ОТМЪЩЕНИЕ - НА ПАРИЖКИЯ МИРЕН ДОГОВОР ????????????ОГРОМНА ВСЕЛЕНСКА ГРЕШКА НА ТАВАРИШШ СТАЛИНЪ .
152
6
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
За това са писали и българските възрожденци и всички будни българи.бе дайте най после да го видим това написаното от тез възрожденци.....
151
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чебурашка"Има го, на руски в нета. Стенограма на разговора между Сталин и А.Идън от 16 декември 1941 година в Москва."На бас, че няма да отиде да го прочете!
150
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО ЧЕБУРАШКА/194Неграмотен си, приятелю, това е твоя проблем.Другия проблем ти е, че си завистлив. Завиждаш, че другите се развиват, докато ти въпчеш на едно място и даже деградираш. Мързи те, нямаш качества, но искаш и ти да си като другите.Такива са ти на теб проблемите, затова драскаш глупости.Вземи стани достоен българин: трудолюбив, скромен, с нормални ценности, обичащ родината си (а не Русия), и ще видиш колко е хубав света без да те потупва по *** я Сталин я Путин!
149
4
 
3
 
! Отговори
до чебурашкин преди 3 години
та къде е документирано...в британския музей сигурно
148
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧебурашкаАми ние като съюзник на Хитлер единствени сме отказали да пратим войска да се бие срещу руснаците, това говори ли ти нещо :))) Всяка нация си гледа интереса, това не е нещо невиждано в политиката, единствено ние като територия, която се намира на геополитическо и стратегическо важно място се въртим като пумпъл :) Руснаците недей толкова да ги обвиняваш, имат си своите неприятни черти, но коя нация няма :)
147
5
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До Анонимен 183Тогава предателят П.Сстоянов обяви въпросната ракета за приятелска,и че едва ли не изобщо ракета не е падала.За мераците му да премахне кирилицата всички си спомнят.
146
4
 
6
 
! Отговори
1 преди 3 години
До До 1/185Слушай бе, приятелю, ако нямаш какво да кажеш поне не се излагай.Когато една държава която иска на 100% да те изтрие както културно така и като държавност от картата на света, няма такова нещо като че е "90% положителна".За това са писали и българските възрожденци и всички будни българи.Не става ясно вие защо пробутвате фалшифицирани неща и правите неверни внушения в полза на врага на българската държавност Русия?
145
7
 
8
 
! Отговори
До Чебурашка преди 3 години
Полските католици са виновни за разпалването на конфликта Русия-Украйна заедно със западните им приятелчета..........полските служби даваха оръжие и инструкции на украинските профашистки организации , бандеровци и т.нар."Десен сектор"............фашагите, които убиваха мирни руснаци-деца , жени и мъже в Украйна!!
144
4
 
7
 
! Отговори
ТЯ ПЪК преди 3 години
ЕДНА МОДЕРНИЗАЦИЯ УМ ДАТИ ЗАЙДЕ ТО ВСИЧКО СИ СЕ ЗНАЕ 3 САМОЛЕТА ПЕТ ТАНКА И ДВА КОРАБА ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА. ТУЛУПЧО НАВИВАСЛУЖБИТЕ ДА ГОНЯТ РУСИТЕ.ЗА ДА СЕ ОТ КУПИ ОТ СУАЩ.....
143
3
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Нещо никой не говори ни за парите ни за самолетите!?...
142
7
 
4
 
! Отговори
до Чебурашкин преди 3 години
много ви бръкна в здравето този мемориал. Това че е проектиран от руски архитект и пистроен 45 та не значи че австрийците не да можели да го махнат. Ако е имало окупация то там до 47 е имало войски. В България каква окупация минават южните части на 3 укр фронт и заминавст за Югославия. тук оставст 160 офицера. И то не някакви спецове а такива ранявани и общо взето негодни за полева служба.А Народни съдилища има не само в Бг. В една Франция са били не по малко жестоки към колаборационистите.