Параграф 22 ли е ситуацията между Борисов 3 и новия парламент?

Депутатите поискаха оставката му, но и да представи Плана за възстановяване
18 апр 2021 14:41, Петя Славова
488

Парагарф 22. Така най- точно може да се опише създалата се ситуация между кабинета Борисов 3 и новия парламент през последната седмица. Депутатите поискаха от премиера да представи плана за възстановяване, но  гласуваха оставката му, припомня Bulgaria ON AIR. Така, ако документът бъде представен в народното събрание и изпратен до Европейската комисия, може да бъде обжалван в Конституционния съд, твърди премиерът в оставка Бойко Борисов.

"На практика не е възможно да изчете в парламента до края на юли, ако искат да им го чета, затова ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най- отговорно- приемете го! Той е добре направен.", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още по темата

В Плана са описани стратегиите на министерствата и институциите. Разписани са и парите, необходими за изпълнението на задачите. Така, ако депутатите гласуват плана на ГЕРБ, следващото правителство ще трябва да се съобразява с него и да го променя в движение, съгласувайки с Европейската комисия. Възможно е обаче новата власт да изготви нов план.

"Уважаеми колеги, нещата са във вашите ръце. План може да бъде изпратен и от народното събрание. НС може да ми възложи да изпратя плана в ЕК", каза вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

Кабинетът се отнасял отговорно и към здравната криза. Затова лидерът на ГЕРБ предложи до избора на нов кабинет, указания на министрите да дава председателят на комисията по здравеопазването в народното събрание д-р Александър Симидчиев. Разпускането на щаба било в следствия от гласуваната оставка и това, че в тази ситуацията министрите, избрани за депутати ще сменят министерствата с парламента.

"Този щаб се разформирова, за да може новата власт да си създаде адекватен щаб, каквито бяха заявките в парламента", обясни министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов.

"Злобата им, реваншизма им, която граничи с ..., айде няма да използвам епитет, стигна до там, че в петък толкова искаха да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета и сега тук възниква първия спор. Да, има член 111, ал. 3, от КРБ, който казва, че до следващо правителство този кабинет изпълнява своите функции. Само че ето как е било предишните години, аз си спомням при Станишев. Чак, когато има ново правителство се приема оставката на старото", допълни Борисов.

От ГЕРБ отхвърлиха и обвиненията, че фискалния резерв е стигнал минималния праг.

"Фискалният резерв къч 31.03 т .г възлиза на 7 млрд и 900млн лв. В началото на следващата седмица ще надхвърли 8 млрд лв. Тоест ние имаме 2 пъти по- голям резерв от минимално изискуемия по закон". това заяви Кирил Ананиев

 Борисов не пропусна да напомни, че ГЕРБ е първа сила в 24 избирателни района.
"Събрали се старото БСП срещу мен- Таня, Мая и Корнелия. Време е да управлявате, управлявайте. Вече ние не сме ви нужни. Управлявайте! ", категоричен е Борисов.

Премиерът в оставка изтъкна и успехите на управлението в кризите- мигрантската и гръцката финансовата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


488
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
341
8
 
3
 
! Отговори
КЛ преди 3 години
По битиви поканиха двама преподаватели по конституционно право. Единодушно се произнесоха, че Борисов е премиер в оставка. Заради принципа на непрекъсваемост на изпълнителната власт. Това ще се каже и по другите телевизии.Комсомолците от младежкото ГЕРБ явно още не са разбрали.
340
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕСЕЛА КОНСТАНТИНОВА,огромни аплодисменти от мен !
339
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да не се превръща в кабинет борисов 3/4 или кво.
338
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До GGНикой не се е родил научен!Ако са добронамерени и имат добро желание,ще се научат!Ако са отишли в Парламента,да правят схеми и мушенгии,ще го отнесат подобаващо!
337
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах ги новите улични партии в парламента реват за Борисов като дяти за майка си интересно ми е ако Герб напуснат и ги оставят сами във залата какво ще се случи
336
1
 
3
 
! Отговори
До чебурашка преди 3 години
А ти знаеш ли колко си задръстен ?!
335
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес стават две седмици от изборите,а Слави се е скрил и мълчи този пор плешив.Не му ли мина карантината ?Той няма ли да се покаже пред национална медия? Пресконференция ? Останалите се хванали за Борисов и все едно народа не съществува.Те се подиграват с нас.В пандемия сме,тече ваксинация,икономическа криза-НИЩО!Две седмици смятат проценти и обясняват с кого няма да се коалират.Нагли до безбожие!В момента,в който Байдън спечели в САЩ обръщението му беше пълно с конструктивни конкретни намерения
334
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е просо. Подаваш оставката на кабинета и тя си стои депозирана там, докато с някакъв акт не стане факт. В случая този акт е гласуването й. Че онези са сгафили да я гласуват без да има избрано ново правителство, е техен тежък гаф. Гоуемите юристи!
333
12
 
1
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Весела КонстантиноваА лекуващият ти лекар в Карлуково , знае ли за този ти коментар .
332
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сбирщината от тези против Бокича, искат несъществуващия му план за възтановяване, какво не разбраха хората на Севдето :))) Голямо защитаване на Господ, сигурно чурките ще ви омекнат ако го нема :)))))
331
2
 
26
 
! Отговори
GG преди 3 години
Ясно се вижда, че без Борисов няма държава. Тия сега новите стари и чалгарите гледат като в небрано лозе
330
7
 
24
 
! Отговори
Весела Константинова преди 3 години
Работя честно и почтено,плащам си данъците до стотинка,не съм на ничия хранилка,не съм *** а българка,имам завършени два университета,единият в Обединеното кралство,и не съм член на ГЕРБ.Но заставам с името си и декларирам че винаги и отново ще гласувам за ГЕРБ.Никога не предавам и не си сменям боята.! А вие си плюйте,има хиляди като мен! Заставам с името си !
329
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов, остави ги! не си давай плана за възстановяване! Над 200 експерти са работили почти една година за този план. Зарежи ги! Остави ги да пасат!
328
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно точно Параграф 22. Това е ситуация без изход. След като са гласували оставката вече няма правителство.Оставката се гласува когато е готов нов кабинет..Ама от къде да знаят като са боси и голи.. Освен това Ива Митова не говори български.Фъфли и мачка звуковете. Налага се да пуснат субтитри. Но да се върна по същество на казуса с Борисов и гласуваната оставка. Няма правомощия кабинета юридически. За това казва, че Конституционния съд може да го оспорва ако пуснат плана за възстановяване
327
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
др.борисов ,кой ще обжалва плана ,пред Конституционния съд,съда какво общо имат с плана.
326
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гафът е на парламентарните квачки, които му гласуваха оставката. Сега, докато не си прегласуват решението, правителство няма.
325
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако вече не е премиер защо нарежда на Ангелов и Дончев какео да правят явно още не може да излезе от образ
324
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направете вие план бе ! Гласувайте си го и толкова !Нали се търкаляхте,че всеки ден с Борисов е пагубен за държавата.Исксхте НЕЗАБАВНА оставка.Сега пък трябвало да си продължи...Боже,Боже...Къде са ви експертите бе? Къде ви е компетенцията ? Къде са ви идеите ?Къде ви е промяната ? Една дума не сте обелили за народа,за бедността,за смъртността,за пандемията .А до вчера грачехте само това!Популисти долни!Дано ни тикнете в катастрофа ,че да ви видят тея,които искаха промяна колко струвате
323
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той не е премиер с подадена оставк, което значи правителство в оставка, а е премиер с вече ГЛАСУВАНА оставка. Това е като клетвата на депутатите, само че в друг аспект. Гласуваната оставка значи - край, свободен си.
322
11
 
4
 
! Отговори
Бай Ставри Страстния преди 3 години
След изслушването в парламента , дирекно при мен .Отавна го очквам с огромно нетърпение и много вазелин