Томислав Дончев: В Плана за възстановяване няма асфалт

Имало влакове и системи за сигурност в жп-сектора
218

"В Плана за възстановяване и устойчивост няма асфалт. Има високоскоростни влакове и системи за сигурност в жп-сектора," коментира в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "Санирането е 16% от стойността на Плана, но са 90% от коментарите по него," каза той по повод критиките, че 2,2 млрд от средствата по Плана са заделени за саниране," заяви в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR вицепремиерът в оставка Томислав Дончев.

"Срокът 30 април е до голяма степен инструктивен. Все още една трета от страните-членки нямат консистентна версия на план, имат или отделни глави, или само структура," обяви Томислав Дончев.

"Крайният срок, в който могат да бъдат внасяни националните планове в ЕК и да бъдат одобрявани е средата на 2022 година. Разбира се, България не бива да се цели в подобен срок. Дали планът е внесен в ЕК? Той е внесен още на 20 април. Дали България е поискала да стартира процедурата по одобрение от страна на ЕС и Съвета - все още не. По предложение на самата ЕК - те предложиха, да използваме по най-добрия начин следващите две седмици, да текат преговори, да направим редица важни уточнения, за да може когато пуснем плана той да бъде одобрен от ЕК и да нямаме неочаквани изненади," коментира вицепремирът в оставка пред водещата Милена Милотинова.

"Планът за възстановяване и устойчивост започна да се разработва при първия анонс, че ще има пакет от инструменти на Европейския съюз - Next Generation EU. По него беше работено последните 8 месеца, това са екипи от всички министерства, институции, Националното сдружение на общините, Българска академия на науките, редица университети - 240 души бяха ангажирани в разработването на Плана. Направихме всички усилия, да бъдат направени обществени консултации, защото няма гаранция, че хората в държавната администрация владеят цялата истина и знаят всяка сфера в най-малки детайли", каза Дончев.

Той добави, че са направени над 30 секторни дискусии - като резултат има 3 версии на документа - тази, по която се работи, е последната. Изрази съжаление, че по него не е имало политическа дискусия. "Малко бяха политиците, които положиха усилие да прочетат няколкостотин страници. Не само Плана, предполага се да се прочетат и проектите към него", категоричен бе вицепремиерът в оставка пред Bulgaria ON AIR.

"Чух, че бил корупционен и искат да го ревизират. Поисках алтернативи - но не съм получил нито ред", допълни Дончев и уточни: "Планът е инструмент, който ще помогне да извлечем ползи, преминавайки през няколко много важни трансформации. На първо място е дигиталната трансформация, на второ място са политиките по декарбонизация. Претенцията на българската икономика е да бъде икономика на иновациите.

По въпроса кога най-рано могат да дойдат средствата е трудно да се отговори, защото за да се осигурят средства по плана трябва да мине ратификацията в парламентите на всички страни членки по процедурата, свързанан със собствените ресурси Поне в 8 или 9 държави все още очакваме ратификация. Ако трябва да бъда оптимист - при удачно следване на всички стъпки - края на лятото парите могат да са на разположение на всички бенефициенти. Реалистичния вариант е есента," коментира вицепремиерът в оставка и допълни, че правителството е решило да използва само грантовата част на плана - 12,5 млрд. Не са предвидени никакви заеми. Планът е само една четвърт от средствата заделени за България, уточни той.

На въпроса какво ще се проени в живота на обикновения българин, Дончев каза, че ще имаме градове с много по-чист въздух, монго повече дигитални услуги,  детски градини, училища и др обществени сгради санирани, високоскоростни влакове, инернет в по-висока скорост, модернизирано земеделие. По думите му Планът ще помогне за дигитална трансформация, икономика на знанието и базирана на иновациите.

"В политическа криза сме," каза още вицепремиерът в оставка Томислав Дончев. "В последните месеци наблюдавам един изключително странен симптом в българската политика - никой не иска да управлява, да поема отговорност, не иска да взема тежки решения. Защото управлението е да вземаш тежки решения различни интереси, които често си противоречат. Сред българските политици се е настанил един ракурс, че най-удобно е да си в позицията на критик, което е също част от политическия живот. Но това е само една част от политическите роли. Финалът на това усилие е да поемеш отговорност и да носиш отговорността за управлението. В противен случай превръшщаме политическия живот в една игра по надприказване," коментира Дончев.


218
Още по темата: ЕСпланДончев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разрушени са правата на труд и независимост на Българските граждани.Във Вашия план как ще ги възстановите?Ще възстановите само лапането на пари от ЕС за Вашите фалшиви Евро-проекти!!!
168
0
 
11
 
! Отговори
КЛ преди 1 месец
Планът не е за възстановяване, а за дигитална трансформация и климатична неутралност.Стига сте лъгали хората. Всичко е иновации. Не се възстановяват загубилите от ковид отрасли на икономиката. За индустрията - паркове. Нищи за минна, добивна и пр. индустрии. Нищо за туризъм, търговия и пр.И всичко през призмата на цифровизация и нисковъглеродна икономика. Дори не е план, а просто рамка. Няма да има ефект на подпомагане на икономиката, какъвто ни се обяснява.Не си заслужава въобще обсъждането.
167
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До СъветНе само за г-н Трифонов и за Тошко не може да се пише - трият веднага.
166
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма асфалт но има стиропор, че най-лесно се краде лъжец крадлив
165
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Но има за електроцентрали те на Доган
164
0
 
9
 
! Отговори
ПИЛОТА преди 1 месец
До въпросТО НЯМА САМОЛЕТ !!!!!
163
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов до стената след кратък процес.Точно както се случи с Чаушеско.
162
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Томиславе от какво ще се възстановяваме бре ?Нали до вчера вие управлявахте и тръбяхте всеки ден как сте най успешните управляващи и нямате с кого да ви заменим.Понеже сте от ГЕРП и логическата мисъл не ви се отдава затова говорите глупости като тая.План за възстановяване след тяхното управление абсурд след абсурд.
161
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Протести и бунтове срещу диктатора и превратаджията Радев!На 05.05 пред президентството в 10 и 30 часа.Долу диктатурата на турския шпионин Радев!Свобода за България!
160
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Късно е либе за китка.
159
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Без асфал няма реална икономика.
158
6
 
8
 
! Отговори
Идват работни преди 1 месец
Места! Ферари ще *** завод в БГ след като Славчу спечели... Народа масово ще за богатее и трябва да има ферарита с цвят червен за всички!
157
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Томи, къде скри дебелата мишка?
156
10
 
13
 
! Отговори
ПКП преди 1 месец
До АнонименНЯЛИ ВИ КАЗАХ,КОЙТО НЕ ХАРЕСВА БОРИСОВ,НЯМА МЯСТО В МЕТРОТО МУ И НА МАГИСТРАЛИТЕ МУ!
155
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПРЕЗИДЕНТСКИЯТ СЪВЕТНИК- ЕЛЕНКО БОЖКОВ СПРЯ ТОКА В МЕТРОТО ЗАСТРАШАВАЙКИ ЖИВОТА НА СТОТИЦИ БЪЛГАРИ- ТОВА Е НЕГОВО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО РЕЧЕ ТАТЯНА ДОНЧЕВА. ВСЕКИ ОСТАНАЛ В МОТРИСИТЕ МОЖЕ ДА ОСЪДИ ЕЛЕНКО БОЖКОВ В СЪДА ПО ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ЗА ИЗЖИВЕНИЯ УЖАС.
154
0
 
4
 
! Отговори
Уважаема комисия: преди 1 месец
Напреки на плановете на едни "инвеститори" да възстановяват след като разбира се са разрушили и по този начин те не само да се обогатяват, но и да завладяват искам да си спомните за двата средни пръста. Както и, че ако позволим това ставаме като тях, а техният начин е престъпление след , което да се правиш на добрия герой.Нещо, което най-малкото е лицемерно.Аз желая да бъде спазен закона и върховенството на закона и отговорните да бъдат наказани според делата им съгласно закона!
153
6
 
16
 
! Отговори
Чалгар преди 1 месец
До Анонимен..... А заводи и работни места кога?.... Ще стескаш зъби. Сега е важно да изчегъртаме ГЕРБ от властта. След товаСлавито ще отвори много работни места, Мая и Бабикян също!
152
6
 
10
 
! Отговори
ДА ВИДИМ РЕЗУЛТАТИ преди 1 месец
156- ДАЙ ДА ВИДИМ РЕЗУЛТАТИТЕ, А НЕ КАТО ГАДЕВ- ГЕРБ КРАДАТ- РЕЧЕ ТОЙ. гН ПРЕЗИДЕНТ КАКВО СА ОТКРАДНАЛИ ГЕРБ- НЕ СЪМ РАЗСЛЕДВАЩ, НО ГЕРБ КРАДАТ- МНОГО КРАДАТ- А СЕГА ДЕ, ГУМЕНЧО.....ЧАКАМЕ РЕЗУЛТАТИ, ЧЕ ИМА МНОГО ОТКАЧЕНИ.
151
12
 
6
 
! Отговори
Ново Двайсет преди 1 месец
Хора от ГЕРБ и близки до тях са дадени на ООН в Женева Човешки права за нарушаване на Нюрнбергският Кодекс тоест престъпления срещу човечеството и медицински експерименти без съгласието на жертвите!Жертвите са представлявани от най добрите адвокати по Човешки права и международни докладчици към ООН!
150
14
 
3
 
! Отговори
ВОЕНЕН ПИЛОТ преди 1 месец
До ГРАЖДАНИНЕЛА МИ САМО!!! ТАКЪВ ЮМРУК ЩЕ ТИ ОТПЯРКЪМ В ДИВАКА,ЧЕ ЩЕ СКИМТИШ ДО БАНКЯ!