Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат

Надявам се след изборите на 11 юли да бъде съставен кабинет
Обновена: 16 май 2021 12:30 | 16 май 2021 11:41, Александър Попов
808
Радев: Моите ценности и тези на олигархията не се пресичат
Снимка: БГНЕС

"Президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство и не бягам от нея. Когато съм търсил министри, съм гледал да бъдат професионалисти и мотивирани. Натоварени са с голяма отговорност", заяви президентът Румен Радев пред БНР.

Според него е много хора да се решават да заемат такава позиция точно сега, защото отишлата си скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови.

"Знаем, че цялата администрация е назначавана от тази власт. С повечето от тях съм работил по един или друг начин, познавам техния професионализъм. Най-важното е да постигна един баланс между професионализъм, отдаденост, отговорност. Това е един кабинет на демократичното единодействие, един модел за излизане от безпътицата, в която се намира България", заяви Радев.

На въпрос готви ли се за по-дълъг живот на този кабинет, ако не бъде избрано отново стабилно управление, президентът каза, че не иска да мисли, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година.

Още по темата
"Аз се надявам партиите да проявят и благоразумие, и отговорност, след следващите избори и в рамките на следващия парламент, те да съставят правителство. Не е добре България да отиде от избори в избори, и най-важното - да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции, който контролира изпълнителната власт. Една функция, която бе отслабена значително през годините от управлението на господин Борисов", подчерта той.

"Отишлото си правителство отказа да внесе актуализация на бюджета и по този начин върза ръцете на служебното правителство. Виждате колко много социални проблеми са натрупани. Този кабинет е с вързани ръце, трябва да върши огромна по обем работа. Отишлото си правителство абдикира да депозира неговия план за възстановяване и устойчивост в ЕС и по този начин постави служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото това е план, разработван почти година от голям екип към Министерския съвет с много секретна информация, която не бе достъпна на обществеността и забележки от Брюксел, които също не бяха достъпни", заяви президентът на България.

На обвиненията, че в служебния кабинет има хора, участвали в учредяването на партията на Васил Божков, Радев заяви, че неговите ценности и тези на олигархията нямат пресечни точки.

Лозунга "Мутри, вън!", както и заявката служебното правителство да осветли нередности в предходното, президентът Радев обясни:

"След като в страна, макар и член на ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, въпреки че НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета на управляващи, натъпкани с евра и злато, това означава, че има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. Разбира се, че тези хора се притесняват да не би да изплуват злоупотребите им, притеснения, че ще бъдат отбити от потоците на публичните финанси, където досега е имало безнаказано гребане. И най-вече притеснение да не би да се проведат честни избори, защото те могат да доведат до една друга политическа конфигурация".  

Президентът беше категоричен, че там, където има свободни медии, корупцията е сведена до минимум и има висок социален стандарт: "Където медиите са смачкани, има корупция и бедност и неравенства".

"Всички очакваме прокуратурата да влезе в своята законова роля. Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да бъде гарант за тяхната безнаказаност, но виждаме, че режимът рухва и пред прокуратурата има дилема- - дали да започне работа в интерес на обществото, или да бъде завлечена от този рухващ режим", заяви Румен Радев.

По думите на държавния глава е илюзия да се мисли, че за два месеца може да бъде направена ревизия на управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов:

"Нито от служебния премиер Стефан Янев, нито от мен е произнасяна думата ревизия. Това, към което трябва да се стремим, е откритост. много е трудно тя да се постигне дори и в благоприятна административна среда. това е огромна по обем дейност, която трябва да бъде проверена. Още от лятото на миналата година, когато започнаха протестите, вървяха различни сигнали за изнасяне, унищожаване и подправяне на документи. Всеки министър в рамките на своята дейност, ако открие такива документи, те трябва да станат публични". Той подчерта, че българите трябва да знаят кой разполага с техните пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


808
Още по темата: Румен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
479
7
 
31
 
! Отговори
ясно преди 2 години
Радев има чалгаджийски разбирания за живота.Такива му са ценностите.
478
4
 
30
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Само с тези на Черепа се пресичат, но той не е олигарх, а бежанец, изгонен от лошия Борисов :))) Нали бе, Фигуранте? *** народ, дай му да търка талончета
477
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И марсианец да бяхме сложили за Президент, пак по-адекватно щеше да говори.Кинтите движат света, а ми тръгнал да се лиготи с клишета, на които и първокласник би се изсмял.
476
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова са му ценностите, че чак са безценности.
475
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев вярва в Грипен и Дубай.
474
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Патологичен лъжец,откачил за власт подритван от " ***.фи.ята!Нямаш ценности и нямаш качества,един подчинен заблуден фигурант.
473
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да,олигархията на Чорапа,не е " олигархията" на Борисов,не се брои,не се вижда,нямаше платени простести,само днешни факти с назначенията от човека с пурите и частни самолети или бобоци с !И "най демократично и законно" е да уволниш по телефона или изгониш от кабинета служител без предупреждение "не е "мутренско изобщо!На кого обясняваш твоето явно срещу снимки,някакви снимки с монтажи,компромат по мафиотски,като че ли това не може да се направи на всеки дори и без Мата Хари
472
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Радев: Моите ценности ... ''..............Твоите ценности, другарю Радев, не са никакви ценности ами обикновени селски комплекси ...Явно Бойко те е засегнал лично в някакъв момент и сега влагаш цялата си енергия в някакво лично отмъщение ... щом се съгласи на контролиран (от турските служби) вот в Турция, за какви ценности можем да говорим ?
471
1
 
11
 
! Отговори
До 550 преди 2 години
Говори се ,че Янев бил пепе.лянка!Склонен на мр.ъснишки номера.Негови колеги не го понасят,но и той " професионалист" голям,дръшки!
470
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излагаш се Радев като ки.ф.лажия!Назначенията на Васко Черепа показват ама хептен ,че си заврян зет на Дубайски.Няма никаква противоположност ,а общи интереси,спондорство,спуснал чистачи да замени с негови хора и то къде в МВР и НАП.Е и,кой е статуквото ,кой управлява 30г,кой е царя и монополиста,моля ви се?Да уволниш г.секретар на МВР един достоен професионалист който изтърпя сви.н.щи.ната на платените маймуни на Черепа,че полицията е била агресивна,този парадокс те сваля по надолнишето
469
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай, Радееев!!!!
468
5
 
19
 
! Отговори
Ха ха ха преди 2 години
А, рева за комисионната от Грибен!
467
6
 
20
 
! Отговори
bar преди 2 години
Е как да не се пресичат, като ти си човека на Олигархия, бе Радев. Малеее колкое е безочлив тоя. Борисов много им пречи, ЗАЩОТО РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ И ЗА БОГ, а социализъма е идеология на БЕЗБОЖНИЦИ И САТАНИСТИ.
466
5
 
10
 
! Отговори
Дими Митушев преди 2 години
Бате Боко ще ти дърпа ушите, генерале! Идват и твоите избори, внимавай какви ги правиш и дрънкаш! Бате Боко ще те отупа без проблемно ако не направи грешката пак да се съюзи с дебелия и грозен шмайзер Каракачанов. Ще те натупат и тебе генерале!
465
2
 
20
 
! Отговори
Логист преди 2 години
Доказано е също, че всяка линия - колкото и да е крива - успоредна на линията на БСП-БКП е права линия.
464
2
 
17
 
! Отговори
Логист преди 2 години
В заглавието има много логика:МОИТЕ ЦЕННОСТИ И ТЕЗИ НА ОЛИГАРХИЯТА НЕ СЕ ПРЕСИЧАТпРезидентът е казал истината без да се замисля !НЕ е възможно две успоредни прави линии да се пресекат.​ ​
463
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно е те те командват
462
4
 
28
 
! Отговори
до 541 преди 2 години
Така е. Божков и Радев не са екип.Радев е подчинен на Божков. Васил Божков го казва в разговора си с Огнян Стефанов:"Как ще ни навреди Геше като го направим Фигурант като Радев"След което Гешев не остана безмълвен и отговори:Гешев: Да видим кой ще ме направи фигурант като РадевТова са факти. Не е манипулация. Хората знаят и имат инстинкт. Не ги подценявайте!
461
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Марко".Това че Божков мутрата колега на др Борисов е "поздравил" някого,не значи нищо! -:) Божков се радва че Борисов падна от власт.И "поздравявайки" прзидента,ако е истина.То той само ни напомня за себе си! Избий си го от главата,че Божков и Радев са "ЕКИП" манипулаторе! -:)))
460
3
 
14
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен538Руските идеи са много по-различни днес - той живее с идеите на дядовците си...