Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа

Големите дългове в Александровска са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов
315
Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа
Снимка: БГНЕС

„Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията. Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми“.  Това каза пред БНР служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък.

„Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“, коментира той.

Още по темата

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. „Интересът е много голям“, допълни д-р Кацаров.

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни си случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“, посочи министърът.

Тойпоясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата.  

Д-р Кацаров коментира проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева:  

„До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов", каза той.

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие.

„В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“, обясни Кацаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колегите не излизаха с месеци от КОВИД отделенията. Как не ви е срам!!!Смъртността е висока, защото половината болни не се регистрираха за да не злепоставят работодателите си. Този кре- тен, който ни е министър, изобщо работил ли е като лекар?!
143
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До юли 2020 заразата беше само внос от чужбина, но мутрите не направиха нищо да спрат вноса на вируса. В Италия и Испания се видя какво стана и трябваше поне малко мутрите да се получат от техния опит, преди вируса да се разпространи и в България, но те не го направиха.
142
4
 
14
 
! Отговори
Разбрахме преди 2 години
Те са лошите, вий сте добрите, ей сегичка ще "оправите" всичко !
141
3
 
14
 
! Отговори
Оффф преди 2 години
Стойчо, най Шти мязат една синя манта и гумени ботуши, да копаеш на село и да не се излагаш по ЧиливизУра, че вече много започна да ти личи п р о с то тия та и се лян дур щи на та, моето момче.
140
11
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Починалите и заразените са колкото са въпреки усилията на мутрите да са много повече. Хората масово показаха разумност в поведението си, с малки кресливи изключения. На практика бяхме оставени сами да се пазим, а държавата абдикира за пореден път от задълженията си. Да се надяваме, че служебното правителство и следващото правителство, ще направят необходимото, въпреки, че положението много отдавна е извън контрол
139
8
 
2
 
! Отговори
Славко преди 2 години
Борба и мерки с пандемията и с хората,нямаще!Имшае-ТВЪРДА БОРБА С ХОРАТА ЗА ТЯХНОТО ЖАЛКО ОЦЕЛЯВАНЕ!АНАТЕМА СЛАВНИ И КРАДЛИВИ ГРОБАРИ!ТВЪРДО ОТИВАТЕ КЪМ ОНЕЗИ ДВА КВАДРАТА ПЛАТЕНИ ОТ БЪЛГАРИНА ПОЖИЗНЕНО!КРАДЕНЕТО ОТ ВАС Е ФОРМА НА УПРАВЛЕНИЕ!ЗАПОМНЕТЕ ГО И СИ ВЪРВЕТЕ! КРАДЦИ !!!
138
6
 
24
 
! Отговори
ЛЕКАР в Испания преди 2 години
Поредната инструктирана ***,назначена да рути правителството на ГЕРБ и Патриотите!Когато тук в Испания в началото на юли 2020 година умрелите вече бяха 10 000,а заразените към 45000,в България заразените бяха 100.а починалите 25!?Този тренд се поддържаше в продължение на 4 месеца!В същия момент НОЩ и правителството бяха подложени на атаки от Резидента от Шипка,скечове и бъзици от Учиндолския герой?!Всички ходехте без маски и протестирахте?!А сега представителя на тая гмеж дава оценки?!
137
15
 
12
 
! Отговори
,До 159 преди 2 години
Кацаров може и да е пионка,но не е направил 68млн.лв.дългове на Александровска болница като Ботокса.Впрочем проверете имотното състояние на Ангелов-три мезонета усвоени от тези 68млн.
136
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Толкова болни хора ли има между 45-60 г. или има друг проблем? _______________ - Да, болни са хората, съдя по околните ми. Занемарено и небрежно отношение към здравето, храненето, много излишества, всякакъв стрес и мн.друго! Когато се появи здравен проблем вече е почти късно за превенция.
135
10
 
10
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Помните ли какво каза Ангелов - нашата цел е да осигурим достатъчно легла в болниците. Е, щом нямат за цел спиране или ограничаване на епидемията, разбира се, че ще има много заразени и починали.
134
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров е един посредствен лекар, който цял живот е бил по партиите. Вижте му биографията и ще ви стане ясно каква партийна пионка е Стойчо Кацаров.
133
3
 
11
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Съвсем ясна е причината за огромната смъртност от Ковид-19 в България - застарялото население и това, че не се взеха адекватни мерки за опазване на най-възрастните. Знае се, че колкото е по-възрастен човек, толкова е по-голяма вероятността да умре при заразяване с вируса. При хората на възраст над 80 години умира един на всеки 4 заразени.
132
6
 
20
 
! Отговори
Той преди 2 години
Нагъл г. лупак и лицемер... Нали крякаше, че вирус нямало. Еййй тези га. дни червени маймуни, срам нямат. Доведоха народа до просешка тояга, приватизираха всичко без пари, и седнали да ми дрънкат за корупция. Това е наглост до безумие. Долу бсп.
131
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ШашиПрав си , служебното правителство на Корнела и Румбата, казваше, че на месец потъвали по 1 милиард в корупция, а сега къде са тези пари ...Да не говорим, че вдигат парното с 15% месец след като дойдоха на власт, но пък дават безплатни почивки на морето за македонските студенти и ученици. Урааа
130
15
 
6
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Истината е,че правителството на мутрите заповечеот година от началото на епидемията не приложи нито една адекватна реално действаща мярка за спиране или ограничаване на епидемията в България. Мерки имаше, но не бяха адекватни, а малкото адекватни мерки не са реално действащи, например маските. Все се намират хора, които държат да си покажат големия грозен нос над маската. Дистанцията - все има хора, които се опитват да ти се качат на гърба в магазин, на опашка някаква и т.н.
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление пандемията е ръководена от политиците в цял свят. Нашите политици изпълняваха нареждания. А специалистите, които трябваше да ръководят пандемията, ами явно не са имали голям избор......Важното е да се намали смъртността.
128
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички задавахме въпроси, защо е толкова висока смъртността в България? Отговаряха, че народа е болен. Толкова болни хора ли има между 45-60 г. или има друг проблем? Наистина трябва да се разбере истината. Трябва да се спре тази смъртност, защото населението намалява.
127
5
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До 148. И ти плещиш лъжи и глупости като това мракобесно правителство. В света ли сме последни по всичко? Я помисли хубаво. Да, не сме цвете, ама откога е така? От 10 години или много преди това.
126
3
 
15
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Стига с този вирус! Стига! Цените се вдигат всеки вторник и четвъртък. Във храните слагат каквото намерят. Язовец да мине го правят на салам, обаче вирус та вирус.
125
13
 
21
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
***. Добре, че бяха онези хора да ни опазят в кризата. А ти беше кр е тенът, който твърдеше, че вирус няма, мерките са излишни и ваксините трябва да се забранят. Как може да има такива подли лицемери като този?,