ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха закона за закриване на спецсъда

Заседанието на правната комисия в НС пропадна
76
ДБ: ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха закона за закриване на спецсъда
Снимка: БГНЕС

Заседанието на правната комисия в Народното събрание, на което трябваше да се гласува на първо четене закриването на специализирания съд и специализираната прокуратура, пропадна поради отсъствието на депутатите от ГЕРБ, ДПС и някои от БСП.

Председателят на комисията Андрей Николов не даде ход на заседанието, след като установи, че в залата присъстват само народните представители на „Демократична България“, ИТН и „Изправи се! Ние идваме“, с които не се събира необходимия кворум.

"Коалицията “Гешев” бламира реформата с процедурни хватки. Повтаря се ситуацията от миналото народно събрание - ГЕРБ, ДПС и БСП да бранят статуквото. БСП на думи се обявяваха за закриването на специализираните съд и прокуратура, но когато се стигна до дела, това не личи", коментира зам-председателят на групата на “Демократична България” и член на правната комисия Надежда Йорданова.

На заседанието днес беше дошъл и главният прокурор Иван Гешев.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт, освен закриването на специализираните съд и прокуратура, включва и въпроси като двустепенното гласуване във ВСС за кариерното развитие на съдиите, включително и при избора на на ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Той също така разглежда и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство.

Предвижда се кандидатите за председатели на ВКС и ВАС да са действащи съдии като членове на пленумите на съответното съдилище най-малко 5 години преди провеждането на процедурата по избор, отбелязва БГНЕС.


76
Още от Политика
Приходите от глоби в тол системата нараснали със 76,67%
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слугите на мутрите истерично искат закриване на специализирания съд. Явно някои спонсори си събират вересиите.
74
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
и защо е този истеричен натиск за закриване! Ще ги отстрелва ли някого Божков! Кой този? Кажи си ве!
73
0
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 3 седмици
Какво е провалено? Едно заседание на комисията. И започва едно надуване на пропагандният балон. Явно депутатите вече се чувастват в предизборна ситуация.
72
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тези промени са абсурдни!ВСС трябва да е максимално независим от парламент, изпълнителна власт и президентство. Сегашното положение е доста по добро от предложеното. И с охраната от НСО също прекаляват в предложението. Всички които са били на пост от министър нагоре, след падането им от власт, трябва да се охраняват поне няколко години, а след това по доклади от разузнаването и МВР ако се налага.А за главен Прокурор и прокурори по дела подобни на спец съда е направо срам да нямат охрана.
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ДБ не манипулирайте! Сами се провалихте с некадърния закон който написахте. Реформата ви беше да върнем старото положение. Ама старото и то не работи. Нямате визия и капацитет за качествена реформа.
70
0
 
10
 
! Отговори
Гореща новина преди 3 седмици
В другия Парламент без адвокатите на Али баба и Муртигруп ако обичате ...това ви е спасението ! Видя се че от тях и *** за зеле не става !
69
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Те, депутатите провалиха България, че някакво си заседание на правната комисия няма да провалят. Толкова си могат горките. Освен да провалят, за нищо друго не стават. Честито на политиците и техните лидери !
68
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В момента в парламента са адвокатите на мафията и това е резултата, пълно разрушаване на правораздавателната система.
67
2
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 3 седмици
Ристьо и ти си един измамник .....пази Боже!Защо се изпокрихте когато Нинова предложи да решите проблема "Гешев" и да го разкарате?Защото сте продажни рожби на Борисов!
66
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо Асен Василев Очите е първи братовчед на бандита Митьо Очите от Бургас.
65
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо спецсъда трябва да се закрива?
64
5
 
19
 
! Отговори
Обективно преди 3 седмици
БРАВО НА ГЕРБ, ДПС И ЧАСТ ОТ БСП ЗА ТОВА!!! ТРЯБВАШЕ ДА НАМЕРЯТ ПЪТИЩА ПОМЕЖДУ СИ, А НЕ ДА НИ ОСТАВЯТ НА ЛУДИТЕ ОТ ИТН И ДБ!!!
63
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Познавам един много съвестен прокурор от специализираната прокуратура. Скромен. Не е дупе и *** с ГешеФ и затова съвестно и честно си върши задълженията. Но вече започна да се замисля, дали да не бъде под зоркото око на Шефа си..., все пак семейство храни, деца...такива Гешев не ги тачи...
62
14
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 седмици
Спецсъда трябва да се закрие.Обвинените да се освободят, и им се заплатят компенсации.Нали за това са ги изпратили в Парламента.
61
3
 
27
 
! Отговори
Влади преди 3 седмици
Абе, защо откато ГЕРБ не са на власт, на свобода се оказаха арестуваните олигарси и големи бандити, като М.Очите? Защо педофилът убиец от Сотиря е с по-мека присъда? Това случайно ли е или протестите са платени, респ. партиите им, от същите тия престъпници за да ги изкарат на свобода?!
60
2
 
25
 
! Отговори
Евала преди 3 седмици
А защо ДБ, ИБГНИ,ИТН гласуваха против отпускането на пари за лечение на онкоболни деца в чужбина?Маямата нали на гърба на тези деца влезе в парламента?
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изпълняват заповедите от Дубай . Все пак си имат мощен спонсор.
58
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е една от задачите за която е платено на ДБ от престъпниците олигарси...
57
1
 
1
 
! Отговори
АС преди 3 седмици
До АнонименТЪП-ПАК !
56
2
 
15
 
! Отговори
иво преди 3 седмици
ЗА 'фрог-фък нюз' ГЕШЕВ ЦЪФНАЛ НЯКЪДЕ СИ ! ГОЛЕМ СТРАХ ГИ ТРЕСЕ , ДА НЕ ИМ ЦЪФНЕ НА ПРАГА ! КРИЯТ СЕ КАТО МИШОЦИ / като некой си / !