Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия

Без енергетика сме обречени на неефективна икономика, смята служебният премиерът
16 сеп 2021 18:39, Красимир Ангелов
149
Янев: Не съм чул президента да има желание да прави партия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Свършили сме много работа, дори сме свършили работа, която е над очакванията за един служебен кабинет". Тази оценка направи служебният премиер Стефан Янев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Министър-председателят посочи, че не е чул президентът Румен Радев да има желание да прави партия. По думите му двамата доскорошни министри Асен Василев и Кирил Петков от днес вече не са министри, а редови граждани и имат право на своя политическа инициатива.

Още по темата
"Подкрепям всяка българска партия и бих ги подкрепил и тях. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв", обясни Стефан Янев.

Той посочи, че имаме безпрецедентен случай в историята, един служебен кабинет да бъде заменен с друг служебен кабинет.

Оценката за представянето на различните министри и защо са сменени с нови хора се дава от президента. Аз имах думата също. Не са давани негативни оценки за несправяне на министрите, има тяхно доброволно желание да се разделят с тези постове, обясни Янев.

"Както Радев се съветва с голям кръг от хора, така и аз съм направил същото, решението е общо, но решението накрая е на президента, защото той носи отговорност и подписва указ", добави Янев.

Служебният премиер призна, че инфлацията вече очевидно излиза от прогнозните данни до края на годината и е възможно повишаването й да продължи. Той подчерта, че именно инфлацията е сред основните предизвикателства пред служебния кабинет. Обезпокоителни са и цените на ел. енергията, призна Янев.

По думите му в резултат на COVID-19 почти в цял свят са били вкарани в обращение много свежи пари. "Само за ЕС говорим за суми от порядъка на 13 трилиона, част от тях отидоха за ваксините, но голяма част са влезли в обръщение в съответните икономики", добави Янев.

Той подчерта, че в енергетиката България има нужда от сериозна стратегия, която да бъде обединяваща за всички политически сили и приета от парламента със сериозно мнозинство.

"Без енергетика сме обречени на неефективна икономика. Трябва ни стратегия, чрез която след 5 или 10 г. да постигнем резултати и да имаме евтина енергия", отбеляза Янев.

Говорейки за бъдещи планове, за следващите 3-5 месеца или 5г., не можем да построим нова ядрена или газова мощност, не можем да построим никаква мощност, коментира Янев. За АЕЦ Белене той каза, че реакторите ги имаме, но ситуацията далеч не е толкова проста.

"И ние като общество и като отговорни представители на парламента и правителството, не сме намерили ясна позиция да кажем искаме или не искаме такъв или друг вид проект. Възможността да развиваме енергетиката си, така че да осигурим евтина енергия за собствения си бизнес, я пропускаме", коментира още Янев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
10
 
3
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Тураника от Банкя дали ще запише на курсове да научат електронното гласуване електората от Столипиново и Факултето? По скоро го виждам кат техен тартор .
60
6
 
9
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 46. Ама ГЕРБ още ли витаят в сънищата ти? Не са ли аут вече? Защо още те дразнят? Хе-хе, май и в следващите 10 години ще държат влага на такива каппути като теб и ще сънувате кошмари.
59
1
 
12
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Закриването на българските университети е в пълен унисон с жаждата за кражби харварди
58
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е Задкулисие, кой се спотайва там, кой дърпа конците на политиците г-н Кирил Домусчиев, е известен бизнесмен, председател на работодателска организация, притежател на футболен клуб, близък на Бойко Борисов олигарх.
57
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма кой да потърси сметка на Бойко Борисов за злоупотребата с власт и незаконно забогатяване, защото той си назначи момченцето Иван Гешев за главен прокурор! Ето защо той продължава да бъде нагъл и да пречи на нормализирането на живота в страната, която той разруши за 12 години еднолично управление. За това му помагат охотно бивши и настоящи политици, както и "бизнесмени", които трупат парите си единствено от осигурени държавни поръчки. Като прибавим и неимоверно раздутата от ГЕРБ администрация, чиято електорална вярност към сикаджийската партия се дължи единствено на социалната зависимост, п
56
4
 
12
 
! Отговори
1234 преди 2 години
Да бе, те кокорко и канадеца сигурно Бойко ги назначи?
55
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На изборите Бойко ЩЕ ГИ СМАЖЕ! Ох как ще плачат и ще риткат с краченца в зелени чорапки. Треперете руски вонящи страхливци, Бойко идва!!!
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бъркаш, просто САЩ не назоваха директно името му, защото в Конституцията на САЩ има точка, забраняваща да направят това, с човек подарил им повече от 1 млрд $.Борисов затова и побърза да плати на зелено самолетите.По този начин си купи индулгенции.
53
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ББ беше си въобразил,че ще управлява като бай Тошо,до живот.Е.не му се получи и затова е толкова озлобен.Добре,че народа най-после се освести и му би шута.
52
3
 
9
 
! Отговори
Герберски трол преди 2 години
До 41, 43, 46, 47. Пич, ясно е, че си един и същ глу.пав антигербаджия и пишеш глупо.сти. Не хваща дикиш, не усещаш ли?
51
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още от самото начало се знаеше, че ИТН са проект на мафията ГЕРБ-ДПС, създаден за да отклони гласове от партиите на Истинската промяна.
50
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Липсва ми джипката, дебеловратия от банкя също ми липсва, липсва ми про сто тята на караянчева, липсва ми двустранната резба на биков, липсва ми безочието на сачева, липсва ми красотата на цачева, липсва ми градуса на културката, липсват ми веждите и ботокса на ботокса, липсва ми носа на ангелкова, липсва ми шкембето на Била-та, липсва ми арогантността на оня пограничния, липсва ми магарешки, липсва ми некадърното 12-годишно управление, кражбите, кърпежите на кръпките...
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Държавата, разбирай данъкоплатците плащаме милиони за луксозния живот на един Вакарелски милиционер, само защото е назначен от Мафията да й пази гърба.
48
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато бъдат изгонени всички герберски пиявици, ще мине време. А преди всичко ще трябва да се реформира прокуратурата, за да спре да обслужва депесарски и герберски велможи.
47
10
 
2
 
! Отговори
Българско Лято преди 2 години
Новата власт ще управлява с железен юмрук!! И жестоко ще накаже ГЕРБ, ДПС и всички които ги поркрепят!! ГЕРБ ще бъде изтрит от политическия живот в България!!
46
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Корупцията ДПС + слугите им от Герб точи лиги за следващите избори. Дано бай *** не им позволи да се върнат в поза пълнене на чекмеджета.
45
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пеевски държи Бойко за топките и ги стиска. Всички други от ГЕРБ са пионки, които ще си отидат по закона на омерта, когато арестуват Бойко. Оставете ги да се гърчат
44
4
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
До 35. Хе-хе, глу.пак, колко пъти ще я започвате тази ялови история. И не разбраха ли кютуците като теб, че ГЕРБ не иска повече да управлява това неблагодарно и тъппо племе. Ще си седи отстрани и ще им гледа сеира на другите.
43
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задкулисието първо разчете знаците идващи от Петков и го атакува моментално. Това е и първото доказателство, че служебният икономически министър не е техен кадър, а заплаха. Засега знаем, че е избор на президента Румен Радев за министър, но дали има нещо повече от това предстои да разберем.Петков се очертава да е новият политик, към когото ще насочим не само вниманието си, но и надеждите. Идеята е нелоша, дори привлекателна. Самият той обаче трябва да е наясно, че
42
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ГЕРБ предлагат само неадекватни лица, Росен Пл юнк ата- жена, Цецка- мъж, Къдравата Сю-жена. Все инфантилни лица със съмнителна самооценка за жена или мъж. Само желязна ръка може да ликвидира мутри-ГЕРБ!!! Радев ще ги бие с три на нула тиквите!