РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България

Историк: Правителството се готви за компромис за Северна Македония
29 сеп 2021 19:05, Елка Василева
134
РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България
Снимка: архив, БГНЕС

"Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не крие, че се разчита на външен натиск върху България за евентуално вдигане на своеобразното вето за провеждането на междуправителствена конференция между България и Република Северна Македония, особено активни в това отношение са САЩ, което личи от няколко изказвания на американската посланичка в Скопие". Това заяви историкът от БАН Войн Божинов пред БНР.

Още по темата

"Натискът е по геополитически причини - счита се, че Сърбия трябва да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, трябва да бъде потвърдено политически и с приемането ѝ в ЕС", смята Божинов.

Според историка българската дипломация започва да отстъпва от заявените позиции. "Сведенията, които мога да разчета в някои медии, говорят, че правителството на България се готви да направи някакъв компромис. Всеизвестно е, че в момента президентът Румен Радев има цялата власт в страната - чрез неговото служебно правителство. Факт е, че на форума "Триморие" той заяви, че българската политика трябва да е в синергия с американските интереси на Балканите. Очевидно, че даването на предимство на американския интерес влиза в разбирането на сега управляващите да се направят отстъпки за по-бърдото приемане на РСМ в ЕС, което трябва да удовлетвори американския интерес", каза Божинов.

Той е категоричен, че българският политик, който направи такъв компромис, ще извърши национално предателство.

"Време е управляващите от служебния кабинет да помислят с какво искат да останат в историята. Фаворизираният Харвардски проект ("Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), който е функция на американското посолство в София, няма да промени позицията на нашата държава към отстъпки", смята Божинов.

По думите му е необходима политика на баланс, която едновременно да направи така, че РСМ да се отдели от сръбското влияние, под което е, но и България да защити националната си памет и национален интерес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
0
 
! Отговори
akudдs преди 2 години
радев и харвартите подготвят нов НьоСКИ договор със с. македония......
114
0
 
2
 
! Отговори
ALIEN преди 2 години
МАКЕДОНЦИТЕ СА МАРСИАНСКА НАЦИЯ - ИЗВЪНЗЕМНИ ЛЕГЕНДИ
113
0
 
3
 
! Отговори
Никк преди 2 години
Има една БЯЛА КНИГА за спора между РБ и РСМ. Вижте я, има я за сваляне на Бг, Английски и немски.
112
1
 
11
 
! Отговори
БалканджиЙово преди 2 години
Македонио земьо грешна! Ще станем свидетели на поредното предателство спрямо България и българските интереси и българите в Македония. За пореден път без значение в какъв алианс или съюз се намираме нас ни натискат и предават, просто защото нямаме политици с топки, които да защитят националните ни интереси. И на запад и на изток ни знаят като *** на балканите! Благодарение на нашите продажни политиченца. В Македония комай са останали последните истински българи!
111
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е май народа да поеме нещата в свои ръце и да популяризира позицията на България пред света. Вижда се, че нашите политици нямат никакво намерение да го правят, нищо конкретно не извършиха до момента за да се прекъснат спекулациите от страна на Македония. Народа трябва да се събуди и да се защити!
110
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който разбира как се правят сайтове-може да помогне с това,който не-може, да намери и изпрати ФАКТИ,които да публикуваме.Накрая ще съберем по малко пари,за да го направим на челни места в търсачките...Ето ви начин да направим нещо за страната си!
109
0
 
3
 
! Отговори
Така няма да стане преди 2 години
Няма да стане само с писане по форумите.Нека се организираме и направим един сайт ,в който да съберем и изложим факти от историята на България доказващи,че РСМ най-безогледно краде,фалшифицира и заличава историята,тормозила е и тормози сънародниците ни там за да стане известно на всички каква е истината.Знам,че не е лесна работа,но ако всеки помогне с нещо ЩЕ СТАНЕ!Ако не свършим сами работата-тези от следващото правителство(без значение какво е) ЩЕ КЛЕКНАТ ПОД НАТИСКА ОТВЪН.ТРЯБВА ДА СИ ПОМОГНЕМ САМИ!Който разбира как се правят сайтове-може да помогне с това,който не-може, да намери и изпрати
108
4
 
17
 
! Отговори
Nnnn преди 2 години
Американските интереси с предимство. Ами българския интерес къде е?Продължавайте да гласувате за подчинените на америка и после ще викате оставка. Ще се построят още бази,ще се подарят всички национални природни богатства. Образованието ще се унищожи тотално.
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Червената линия дет са я измислили,щото ще им се хванат лъжите върху които стоят на власт и политическия тормоз на етническа основа върху макединските българи.Е няма да стане,с линия без линия ,в договора не пише за линии,а написан човешки за човеци обаче,които при подписването имаха едно лице,а след това станаха непознати които искат да минат метър с подлост.ББ го заведе тоя чак в Давос,да покаже на света,че съществуват,тогава кротува,а после за благодарност плаща на емисари да лъжат срещу нас.
106
1
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Западните Балкани...са отклоняваща маневрана световните политици от икономическата,от ковид,от несправедливостите които финансират...за власт...алчни и безпомощни,слаби,импотентни,...и България е жертвата която принасят..."съюзниците ни"...няма начин...Вето!БГИзход!Справедлив Свят...или май.ата му!
105
0
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
"натиск"върху зависими политици-ен.ча.и може,натиск върху Народа ни няма начин...не приемаме езика на омразата,не приемаме паленето на Национални символи кати Знамето ни...не приемаме обидни квалификации като...ф.шис.и,да единствено Народа ни спаси своите еврей...и губернатори на руски провинции биват подкрепяни от..."приятелите ни"...САЩ и ЕС...нищо ново...трябва да избиете Народа ни за да приемем подобни несправедливости...САЩ!!!Справедлив Свят...или го погребете!!!Свободни хора сме...!БГИзход
104
2
 
16
 
! Отговори
Разочарован преди 2 години
Тия нашите учени от БАН да вземат да си вдигнат гъзовете от столовете и да напишат черно на бяло така че всеки *** на запад да разбере защо поставяме вето на крадливата македония и референдум и закон докато не се откажат от лъжите ще видят европа през крив макарон
103
2
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Решението на "спора" с РСМ е България незабавно фициално да оттегли подкрепата за присъединяванито им към ЕС , като се назове и изброи фактите за непригодността на тази република да бъде член на ЕС.
102
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Азиатските очички на Путин, не ги забравяйте!
101
1
 
14
 
! Отговори
Е преди 2 години
По-арогантен заек не помня да съм виждал !
100
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва ЕС и Урсулата да втвърдяват тона към Северна Македония............
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин!
98
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сме едно! Да се тревожим за деца и да се грижим за семейство! Кой ни бута да се враждуваме? Помислете! Кой?
97
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ми е дали някой ще си заложи името за да угоди на Америка!?!Мисля, че ако се отстъпи от позицията ни, това ще бъде национално предателство и този който го направи отива директно на бунището, но вероятно ще получи сладка служба, я в ООН, я СБ и т.н.
96
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците! Русские!Oh, those russians! Руснаци? Не, благодаря, но не!