РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България

Историк: Правителството се готви за компромис за Северна Македония
29 сеп 2021 19:05, Елка Василева
134
РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България
Снимка: архив, БГНЕС

"Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не крие, че се разчита на външен натиск върху България за евентуално вдигане на своеобразното вето за провеждането на междуправителствена конференция между България и Република Северна Македония, особено активни в това отношение са САЩ, което личи от няколко изказвания на американската посланичка в Скопие". Това заяви историкът от БАН Войн Божинов пред БНР.

Още по темата

"Натискът е по геополитически причини - счита се, че Сърбия трябва да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, трябва да бъде потвърдено политически и с приемането ѝ в ЕС", смята Божинов.

Според историка българската дипломация започва да отстъпва от заявените позиции. "Сведенията, които мога да разчета в някои медии, говорят, че правителството на България се готви да направи някакъв компромис. Всеизвестно е, че в момента президентът Румен Радев има цялата власт в страната - чрез неговото служебно правителство. Факт е, че на форума "Триморие" той заяви, че българската политика трябва да е в синергия с американските интереси на Балканите. Очевидно, че даването на предимство на американския интерес влиза в разбирането на сега управляващите да се направят отстъпки за по-бърдото приемане на РСМ в ЕС, което трябва да удовлетвори американския интерес", каза Божинов.

Той е категоричен, че българският политик, който направи такъв компромис, ще извърши национално предателство.

"Време е управляващите от служебния кабинет да помислят с какво искат да останат в историята. Фаворизираният Харвардски проект ("Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), който е функция на американското посолство в София, няма да промени позицията на нашата държава към отстъпки", смята Божинов.

По думите му е необходима политика на баланс, която едновременно да направи така, че РСМ да се отдели от сръбското влияние, под което е, но и България да защити националната си памет и национален интерес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
27
 
! Отговори
Нещата преди 2 години
Престанете вече с пропагандата. Заев е наясно, че няма да започнат преговори, докато не признае българската история, т.е. че до края на Втората световна те са били българи, говорещи на български език. А тук всичко зависи от българския народ, а не от Кирчо, Асенчо или когото и да било. Извършат ли предателство, считаме, че българските политици, направили компромис, и Заев застрашават нашата държава. Народът ще отхвърли този компромис. След това става страшно и РСМ ще сънува за ЕС!
34
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-вероятно е да ги изпратим в космоса, отколкото да започнат преговори за членство в ЕС.
33
2
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
ЕС ама друг път. ЕС не е СССР. Мръсни сърбомани.
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунистите начело с Гошо Тарабата са главните виновници българите в Македония да се почувстват толкова изоставени и изолирани, че чак да повярват на сърбите и да намразят роднините си в България. Ние сами сме виновни че не ги подкрепяхме, когато имаха нужда от нас. Сега вече е прекалено късно. Сърбите са им промили мозъците.
31
4
 
5
 
! Отговори
до Мнение преди 2 години
За кви пари говориш, ако САЩ кажат утре Радев е пътник и идва следващия им слуга, кой предаде руските шпиони на НАТО?Власта и влиянието седат много над парите в световен мащаб, а и у нас.Това че ББ е алчен е отделен въпрос.
30
5
 
6
 
! Отговори
нормално преди 2 години
предателя си е предател, веднъж резидента ни предаде БГ и ЕС интереси на русия сега на сащ, какво чудно има явно яко му се плаща
29
5
 
22
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Компромис НЕ! Да предадът България Като Димитров никога повече
28
5
 
16
 
! Отговори
Стево Педалски преди 2 години
Ако Радев удържи на натиска, вторият мандат в кърпа му е вързан. Макрон след това ще ги довърши.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега щакто има напрежение между Косово и сърбия 10 наши миротворци към контингента сини каски дето ги оделя и натиска ще е върху северна македония Дано дойдат по скоро и ф16 а и някоя ескадрила байрактари вместо например субсидия за бсп няма да навреди
26
5
 
10
 
! Отговори
Аман от русофили преди 2 години
Още един русороб допълзя за да заближе бокковия pektyм
25
9
 
11
 
! Отговори
Що"Да"Вида преди 2 години
За всеки мислещ логично е ясно Натовския генерал на кой господ служи.Само Герберските *** цял ден реват РУСОФИЛ, русофил, русофил....с нула обосновка.
24
9
 
16
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Радев няма да се подаде на Натиск като Борисов . Като Плевнелиев за спиране на Южен Поток , АЕЦ Белене и Бургас Алексадруполис . Радев не работи за Пари .За да не звуча предизборно - Плевнелиев е собственик на един куп фабрики в България за производство на въздушни възглавници и волани за леки коли , Борисов знаем всички къде си вложи парите от пиратското ограбване на България .
23
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам роднини в РСМ. Дядото знаеше, че е българин но умря. Децата му и те знаят, но не искат да си го признаят, а внуците са тотално облъчени българомразци и никога не са ни идвали на гости в България.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам Радев да зачеркне политческото си съществуване като направи компромис със северномакедонците. Всеки политик, който отстъпи и на йота от сегашната българска позиция е пътник.
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живко от Варна да хваща лопатата и да работи! Искането за добър живот е като ***. Всеки си го има отзад.
20
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
радев е готов на компромис
19
4
 
4
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Живoтa нa вcички бългaри щe cтaни гaрaнтирaнo и мeгa хубaвo зaбaвлeниe , caмo aкo Живкo oт Вaрнa cтaни влaдeтeл нa Бългaрия !<br> Мнoгo дoбрe cи нaпрaвeтe рeaлнa cмeткa зa кaкъв живoт шe cтaвa въпрoc, нямa дa имa бeдни бългaри, нямa дa имa прoceци, нямa дa имa хoрa пo пcихиaтриитe, нямa дa имa хoрa в дoмoвeтe зa възрacтни и тaкa нaтaтък ! Нaпрaвeтe cи рeaлнa cмeткa, зaщoтo нaиcтинa Живкo oт Вaрнa e дaр oт БOГ ТAНГРA
18
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
макетата да им се подпише документ за 10 века напред никъв ес, дано си сменят и бельото освен паметниците
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
натиск, на нация подновила плоча пред църква, сериозно? с нотка и заличаваща историята с нова?
16
2
 
6
 
! Отговори
бягай в ПИК преди 2 години
До Живко от Варна Там помагат на такива като тебе!Тук сме само ***!