РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България

Историк: Правителството се готви за компромис за Северна Македония
29 сеп 2021 19:05, Елка Василева
134
РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България
Снимка: архив, БГНЕС

"Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не крие, че се разчита на външен натиск върху България за евентуално вдигане на своеобразното вето за провеждането на междуправителствена конференция между България и Република Северна Македония, особено активни в това отношение са САЩ, което личи от няколко изказвания на американската посланичка в Скопие". Това заяви историкът от БАН Войн Божинов пред БНР.

Още по темата

"Натискът е по геополитически причини - счита се, че Сърбия трябва да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, трябва да бъде потвърдено политически и с приемането ѝ в ЕС", смята Божинов.

Според историка българската дипломация започва да отстъпва от заявените позиции. "Сведенията, които мога да разчета в някои медии, говорят, че правителството на България се готви да направи някакъв компромис. Всеизвестно е, че в момента президентът Румен Радев има цялата власт в страната - чрез неговото служебно правителство. Факт е, че на форума "Триморие" той заяви, че българската политика трябва да е в синергия с американските интереси на Балканите. Очевидно, че даването на предимство на американския интерес влиза в разбирането на сега управляващите да се направят отстъпки за по-бърдото приемане на РСМ в ЕС, което трябва да удовлетвори американския интерес", каза Божинов.

Той е категоричен, че българският политик, който направи такъв компромис, ще извърши национално предателство.

"Време е управляващите от служебния кабинет да помислят с какво искат да останат в историята. Фаворизираният Харвардски проект ("Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), който е функция на американското посолство в София, няма да промени позицията на нашата държава към отстъпки", смята Божинов.

По думите му е необходима политика на баланс, която едновременно да направи така, че РСМ да се отдели от сръбското влияние, под което е, но и България да защити националната си памет и национален интерес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците! Помнете! Техните и нашите освободители. Те правят това!
94
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те що не си направят референдум искат или не и тогаз никой не може да ги спре,пишат си молбата и чакат пред вратата на ЕС да им се внесе молбата,а то сега питат разпитват кой ще ги отведе до вратата и ще им внесе молбата за заверка с разглеждане на общото събрание,че кои как ще се изкажат по въпроса на тяхното желание от туй,че се въртят покрай вратата и от това,че им се иска и не им стиска,ослушват,оглеждат се кои как минават за вътрешни по брой разрешаващи делата кой от по по най ще ги извика
93
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има сблъсък само на политика! Двама друже седнат на маса и се разбират. Кой прави това? Руски!!!
92
12
 
6
 
! Отговори
Яне преди 2 години
На изборите гласувайте за ВМРО. Само те имат адекватна и непроменима позиция спрямо Югозападна България, нарична РСМ.
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдаа, ибата мома вече не е мома! Забравете Македония, откъснете от сърцето! Оствете я!
90
7
 
3
 
! Отговори
we преди 2 години
СМ няма място в съюз с фашистички влади како Германия и Италия.
89
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След 25-30 г, България и РСМ не само, че няма да се обединят, а напротив ще има воене сблъсък, сблъсък който България ще изгуби! Хората в България имат много грешна представа за съвременна РСМ. Реалната власт (капитала) се държи от сърбите. За тях РСМ е една временна държава. За разлика от нас стратегията на сърбите е такава каквато е била и преди 120г, а тя е да няма българи в Македония и тази стратегия си върви доста добре. Това може да е началото на края за Радев като политик.
88
12
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Не може да отделите македонците от сръбското влияние, не го ли разбрахте? Все едно да отделите бившото си гадже от настоящия и съпруг, след като сте я изгубили поради несъстоятелност като мъж. Това вече е свирено положение, булката е открадната и употребена, докато пишман-женихът е изял шамарите и си е налягал парцалите. Времето назад не може да се върне.
87
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайчо продължава да е на щат сръбска про.с.ти.тут.ка. опиянен от скъпо платения антибългарски гуляй.Ай ,засрами се,бе,втърдявал го..;Лигльо!
86
0
 
14
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 2 години
"Своеобразно вето"Хахахаха, ама никак не е своеобразно, направо си е истинско и четвъртито и ще става все по-дебело и брадавичесто.
85
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Натиск в/у България! В Скопие казват че бг са фашисти и окупатори, а САЩ и Германия са демократи.
84
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ще притиснат Сърбия и от юг и от изток чрез България, но явно целта е слаба и разделена България след 1878 г. а не Сърбия.
83
5
 
12
 
! Отговори
Натиск в/у България! преди 2 години
Скопските сърбо-комунисти разчитат на натиск върху България от Байдън, защото се надяват, че той ще признае коминтерновските решения за създаване на измислената им държава, език и идентичност. Само че македонистите не са познали и се заблуждават, защото веднага след установяването на Новия световен ред, Белият дом ще върне на България географската област Северна Македония, а македонистите ще трябва да се укриват от ударите на закона... българин
82
1
 
5
 
! Отговори
Ми ...... преди 2 години
Краварите ГЛЕДАТ да водят войни все далече от тях ! И после казват как да постъпват най правилно , тия които са потърпевши от тяхното насилие !
81
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За бг е най-добре ако Македония се подели между Албания и България и се заличи като държава. САЩ не разрешават и там е проблема, че явно са срещу България и помагат на македонизма..
80
2
 
15
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
КЪДЕТО СЕ Е НАБЪРКАЛА САЩ , ВСЕ ИМА КОНФЛИКТИ , ВОЙНИ , МИЗЕРИЯ , ИЗСЕЛВАНИЯ !!! КОЯ ЛИ КУЛА ЩЕ ПАДНЕ СКОРО ТАМ ??????
79
3
 
7
 
! Отговори
BOLGAR преди 2 години
Насила хубост не става.
78
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са българските политици, които постоянно ходят в американското посолство, искаме да знаем имената им?
77
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е руски. В ес са се пообъркали, не малко при това , не им стигат силиците да си прокарат тезите, гледат като маймуни в зоопарк.
76
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен84 Ти си мислиш, че САЩ разрушава страната ни за да я изгражда ли?! Мислиш ли, че щяха да изберат БСП за свой инструмент ако беше така?..Колкото и да са дупедавци, БСП отблъсква всеки нормален човек с мръсотията си,смърдяща от километри..Сигурна съм, че ако тези наши идио.ти не се бяха натискали така на САЩ, нещата щяха да бъдат много различни у нас - сега заради тях, страдаме ние! - разбиват всячески БСП, но страдаме ние..Иначе не мога да си обясня чудовищната про.сто.тия на БСП.