РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България

Историк: Правителството се готви за компромис за Северна Македония
29 сеп 2021 19:05, Елка Василева
134
РС Македония втвърдява позициите, разчита на натиск върху България
Снимка: архив, БГНЕС

"Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не крие, че се разчита на външен натиск върху България за евентуално вдигане на своеобразното вето за провеждането на междуправителствена конференция между България и Република Северна Македония, особено активни в това отношение са САЩ, което личи от няколко изказвания на американската посланичка в Скопие". Това заяви историкът от БАН Войн Божинов пред БНР.

Още по темата

"Натискът е по геополитически причини - счита се, че Сърбия трябва да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, трябва да бъде потвърдено политически и с приемането ѝ в ЕС", смята Божинов.

Според историка българската дипломация започва да отстъпва от заявените позиции. "Сведенията, които мога да разчета в някои медии, говорят, че правителството на България се готви да направи някакъв компромис. Всеизвестно е, че в момента президентът Румен Радев има цялата власт в страната - чрез неговото служебно правителство. Факт е, че на форума "Триморие" той заяви, че българската политика трябва да е в синергия с американските интереси на Балканите. Очевидно, че даването на предимство на американския интерес влиза в разбирането на сега управляващите да се направят отстъпки за по-бърдото приемане на РСМ в ЕС, което трябва да удовлетвори американския интерес", каза Божинов.

Той е категоричен, че българският политик, който направи такъв компромис, ще извърши национално предателство.

"Време е управляващите от служебния кабинет да помислят с какво искат да останат в историята. Фаворизираният Харвардски проект ("Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), който е функция на американското посолство в София, няма да промени позицията на нашата държава към отстъпки", смята Божинов.

По думите му е необходима политика на баланс, която едновременно да направи така, че РСМ да се отдели от сръбското влияние, под което е, но и България да защити националната си памет и национален интерес.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интерсно в научните трудове на Сръбската Академия на Науките наистина ли пише че македонците са отделна нация с отделен език и държава на хиляди години? Силно се съмнявам че студентите им по история изучават такива глупости. Как са им повярвали в Македония, обаче остава загадка.
54
7
 
5
 
! Отговори
От мама македонка преди 2 години
Убеден съм,че нашата позиция има своите основания,но....тя никога нямаше да бъде така остро заявена,ако Путин не бе против Македония да влезе в ЕС. Нашите управляващи никога не са предприемали действия против Путин. Дори и отказа от газовия поток ,бе последван от унизително молене и хвърлени на вятъра над 3 милиарда евро за да е щастлив Путин и Сърбия.
53
9
 
14
 
! Отговори
Точно преди 2 години
Това ще направи служебното на зелените чорапи и Радев - безхаберие и национално предателство
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая манджа е забъркана от руснаци и ингилизи на времето. Сега се бърка от Путин и Нато.Казвам Путин, защото Путин не е Русия! Всички русофили в Бългрия, чуйте ме! Много скоро Русия няма да значи Путин!!!
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за жалба в Европейския съд по правата на човека или трибунала в Хага.Техните политици се шлифоваха като пионки на сръбската хегемония и най безочливо продължават да манипулиеат европейските лидери.Не казвам,че ще е лесно,но трябва много ,много професионално и ерудирано да се подходи срещу обиграни фалшификатори.
50
8
 
8
 
! Отговори
РАДЕВ=Г. ДИМИТРОВ.. преди 2 години
ЗАПОМНЕТЕ ТЕЗИ ДУМИ..!!......... СЛЕДВА ЗАКРИВАНЕ НА ПАРТИИТЕ, РЕПРЕСИИ ПО ДОМОВЕТЕ НА ХОРАТА,.... МАВЗОЛЕЙ - ПРИЗНАТЕЛНИТЕ ЧЕРВЕНИ Т.ЕРОРИСТИ...
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не са македонците, руснаците Са! Верувайте ми!
48
4
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
тоя "спор"-между България и Североюжна Македония е най-тъпияспор,известен в историята..Спор за територии-да,има,спор за "паркомясто"-о да,много,спор за граници-също..Но спор за това кой как са наричал-дали "македонец" или "българин",...това вече е върха..Ако питат мен бих казал:..-Просто не им обръщайте внимание на макетата!..Никакви контакти!..ТЕ са в положение да искат..Без много бръщолевиници на всеки техен напън ,просто да отговаряме с "НЕ"..Македонска глава трудно увира,но с търпение и пост
47
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв баланс,те разчитат на натиск за да влязат в ЕС с македонизма и работят срещу нас по сръбска воля,чийто лидер Тито е радоначалник на македонизма.Докато македонизма не се обяви за престъпление срещу човечеството,срещу даден етнос,батака ще продължи.Трябва да се излезе с официална позиция за македонизма ,неговите последици,оставаме " фашистки" окупатори и каквото измислят.Тяхното лицемерие и лъжи няма да свършат,ако не се поставят на място.Досега нищо не е мръднало, показателно какво целят
46
4
 
15
 
! Отговори
няма смисъл..... преди 2 години
Ако имаше истински българи в Народното събрание, вече щеше да има висока бетонна ограда на мястото на т.нар. сега граница, а всички с български документи да са с ново условие-да изберат или наше гражданство или тяхно. Абсолютно безсмислено да имаме посолство във вражеска страна. Сегашната ситуация е създадена за 70-100г и вече няма как да се оправи за година-две, че и 10г.
45
1
 
9
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
А тука колко сме потомците на българите от Македония - 2 и повече милиона. И аз съм един от тях и затова си мисля, че никой никакъв натиск не може да ни оказва, ако и половината от тия хора излезем утре на Орлов мост като на оня паметен митинг през 1990 г. и кажем какво никога няма да допуснем. Тогава и без референдуми можем да минем, но не пречи и такива да има, ако трябва. Не видях обаче някой да поеме вина за нескопосания договор, за който сега спорим дали и кой не изпълнява
44
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доволен е комуниста Янев! Българите не могат да си платят тока а неговите деца са уредени на лека държавна работа с месечна заплата от 9000лв.
43
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който български политик ги пусне ще бъде размазан до 3 дена буквално
42
8
 
7
 
! Отговори
някой преди 2 години
Никой ли не усеща тук дългата ръка на Кремъл, на ФСБ и ГРУ? Хер Путин успешно прилага древноримския принцип Divide et impera! (Разделяй и владей!).
41
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една Българо Косовска обща граница Бая по успешно ще затвори сърбия 40км е по права линия
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
странно изказване..страна кандидат да се зъби на страна член..казано от..историк :)..ама какво се чудя, то математиците се упражняват по ковид теми :)
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко тъпо изказване за затварятнето на Сърбия от юг с приемането на Македония в ЕС. Сърбия също е кандидат-членка на ЕС
38
2
 
16
 
! Отговори
о йе преди 2 години
Безродниците са натикани в ъгъла, това вече са гърчове на предсмъртна агония. Засега няма индикации да се надяват че изобщо ще има твърд натиск с/у България, камоли че ще поддадем. Да не се впрягат, след има-няма 20-30 години ще са в ЕС. Ама не е сигурно. И то ако тази бутафорна държава още съществува.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Журналисти,захапете темата, и Някой да иницира провеждането на Референдум по този така наболял проблем...Тъкмо и политиците ще си измият ръцете...
36
3
 
25
 
! Отговори
Барселона86505 преди 2 години
Господ ще ги накаже ако отстъпят от историческата истина,отделно за в бъдеще ще бъдат...ПОЛИТИЧЕСКИ ТРУПОВЕ...Най добре да се обяви Референдум и Суверена...как я обичат тази дума...да реши...