Същността на проблема с РС Македония - системната дебългаризация

Радев: Членството на РСМ в ЕС е от изключителна важност за региона
Обновена: 6 окт 2021 12:11 | 6 окт 2021 11:35, Елка Василева
246
Същността на проблема с РС Македония - системната дебългаризация
Кадър: БНТ

Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона, заяви президентът Румен Радев в Словения.

Още по темата

„През май заварихме отношенията в задъдена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз. Същността на проблема е системната дебългаризация. Системното унищожаване на българското културно-историческо наследство в тази страна“, каза държавният ни глава, цитиран от БНТ.

"Нашите позиции са ясни - докато този процес продължава и са подтискани основни права, ние няма как да кажем "да" на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата", допълни Румен Радев.

Ключът към съгласието на България за начало на преговори на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз не е сложен и зависи от това Скопие да спазва безусловно Договора за приятелство и добросъседство, сключен през 2017 година, заяви Радев.

„На първо място македонските българи да бъдат наистина равнопоставени с другите седем съставни части от народа, които са изрично вписани в конституцията на Република Северна Македония. Ние подкрепяме тяхното искане, на нашите македонски българи, това да бъде записано в конституцията и законите на страната. На второ място – това означава македонските българи да бъдат адекватно отразени като народност и като брой в процеса на преброяване, в неговите резултати. И на трето място, така както бе призната историческата истина в отношенията с Гърция, така следва да бъде призната и историческата истина в отношенията с България. Обективните факти от нашата обща история не могат да бъдат подлагани на мултиперспективно тълкуване, получаването и прилагането на нашето съгласие следва да получи ефективни гаранции от ЕС, каквито прецеденти вече има в преговорните процеси и време е за исторически компромиси и помирение“, каза президентът.

Радев очаква от премиера на Република Северна Македония Зоран Заев и от президента Стево Пендаровски смели решения. „Скъсване окончателно с идеологемите от тоталитарното минало, с македонизма и омразата към България, и вземането на ясни решения, които да отворят най-сетне перспективата на нашите братя към европейско членство“.

Държавният глава Румен Радев представлява България на срещата на върха Европейски съюз - Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
2
 
! Отговори
хохо преди 2 години
Същността на проблема е *** ..
87
5
 
9
 
! Отговори
гражданин преди 2 години
Този си няма хал хабер понятие от политика, не само външна. Той става само да върти коремни и да марширува на плаца.
86
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ми се иска коментарите да бъдат по темата и да има малко повече конструктивност. Но така е, с тези армии от ***.
85
6
 
4
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 години
подкрепям тази позиция на Радев.все пак си мисля, както той сам каза - народа е много чувствителен на темата. Та си мисля, че това е повече предизборен ход отколкото чисто и свято отстояване на интересите на България.Но в крайна сметка - хубаво е да има и такива моменти, без значение на първичната мотивация.
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По турската телевизия няма да чуете дума за балканската клоакаа северна македония, турците не ги признават, камо ли зачитат
83
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 66: Не знам да е имало официално искане от наша страна за такова нещо. Дори и Заев беше казал, че българската страна не е отправяла такова искане.
82
2
 
7
 
! Отговори
вещ преди 2 години
В библията пише в стария завет за изралтяни в новия за Македония преди беха еврейте най велики сега следва Македонците всъщност най чистите българи който ги е срам да ги наричат българи
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският Президент Румен Радев отново защити интересите на Република България. Балканската клоакаа северна македония няма работа в ЕС, НАТО, ООН. Руската Федерация също обърна гръб на тази презряна балканска тоалетна.
80
1
 
15
 
! Отговори
ОНЗИ преди 2 години
Ами тези македонски ду..пен..ца ИЗГОРИХА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ЗНАМЕ - и сега пищят за българската подкрепа !!! Я ВЪРВЕТЕ МАЙ......ТА СИ !!!!
79
2
 
14
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Радев започва предизборната кампания от Словения. Едно се говори пред камерите, други при закрити врати, трето се подписва и четвърто се случва на практика.....Факт е че горенето на знамена, поругаването на паметници, тъпченето на българите в Македония, краденето на история е държавна политика в тази държава от десетилетия и не може да бъде прекратено за месеци или години, за жалост! С Гърците 30години спореха за едно име, ако темпото се запази с нас спора ще е векове.
78
9
 
8
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Радев, чао! Отиваш си, пич! Друг ще се оправя с членството на Македония в ЕС, а ти си лекувай хемороидите!
77
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм фен на Борисов, но ако той беше премиер, заседналия кораб отдавна да беше разтоварен и обезопасен. Какво правят сегашните управляващи? Какво чакат? Толкова ли са некадърни? За какво ни е това служебно правителство, ако не могат да се справят с този екологичен проблем?
76
1
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Пълен с омраза си ти. Или омразата те е изпълнила. С тези думи се вижда какво е в тебе...***, коментирай темата по същество, или не ти изнася факта, че "македонистите" и сте българомразци
75
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А Боце от Банкя за какъв дявол е поканен на преговорите? Той нито е президент, нито премиер. Или от Германия и ЕНП Меркел, М.Вебер и лидерът на ЕНП са го повикали в ролята на техен верен dog - да лае.Това е обида за България : тя си има президент и премиер, а ХДС/ХСС може да поканят ББ на ЧАСТНО посещение в Германия.
74
1
 
2
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Коментирай по същество новината, а не тъпотия.
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По османско/турско време и при турския султан не е имало Македония, антибългарски настроената балканската клоакаата македония се появи през 1992 година,цслед разпада на Югославия.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименХората от кораба не са получвали заплатите си месеци наред и стачкуват, не искат никой от брега в кораба, защото ги е страх, че може да ги приберат в ареста или да ги глобят,а те нямат пари!
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Европа, България и Балканите придават значение на комплексираното население на клоаката и тоалетната северна македония? Скапаните македонисти сред българите къде са?
70
3
 
10
 
! Отговори
смях преди 2 години
Криза е и Кутев е вдигнал нормата на троловете на 200 коментара дневно. Дано не им плаща в рубли, че не могат да си платят и тока за месеца.
69
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радко днес колко тона химикали и тор ще се саморазтоварат в Черно море. Вие сте върха на безделничеството. 20 дни бездействие