Премиер Кирил Петков, но кои ще са министрите в новия кабинет?

Само някои от имената са сигурни с днешна дата
Обновена: 10 дек 2021 07:52 | 10 дек 2021 07:50, Анисия Иванова
247
Премиер Кирил Петков, но кои ще са министрите в новия кабинет?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

След избора на 47-то Народно събрание парламентарните сили в НС започнаха преговори за съставяне на нов кабинет. От разговорите са изключени ГЕРБ, ДПС и Възраждане. Кои ще са министрите в новия кабинет, за който преговарят 4 политически формации - "Продължаваме промяната" , "БСП", "Има такъв народ" и "Демократична България"?

В състава на новия кабинет ще влязат 21 министри, т.е. двама повече в сравнение с досегашния му състав. Те ще бъдат разпределени между отделните партии в съответствие с резултатите от изборите на 14 ноември. Формулата, която избраха бъдещите 4-ма коалиционни партньори е 10-4-4-3. След премиера ще има 5-ма вицепремиери.

Само някои от имената са сигурни с днешна дата.
Някои от формациите тепърва ще имат вътрешни срещи, за да решат окончателно кои да бъдат хората, които да заемат министерски кресла. Бъдещият министър-председател Кирил Петков вече заяви, че иска да даде пълната свобода на всеки един от партньорите да определи отбора, който счита за най-добър за тези позиции.

Със сигурност премиер ще е Кирил Петков от първата политическа сила.

Сигурните членове на бъдещото правителство, което ще предложат коалиционните партньори, са премиерът Кирил Петков от първата политическа сила " Продължаваме промяната" и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, по думите на Петков ще бъде супер-вицепремиер и министър, който ще отговаря за финансите, икономиката и еврофондовете. Сигурен е и другият вицепремиер от водещата партия Калина Константинова, която ще отговаря за ефективното управление, съобщи БНТ.

От останалите партии вицепремиери се очаква да станат лидерът на БСП Корнелия Нинова, която да стане и министър на държавните предприятия. От "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на регионалното развитие вероятно ще бъде посочен Гроздан Караджов, бивш депутат от Реформаторския блок.

Вицепремиер от "Демократична България" се очаква да е Борислав Сандов от "Зелените", който ще е и министър на околната среда. От посочените за министри, които не са отрекли поканата са Асена Сербезова - за министър на здравеопазването. Тя е председател на Фармацевтичния съюз.

Сегашният служебен премиер Стефан Янев също не отрече, че е поканен за министър на отбраната.

Служебният министър на образованието Николай Денков най-вероятно ще запази поста си. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отдавна беше назован от Кирил Петков, че ще остане начело на министерството.

От "Продължаваме промяната" засега настояват министър на транспорта да стане Николай Събев, собственик на една от най-големите логистични фирми. Даниел Лорер е сочен за министър на растежа и иновациите. Тодор Мечкарски пък е спряган за човека им в министерството на културата.

От "Има такъв народ" се спрягат имената на Радостин Василев за министър на младежта и спорта. За външен министър се сочи Димитър Гърдев, който влезе в последните дни в полезрението на медиите с неточности в професионалната си биография.

От "Демократична България" вероятно министри ще бъдат юристът Надежда Йорданова, която може да оглави правосъдното министерство. А като име за електронното управление се завъртя това на Божидар Божанов.
Докато не мине Националният съвет утре най-неясни остават имената на оставените на БСП министерства.

Очаква се те да получат министерството на труда и социалната политика, евентуално с имената на Ирена Анастасова или Георги Гьоков. Стефан Бурджев може да стане кандидатура за земеделски министър, Христо Проданов за управляващ туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още по темата: кабинетминистриимена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
7
 
17
 
! Отговори
П. Р. Славейков преди 2 години
Усещате ли как остатъците от националното богатство ще бъдат плячкосани и поделени?
105
8
 
11
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Първият гаф на новите стари министри и Пезидента Юмрук е факт!ЕК върна плана за възстановяване и развитие на Радевия кабинет, и държавата няма да получи и едно евро до края на тази година!!!Ай чИстито селяни прости!!!Агент Скоти Бранбахал!ЦРУ!!!
104
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие Герб не ги мислете, червената мафия е на власт в момента и има голяма опасност да ви зарастнат дупките на задниците ви, винаги така се получава когато са на власт.
103
3
 
13
 
! Отговори
Факт е преди 2 години
До 99 "Предложената за правосъден министър Надежда Йорданова, която уж ще реформира съдебната система май всъщност ще замита следи. Началото на кариерата си започва започва като секретар на Общинската избирателна комисия в Кубрат през 1995 г. Там без ДПС не става.После е в Министерството на регионалното развитие .. Напуска през 2005 г. през 2011 е разследвана ОЛАФ като адвокатка НПО за индиректно присвояване на средства". Хихихи. Промяната е факт.
102
3
 
16
 
! Отговори
Уадафак??? преди 2 години
Корнелия Нинова министър на държавните предприятия !?!?!?
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 105 ".....Не може 30 години и все още да няма осъден нито един политик....... Може, що да не може." Така е, може. Румен Овчаров всъщност го осъдиха, което не попречи на тия, дето уж дойдоха с обещания за промяна на статуквото, да го допуснат като преговарящ от БСП по енергийните политики. Нови и стари престъпници покровителствани от ДС си правят уговорките, докато мат'ряла ходи упоен по улиците с разни фантазии за "промяната".
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чакат доган да нареди списъка
99
5
 
11
 
! Отговори
Монката преди 2 години
Ха ха ха накрая ДПС нареди кабинета на фигуранта с този *** кирчо
98
3
 
17
 
! Отговори
Невероятно преди 2 години
Корнелия Нинова министър на държавните предприятия !?!?!?
97
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До мисля "Герберите да успокоят топката!Мандалото лопна!" Така е. ДС овладя окончателно и напълно държавата. Мандалото лопна и сега д-е да ви е яко. Тепърва започва смачкването ви.
96
5
 
11
 
! Отговори
Зелен чорап-чалгар преди 2 години
Къде си шнорхеле ,къде си ?слави ни предаде всичките за жълти стотинки! АЗ НЯМА ДА СЕ КОАЛИРАМ С БСП,ДПС И ГЕРБ! ДА АМА НЕ ! СЕГА СМЕ КОАЛИЦИЯ СЪС БСП И ДПС!ДА ВИ Е ЧЕСТИТО
95
1
 
4
 
! Отговори
дрън дрън преди 2 години
Е какво стана с разглеждането на най-подходящите CV-та за всяко министерско кресло? И тук дрън дрън като при ББ - вчера едно, днес друго. Дано е така само на старта, иначе - си знаем гадната попара, която следва - със вкуса на герберската.
94
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.....Не може 30 години и все още да няма осъден нито един политик....... Може, що да не може. Всичко зависи от търпимостта на раята към действията на политиците, а в БГ е страшно висока. Гражданското съзнание на хората се изчерпва предимно с плещене по форумите кой бил престъпник и да бъдел вкаран в затвора. Това заслужава народ, който гласува за човек извършил престъпление, но приема този факт и дори го одобрява. Драснал бил там един подпис, какво толкова?! Затова сме и ще си останем в блатото.
93
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този каква нечиста усмивка има.като на всички досега
92
3
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
КВО ТОЛКОВА ГИ БИСТРЯТ СЯКАШ ЩЕ УПРАВЛЯВАТ ЦЯЛА ВЕЧНОСТ.
91
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Рашков цял живот е бил държавен служител, откъде тая пара в неговите лични банкови сметки, оставете имотите, тоя е мегабогат, откъде това имане?
90
14
 
8
 
! Отговори
мисля преди 2 години
Герберите да успокоят топката!Мандалото лопна!Няма вече аванта и напразно виете срещу луната.България ще тръгне по нов път и той няма да е вашия магистал на дупки и ями.Пийте кафето и висете пред компютъра в работно време.!То,за това ви плащат!Приятен ден,галеници и хрантутници!
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно е - правиме структурни промени в Правитеството и остава само 1 премиер! Нема нужда и от вицета от всички партии )))
88
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предложената за правосъден министър Надежда Йорданова, която уж ще реформира съдебната система май всъщност ще замита следи. Началото на кариерата си започва започва като секретар на Общинската избирателна комисия в Кубрат през 1995 г. Там без ДПС не става.После е в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, започва като експерт и стига до началник на дирекция Правна. Напуска през 2005 г. през 2011 е разследвана ОЛАФ като адвокатка НПО за индиректно присвояване на средства
87
8
 
6
 
! Отговори
стоян преди 2 години
Не може 30 години и все още да няма осъден нито един политик или олигарх.Ако не видим вкарани по затворите отпадъци като Боко Тиквата,Пеевски,Станишев,Гоце,Доган и т.н.не правим нищо.Цялата герберокомунистическа ***-директно в затвора.Без това няма да се мине.