Подготвиха компенсации за пенсионерите, получили по-малко през януари

Необходимият финансов ресурс ще бъде осигурен по бюджета на ДОО
70
Подготвиха компенсации за пенсионерите, получили по-малко през януари
Снимка: БГНЕС

Работна група с участието на експерти от Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите и Националния осигурителен институт подготви механизъм за компенсиране на всички пенсионери, чиято преизчислена пенсия заедно с ковид добавката от 60 лв. формират по-ниска сума спрямо получаваната от тях до края на 2021 година. Това беше договорено на среща между представители на трите институции днес.

Още по темата
Целта е допълнителните средства да компенсират всички случаи на намаление на дохода на пенсионерите за януари и следващите месеци. Изплащането им ще започне с пенсиите за февруари, когато пенсионерите ще получат и компенсациите за януари и февруари.

Необходимият финансов ресурс за обезпечаване на плащанията ще бъде осигурен по бюджета на Държавното обществено осигуряване. Общият разход за пенсии и добавки през 2021 г. е с над 2,2 млрд. лв. по-висок в сравнение с разхода за 2020 г.

От днес Националният осигурителен институт започна изплащането на пенсиите за първия месец на 2022 година заедно с месечната ковид добавка от 60 лв. С това плащане пенсионерите ще получат и увеличението на пенсиите си за периода 25-31 декември 2021 г. след тяхното преизчисление, което влезе в сила на Коледа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
17
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 години
кашата е пълна
35
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличиха извънредно пенсиите с 12,5%, а мутрeнските тpолове се правят на недоволни пенсионери. Няма да върнете мутpите на власт. Свърши се с пълненето на чекмеджетата с пари, взети от народа.
34
2
 
24
 
! Отговори
Бетер преди 2 години
До Аз Ами Андрешковците дето са чоплили мърсоли по 30-40 години на бюро или дето са си вземали половината заплата на ръка сега вземат повече от блъскалите в млъсните и вредни производства. Аз миньор,авиатор или металург с 40 години работа не познавам...,обаче познавам доста такива поумрели на по 50 години. Уравновиловка бетер бай Тошовата.
33
12
 
16
 
! Отговори
До 34 преди 2 години
Освен военните и полицаите, държавните хрънтукници всички други са ощетени. Всички трудели се по комунизма и малко след това работещи в частната сфера са тотално прецакани.
32
3
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Пак останаха излъгани.
31
3
 
19
 
! Отговори
Конопците преди 2 години
До ф Пенсията се отпуска както за броя години трудов стаж,така и според големината на вноските които е правил съответният работещ. С това преизчисление ухажват мързеливите мижитурки чоплоло семки по 30-40 години на бюро или тия дето са си вземали половината заплата на ръка. Тия дето чинно са внасяли големи осигуровки да си *** конопците.
30
6
 
7
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Ковид добавките няма да са вечноДо септември бяха 50 лвВсички бяха доволни След това станаха 120 лвОще по доволни но те няма да са вечноА колкото до преизчисляването на пенсиите Кои както се е осигурявал толкова ще получиМоето увеличение е точно 12.5 % със 41 г и 7м
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как като икономиката ни е на 0, в банките има 100 милиарда спестявания, да не говорим за яхтите, самолетите, лимузините, хасиендите, любовниците и всичко това по 6? Как така през цялото това време няма само за работливите пчелички, възрастните хора, създавали, когато им е било времето? Това са вашите родители, вашите баби, това е вашето бъдеще, мили момчета и момичета, които си мислите, че младостта е вечна. Битката за справедливост е отрезвила много глави, много каскети са останали самотни...
28
1
 
12
 
! Отговори
eeeй преди 2 години
Богатите диктуват правилата. За жалост е така. Още при изчисляване на пенсиите при пенсионирането. И тука трябва да приключи разтварянето на ножицата. Осигурявалият се на минимума да получава минимална пенсия. Осигурявалият се на максимума да получава максимална пенсия. От този момент на татък и единия, и другия нямат грам принос към осигурителната система. С изключение на тези, които продължават да работят. Затова от този момент увеличението на всички трябва да е с еднаква сума.
27
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се извинявам, но тук някой говорят работили първа категория, нямало делници, празници, сякаш някои са ги карали точно това да работят, а може и така да е било. Излиза, че са работили цял живот, като са били млади, за да вземат по-високи пенсии като остареят. Къде е смисъла на цялата работа и каква е гаранцията, че ще стигнат пенсия? Тук излиза,че целта в живота им е била да блъскат яко и да са пенсионират с висока пенсия.
26
27
 
6
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Всички Пенсионери които са били Коректни към Държавата са с с повече от 120 лева увеличение . Тези които реват - нямат ДЕН ТРУДОВ СТАЖ и внесени Осигуровки .Тавана на Пенсиите трябва да Падне - 2022 сме - НОИ смята Пенсиите от 2000 година - няма Лъжа , Няма Измама - ГЕРБ са паднали от власт - Бай Тошо е умрял отдавна .
25
1
 
31
 
! Отговори
Исам преди 2 години
Василев и дпугият да оласнят на тези, за които няма делници и празници, и за работили по 1 категрия, как са им преизчислявали пенсията. Дали от реалния трудов стаж са махали трудовия стаж по първа категория, т.е те са тотално прецакани или реалният им трудов стаж и отделно разликата м-у 1 и 3 категория, която е оцетена по 1,2. Тъй като г-Василив никога е е ходил, нито в мина, нито е висял по улиците и границата, за да разделя коефициентите. Просто много шум за абсолютно нищо
24
3
 
31
 
! Отговори
КОТЮ преди 2 години
Тези трябва да бъдат спрени преди да направят още щуротии! С всяко следващо действие стават все по неадекватни! Компенсации ще ми дават тия луди!
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те така увеличава *** друг път
22
0
 
31
 
! Отговори
Абе преди 2 години
До Д Не се ядосвай! Някои хора си мислят, че до живот ще са на 25г.! Мога да му кажа със сигурност, че тези "бабишкери" на неговото не могат да се върнат, но той /да е жив и здрав/ на тяхното ще отиде!
21
7
 
16
 
! Отговори
Магнитски преди 2 години
А бе пенсии,нищо няма да получите.Будалкат ви,пак ще ви изиграят,пак ще ви прецакат.Какви увеличения,какви пет лв.Откъде ще дойдат тези пари.Икономика =на нула.Нищо не работи,никакъв износ.България одавна се е превърнала в един обрулен орех,обран бостан,издоена крава.
20
0
 
11
 
! Отговори
До ф преди 2 години
При еднакъв СОД коефициент не е честно, но и не е и практика. Друг е въпросът, че максималният реален стаж трябва да се смята за 100%, т.е. да се умножава по 2.5, ако приемем, че е 40 години.
19
0
 
28
 
! Отговори
Д преди 2 години
До АнонименКого издържаш бе ***? Всеки който взима пенсия е внасял осигуровки !А тия сега точно това се опитват да опорочат!
18
0
 
8
 
! Отговори
През СОД за 21 преди 2 години
Се получава същото като януарските пенсии плюс добавката.
17
2
 
22
 
! Отговори
коптор преди 2 години
До фНе е лошо да мислиш преди да пишеш Ти може да имаш повече стаж но да си внесъл много по малко пари в системата от някой с по малко стаж .ЗАЩОТО ТОЙ Е ВЗИМАЛ МНОГО ПО ГОЛЯМА ЗАПЛАТА И ОТ ТАМ МНОГО ПО ГОЛЕМИ УДРЪЖКИ КЪМ ПЕНСИОННИЯ ФОНД!