Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток

Глобите са само едно на ръка, каза енергийният министър
31 яну 2022 10:45, Ния Христова
142
Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток
Снимка: Pixabay
"За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар", обясни министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова тв.
 
"Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем", уточни той.
 
Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. 
 
"Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър.
 
На въпрос дали високите цени, които общините, училищата и болниците плащат, да преминат на регулирания пазар на елекроенергия, той отговори: 
 
"Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена", уточни Николов.
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
5
 
! Отговори
ЩЕ ИМА, ДА! преди 2 години
Ще има последствия, ако НЕ го спрете! Прочети за тази, която препоръча да им дадат пасти като няма хляб.
117
0
 
2
 
! Отговори
Тони преди 2 години
Няма никакви последствия печели ме от Европа ама друг път същите крадци са като нашите ,не сме били в съюза защото ние сме в Европа,но да ни направят роби не съм съгласен
116
0
 
1
 
! Отговори
До 108 преди 2 години
Не само че ги спряха. Ами май ги нарязаха и продадоха за желязо. Не съм сигурен. А има още по-лошо от март, био#лаборатории в центъра на София, Инфекциозна-най-урбанизираното място в София, изтече ли щам, тоя път яко ще се ... загива геройски. Следете март през тъмни доби комините, има ли странни пушеци. и дали се полагат, или вече са положени тръби там, в района, уж за подмяна на НЕЩО си. Ако е вярно казаното от Диляна Гайтанджиева. Така изтече грипният вирус наречен ков Китай. Продават ни
115
0
 
2
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Ми изнасяйте го да си го купим от европа после на новите цениБогати сме
114
0
 
5
 
! Отговори
В. преди 2 години
Изнасяйте европейски ток от фотоволтаични централи. Другият си е наш, лош... А Гърция нали по нейно настояване ни спряха 4 реактора. Сега да купува ток от спрените реактори. И държавата и общините да бъдат така добри да си въведат лимит на Количеството енергия ползвана от администрацията. И без това нищо не вършат
113
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А аз ти казвам: Представа си нямаш какви последствия ще има за вас ако позволите на мафията да вдигне и битовия ток, както промишления.
112
1
 
7
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Май нещо не се връзва в сметките на министеро.Спешно требе да се научи да смята , иначе - оставка.
111
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На подписалите договорите за износ на ток да им се навие един дебел изотзадека а после да им се подаде орално. Ще имхареше вкуса да знаете.
110
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради корупцията и кражбите по време на кабинетите Борисов 1, 2 и 3 сега страдаме от инфлация и високи цени на енергията
109
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има,има "Свободен енергиен пазар " и "Зелена сделка" и "Обща европейска енергийна борса".Питай Теменужка,Боку и Делян.Те подписваха.
108
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напишете в нета: Помните ли режима на тока и водата през 80-те. Дежавю май, а?
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, то и едно време беше така - режим 3 към 1 в студените месеци, за да изнасяме за другите държави. Те си светеха и се топлеха, а ние седяхмена тъмно. Как пък не сменихте програмата за толкова време. Някои все още помним.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свободен енергиен пазар. Няма такъв цирк.Какво му е свободното след като държавата ни взима парите, за да субсидира бизнеса. от друга страна бизнеса ни продава по-скъпо защото им бил скъп тока.Кокорко и Отворко се оказаха по-големи *** от предните!
105
0
 
12
 
! Отговори
Дан сан преди 2 години
В цивилизованите държави месечната сметка за ток е по-малка от дневната надница на работника.
104
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Репчиха се,репчиха се ,че предишните подписали лоши договори ,махнаха цялото ръководство и сега стигат до същите заключение ,ние можем ама няма да е добре ,е как върви подмяната,вижда се ,че нямате капацитет?
103
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с общ пул няма да помогне. Паралелно трябва да се погледне и в тъй наречената ни "независима енергийна борса" и регулациите й. И там си иска анализ и корекции...
102
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия истинска промяна ни направиха ,пълни мошеници
101
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ГРАЖДАНИ КАЧЕТЕ СЕ НА ТРОТОАРИТЕ ДА МИНАТ С МЕРЦЕДЕСИТЕ ДРУГАРИТЕ!!! БИВШИ, ПО-БИВШИ, НАСТОЯЩИ И ПО-НАСТОЯЩИ, ПЕЯТ ВИ ЕДНА И СЪЩА ПЕСНИЧКА ПРИСПИВНА СТАРА КАТО СВЕТА И ГЪДЕЛИЧКАТ ОБЩЕСТВЕНОТО СЪЗНАНИЕ ЗА ДА МОГАТ КАТО В ЛУКАНКОВАТА ЗИМА ДА НАБИВАТ ЛУКАНКИ ДОКАТО ВИ ПРОВЕЖДАТ ТВЪРДА ДИЕТА, ТЪЙ ЧЕ КАЧЕТЕ СЕ НА ТРОТОАРИТЕ ДА МИНАТ С МЕРЦЕДЕСИТЕ ДРУГАРИТЕ!!!
100
0
 
18
 
! Отговори
Гадняр преди 2 години
Тези *** на олигархията ни взеха за канарчета! Представете си в Кувейт шейха излиза пред медиите и казва "От утре повишаваме цената на бензина четиркратно, защото цената на суровия петрол на международните пазари е по-висока". Но, така е когато мафията управлява енергетиката...
99
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А 4 ядрени енергоблока стоят спрени.