Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток

Глобите са само едно на ръка, каза енергийният министър
31 яну 2022 10:45, Ния Христова
142
Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток
Снимка: Pixabay
"За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар", обясни министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова тв.
 
"Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем", уточни той.
 
Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. 
 
"Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър.
 
На въпрос дали високите цени, които общините, училищата и болниците плащат, да преминат на регулирания пазар на елекроенергия, той отговори: 
 
"Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена", уточни Николов.
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле ...последствие ,а сега как е специалиста ,срамота е да имаме Козлодуй и да плащаме хиляди левове за ток
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Тошо, къде си? Имаме нужда от теб.
76
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев дали седи с вълнени чорапи и три ката дрехи в президентството , къде си Радев няма ли да вземаш отношение?
75
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Глоба?Само ще те поправя, че тези социопатски решения ги взеха хипи слабоумниците в Брюксел, а нашите целувачи на дупета, изпълняват безропотно. Цената на ел.енергията е свърхвисока, защото гоним поредната утопия, този път митичния въглероден неутралитет. Правим икономическа революция, но няма технологията за което - такава простотия е прецедент в световната история, но за брюкселските зелки това не е проблем, еко утопията ще я гоним до край. А хубавото е че накрая сметката ще я пратим ние.
74
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гърците взривиха един електропровод който изнася към западна европа и казаха че заради аварията немогат да изнасят. Нашите мишки ги е страх да го направят това. Ако беше Боко съм сигурен, че нямаше да се поколебае, та той строи магаистрала върху неуччуждени земи пък камо ли да не саботира един електропровод. Ама нали тея новите са много честни... сега ще плащате яко.
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така,че когато Боку не ходеше с години да се отчита в парламента а подписваше и се хилеше къде що му дадат,сега се плаща.Просто нашето безхаберие струва скъпо.Изчакайте да падне мораториума и ние да излезем на свободния пазар,тогава ще видите кон боб яде ли и Грета смешна ли е.
72
1
 
6
 
! Отговори
Хан Тервел преди 2 години
Е как така "балансира целия регион"? Нали нямахме нужда от АЕЦ Белене, нали това бяха излишни инвестиции...продажници недни!!!!Къде бяхте всички тези години когато разсипваахте енергетиката ни! Народен съд за вас!Нали 4-те блока на АЕЦ Козлодуй можеше да се пуснат при извънредни обстоятелства? Какво чакате тюфлеци?!!
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И забравете "евтиния ток от АЕЦ и Мариците за нас а скъпия за тях"Всичко отива в енергийния микс на борсата и цената е това което плащаме.
70
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да се махнем от ***-европата никаква полза само негативи
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Теменужка,Боку и Делян ви убеждаваха в предимствата на свободния пазар и общата европейска енергийна борса,зелена сделка,бляхте нали.Че тока ще падне,ще има различни доставчици и всичко ще е цветя и рози и много далеч във времето.Сега как е?Така ще е!Няма назад вече.
68
0
 
16
 
! Отговори
Глоба? преди 2 години
Моля? Управленците осъзнават ли, асимилират ли, анализират ли казаното от тях? Собстнетият ви народ да мръзне, боледува, пести, мизерства, умира в болници ОТ СТУД? В името на КАКВО? Я пак? на добрите отношения? С КОГО? МОЛЯ? Вас кой ви е избирал 30 г.? Кой? Българският народ, или онея с добрите отношения. Като няма хляб ще ядем пасти, това ни казвате в прав текст. Мария Антоанета не го е казала.Как е възможно 58 лв. МЕГАВАТ КОЗЛОДУЙ. фотоволтаици 500 лв.Че и ги субсидирате с нашите пари.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се отървем от ЕС. Имало било ползи... За някои - да, но за повечето хора - не.
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че сме в ЕС по никакъв начин ве ни задължава да изнасяме цялото произведено количество ток на ниски цени и да купуваме обратно на високи. Първо се задоволава нуждата на страната и мак тогава ако има излишък се продава, но това не е изгодно за маймуните накачили се на енергийната хранилка, затова пускат и откровени лъжи, че сме длъжни да продаваме всичко.
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са заплатите тук и какви са там. след това срванявайте и каква е цената и какъв процент е от един семеен бюджет. Защо все сравнявате ябълки с круши. Защо не взезете в немските Кауфланд, Лидл и Билла да видите какви са цените и какво е качаството. Елеметарни храни скочиха с 30 до 50% вие обеснявате, че са само 7-8%. Не стига че ядем отпадъците на европа ама и на ревящите спекуланти трябва да им пълня джоба.Елементарно пазаруване под 30лв. не можеш да го смъкнеш.
64
0
 
9
 
! Отговори
Вучев преди 2 години
Българските служби са купени от КГБ и от Пентагона. До обед работят за КГБ срещу рубли. А следобед почват да заработват доларчета. За корупция не са чували!
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как, нали сме еко и ще спасяваме света със зелени сделки. Ток вече не ви трябва, автомобил не ви трябва, отопление не ви трябва, трябва ви само една землянка и био градинка - честито, вече сте изпълни евро либерастка мечта.
62
0
 
12
 
! Отговори
Глоба??? преди 2 години
Моля, от кой ГЛОБА???? Кой е подписал от българска страна подобни договори? Този договор да не е вечен? Къде са предпазни клаузи при криза, да не изнасяме. Кой е решил българският народ да мръзне? Кой е решил да купуваме скъп и неефективен ток от частни вецове, перки, фото и биомаси. Кой? Кой ви е по-важен БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД или всякакви други неясни обекти. Кой е решил най-бедният член на ЕС, да плаща най-скъпият ток? Вие чувате ли се какво говорите. КАТО НЯМА ХЛЯБ ДА ЯДЕМЕ ПАСТИ.Осъзнавате ли
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи Гърция можеше преди няколко години да спре тока за износ с измисленото оправдание, че прави профилактика. Но ние защото имаме мижитурки на чело на държавата не можем. И после оня Петковия ми разправя, че сме били суверенна държава. Абе, каква суверенна държава сме, след като не можем да разполагаме както намерим за добре със собствените си ресурси бе, аланкоолу?!?!?!?! Ние сме една силно зависима без никакъв суверинитет територия и колкото жалко е това, толкова е и вярно!!!!
60
0
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
А тук няма ,да има ли?Мисля,че последствията,трябваше да са започнали вече,ама народ ли сме,*** ли...Мааамка им!
59
0
 
20
 
! Отговори
р овч преди 2 години
""Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър."значи фирмите за износ на евтиния ток правят огромни маржове а за хората скъпия ток ...не разбирам за кого работят политиците и кой ги избира ...главоподаватели в румъния или гърция ?