Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток

Глобите са само едно на ръка, каза енергийният министър
31 яну 2022 10:45, Ния Христова
142
Николов: Ще има последствия, ако спрем износа на ток
Снимка: Pixabay
"За спиране на износа на ток от България може да се говори, само ако сме съгласни да не сме в европейската общност и да нямаме всички ползи, които имаме от европейския пазар", обясни министърът на енергетиката Александър Николов в ефира на Нова тв.
 
"Ако спрем износа на ток - цената ще падне. Но това ще доведе до сериозни последствия за България. Глобата е едно на ръка. Това, че в момента успяваме да балансираме с енергийното си производство на ток е добре, ако го направим ще имаме полза, но краткосрочна. Дългосрочно - Румъния и Гърция са ключови партньори и е хубаво да имаме добри отношения. Ако ние направим това сега, ще пострадат много те. И можем да очакваме абсолютно същата реакция от тях, когато се нуждаем", уточни той.
 
Николов отчете, че цените на тока в Европа на битовия пазар са много по-високи. 
 
"Факт е, че енергийната криза е криза за цяла Европа. Тя не е само в България. Страната ни, с мощностите, с които разполага, балансира целия регион", каза енергийният министър.
 
На въпрос дали високите цени, които общините, училищата и болниците плащат, да преминат на регулирания пазар на елекроенергия, той отговори: 
 
"Не, не може да стане. Има краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните са компенсациите, които са планирани. Дългосрочно, което трябваше да се направи много назад във времето, през следващите няколко месеца ще го направим - е всички административно директно или индиректно свързани бюджетни социални организации да преминат в общ пул, за да има предвидима цена", уточни Николов.
 
 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
1
 
13
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Евтиния и сигурен източник на Ел. енергия АЕЦ изнася за чужбина, а за нас ВЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ, соларни панели, перки и тн? Щом цената на европейския пазар е висока - изнасяйте на висока цена, няма проблем, тъкмо да се избият разходите за зелената сделка и строителството на ВЕИ. Защо обаче и нашия ток трябва да бъде толкова скъп?
97
0
 
18
 
! Отговори
До 101 преди 2 години
платихме за 2 реактора, частично оборудване и лиценз площадка Белене. Като отказахме 2012 г. Белене, Русия заведе дело арбитраж Париж, и го спечели. Осъди ни на 600 милиона долара. Странно защо правителството не обжалва, още по-странно адвокатите и на Русия, и на България бяха едни и същи. Изчезна оборудване за 300 милиона долара-НЯМА ГО, някои са делкали печалби от препродажби. Лицензът на площадката изтече. Народът плаща. Случаят е скандален. Държавна ядрена енергия трябва да има.
96
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експоприяция на всички електроцентрали в страната. Ток, вода и производство на храни да станат държавни. С най строг контрол. Житото да се контролира от държавата.
95
0
 
13
 
! Отговори
До 97 преди 2 години
Въпросът е къде отиват печалбите. Този резерв печалби трябваше да обере високите цени на тока. Проблемът не е от сега, а преди 2 г. започна драстичното поскъпване, преди ковид и енергийна криза. ЕС е на път да признае ядрена и атомна енергия за екологично чисти. Турция строи втора АЕЦ, Чехия строи. Германия без слънце и вятър отново отвори въглищни централи. От борса САЩ стана кризата 2008 г., преди това КРИЗА 1929 г. Борсите са средище на спекула.Така беше и с Азиатската криза, преди години.
94
0
 
14
 
! Отговори
Iv преди 2 години
Николов как отчете по-високите цени на битовия ток в Европа? Високи спрямо кое? Ден-два работиш да си покриеш електроенергията там, срещу 2-3 седмици тук. Горките европейци, как ли се оправят
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, замисляш ли се какво последствия ще има, ако не спрем износа на ток.
92
3
 
5
 
! Отговори
До 96 преди 2 години
Що на Станишката бе? Двата реактора от ново поколение ги има, ама никой не строи. Боко спря всичко. Централата вече трябваше да работи, ама оборудването стои на площадката и в Русия. Нали си имаме гьол,ще ядем шаран.
91
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
толкова откровено безочливи лъжи и откровени глупости скоро не бях чел... и на всичкото отгоре плашим с ЕС разбираш ли... само дето не е виновен ЕС за грабежа тоя път
90
1
 
15
 
! Отговори
До 81 преди 2 години
Излизаме от ЕС. Запазваме лев. Строим държавна Белене. А какво поскъпване на цени, стоки, улслуги ще има при въвеждане на еврото, не ми се мисли. После искат български деца. Във вода газим, вода няма и поскъпва. Идва под наклон от Искър, 70% продадени акции. Ток произвеждаме, нямаме ток за общините. Внасяме ток. За какво ни е ЕС. Къде са принципите на пазарната икономика и конкуренция? Абсолютен икономически "дик#тат". България не е на българите, земята си продадохме, заради ЕС.
89
0
 
19
 
! Отговори
един преди 2 години
Моля, спрете отоплението и ограничете тока на сградите на Народно събрание, Министерски съвет, Президенство, Резиденция Бояна. Нека да видят как живеят 60% от хората в БГ
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хан Тервел За АЕЦ Белене се сърди на Станишев. той подари на руснаците оригиналните реактори през 2005-та и си взе къща на женевското езеро. А първите 4 блока на козлодуй отдавна не съществуват.
87
1
 
9
 
! Отговори
До Бунгур преди 2 години
За да заработи ТЕЦ Варна ,първо - трябва да може и второ - някой трябва да посмее да накара Сокола
86
0
 
10
 
! Отговори
Той иска да каже преди 2 години
Че ако спрат износът на ток ще спре лапаницата
85
0
 
14
 
! Отговори
До 81 Глоба преди 2 години
Никой не ни пита дали да членуваме в ЕС. Преговорни глави бяха закривани без дебати от Мадам "ЙЕС", уредиха я борд директори "Париба". Същата "Париба", бившите офиси на която бяха атакувани от "жълтите жилетки". Същото е с вода, парно и т.н. Един милион едър рогат ***, унищожен при Костов, да не сме конкуренти на ЕС. Хиляди декари лозя бяха изкоренени, отново заради ЕС. Британия излезе от ЕС, време за България. 90 милиарда лв.загуби от закрити 4 реактора. И сега ни бутат в ЕВРОТО. Спекула на
84
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бунгур Даже и на тази цена, ТЕЦ варна не може да си покрие разходите и е на загуба.
83
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой ви е излъгал, че токът се изнася на ниски цени? Изнася се, защото комшиите плащат повече за него отколкото българите.
82
2
 
4
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Крайно време е бизнесмена доктор Ахмед Доган да пусне ТЕЦ Варна студения резерв и да падне цената на ел.енергията.Кога ще го ползваме студения резерв,ако не сега.До сега вече трябваше да е заработил на пълна мощност.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При бай тошо беше същото - токът отиваше за турция, ти стоеше на тъмно.
80
2
 
4
 
! Отговори
До 81 Глоба преди 2 години
Над ЕДИН МИЛИАРД сме платили само за миналата година "данък въздух" емисии ТЕЦ-ове, ЕС.. В момента блокове Козлодуй и ТЕЦ2 осигуряват нужди бизнес и физически лица-потребители. Имаме технологии за синтез, които ги спират в България. Панелите от Китай са в пъти по-евтини. Атомно гориво и въглища не са поскъпнали. В цял свят цена фотоволтаици падна драстично, в България-не. Преди 2-3 г. плащахме 780 лв. мегават, и изобщо не са екологични, а скъпи, тровещи почва и неефективни. Имаме 6 месеца зима.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 84 Няма да излезе не виждаш ли че не го вълнува това