Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици

Най-големият успех на правителството досега – начинът на управление на COVID вълната
Обновена: 12 фев 2022 10:03 | 12 фев 2022 09:46, Елка Василева
363
 Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици
Кадър: Нова тв

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и ексминистърът на финансите Владислав Горанов. "За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Ако сме сигурни, че Прокуратурата си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало". Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

Още по темата

Той обясни и как е започнал казусът с формирането и предаването на Прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. "Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

Като най-големият успех на правителството до този момент той определи начина, по който управлява COVID вълната до този момент. "Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата", обясни министър-председателят.

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща", коментира министър-председателят.

Той разкри още, че очаква зеленият сертификат да отпадне до месеци. "Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система", поясни Петков.

Исканата оставка на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви правосъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия съдебен съвет по-скоро”, коментира още премиерът.

За КПКОНПИ

„Надявам се, след бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена”, поясни министър-председателят. И добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

„Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго…”, заяви Петков.

За кризата около Украйна

По тази тема според премиера, че най-лошият сценарий би бил този, за който предупреждават световни медии.

„Има опасност от агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици - за това предупредиха различни медии. Във връзка с доставките на газ искаме, като държава, да реагираме по възможно най-добрия начин предварително”, обясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на МС за създаването на български батальон.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично. Очаквам да има и забавяне на доставките на F-16 поне с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 г.. Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си”, увери Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в моя списък за народен съд са само политици!
184
1
 
8
 
! Отговори
Нео преди 2 години
Дали пък под "политици" не визира вносителя на сигнала?
183
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Морски "Откривам подписка за събиране на пари за еднопосочен билет на Кирил Петков за Канада." Направо сложете една кутия за даренията. Може и в сладкарничката на жена му.
182
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Асенчо фалира фирма сега е ред на държавата.
181
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 215 "Това напълно отговаря за лоената топка от Банкя 12 години доказваше това. Все пак е бил комунист и агант на ДС агент Буда." Не, не отговаря. Очевидно е защо. Не отговаря на точки 1, 4,5 и 6.
180
1
 
4
 
! Отговори
Дрът Пърч преди 2 години
Крадене така нагло и на едро както се прави в България без политически чадъри не става. Но да каже и кои са партийте съучастници, да знаем да не гласуваме за тях.
179
3
 
14
 
! Отговори
Морски преди 2 години
Откривам подписка за събиране на пари за еднопосочен билет на Кирил Петков за Канада.
178
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като написах в Гугъл КИРО МОШЕНИКА СЕ ЗАРЕДИХА ХИЛЯДИ РЕЗУЛТАТИ С ИМЕТО НА ПРЕМИЕРА ПЕТКОВ. :D Като написах УМЕН ИЗМАМНИК ми се заредиха хиляди резултати с името на Асен Василев и фалиралата му фирма EVERBREAD. Чичко Гугъл знае всичко за кирливите им ризи.
177
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай мафията Кире! С теб сме
176
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Критериите на ДСТова напълно отговаря за лоената топка от Банкя 12 години доказваше това. Все пак е бил комунист и агант на ДС агент Буда.
175
1
 
17
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Кире, кажи КОЙ ти написа списъка! Признай си, Кире! Признат грях- половин грях. Дотук си само щета. Хората от Триград нямат работа и път, а ти ми играеш на списъци.
174
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе къде е Ленчето? Когнитивният дисонанс води до психически срив и истерия.
173
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирооо, джобът ми се изпразва с невиждани темпове. Ако не действаш, скоро прокуратурата ще е най-малкия ти проблем.
172
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вярвам в мъже с боядисана коса. Киро се каносва и прикрива бели коси, но просmоmияmа си няма как да скрие.
171
2
 
13
 
! Отговори
аха преди 2 години
рашков трябва да е на първо място в списъка ти
170
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво става с пътя за Триград бе, менте?
169
0
 
12
 
! Отговори
Критериите на ДС преди 2 години
за кандидат за министър председател: 1) да има с какво да го държим 2) да може да лъже 3) да е нагъл, когато лъже да не му личи, че е притеснен 4) да е без никакъв морал, за да не му пука ако измират българи заради него 5) да е циничен, за да си прави реклама като от смъртта си прави реклама колко е успешен 6 (специално изискване, за да отговаря на текущата обстановка) ) да е "западен" (с "австрийския" Шнорхел за малко да се получат нещата, но и той отговаряше на тези критерии).
168
2
 
11
 
! Отговори
портрет преди 2 години
Гледам Кирето, чувам Остап Бендер.
167
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо Джон Три Волта е поразен от Ефект на Дънинг-Крюгер-илюзия на превъзходството.С прости думи ефектът на Дънинг-Крюгер показва как някои хора са прекалено некомпетентни, за да разберат колко са некомпетентни.Обикновено хората, жертва на тази когнитивна заблуда, не само че взимат лоши решения или достигат до погрешни изводи, но и не разбират, че това се дължи на липсата на достатъчно познания и осведоменост.Невежеството поражда увереност, отколкото знанието.Просто Киро е неадекватен.
166
1
 
13
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Списъкът ти, Кире, е подплатен с "доказателства" от изрезки от вестници.