Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици

Най-големият успех на правителството досега – начинът на управление на COVID вълната
Обновена: 12 фев 2022 10:03 | 12 фев 2022 09:46, Елка Василева
363
 Кирил Петков: В списъка ми за прокуратурата фигурират и политици
Кадър: Нова тв

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари” и ексминистърът на финансите Владислав Горанов. "За последния искаме да разберем дали е вярна информацията, дошла от Божков, че му е носел пари. Ако сме сигурни, че Прокуратурата си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало". Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

Още по темата

Той обясни и как е започнал казусът с формирането и предаването на Прокуратурата на списъка с имена на хора, които според министър-председателя трябва да бъдат разследвани и проверявани. "Главният прокурор дойде при мен да говорим по важни въпроси, защото моята врата е отворена за всички институции. Аз го попитах защо нямаме резултати по това, за което цялото общество говори от сутрин до вечер. Той попита какво визирам и аз тогава споделих няколко имена. След това той тръгна да изисква списъка. В него ограничих имената до 19 и предадох списъка на 20-ия", каза Петков.

„Полицията и ДАНС съм ги инструктирал, че не трябва да има човек над закона. Всички трябва да са под един аршин - това е новото правило”, категоричен бе Петков.

Като най-големият успех на правителството до този момент той определи начина, по който управлява COVID вълната до този момент. "Създадохме нова система за това и тя проработи доста добре. Не се наложи да затваряме държавата", обясни министър-председателят.

Той призна, че управляващите непрекъснато правят грешки. "Никой не се е родил научен. Сигурен съм, че правим всичко, което можем. Радвам се, че има и критици, но като отбор коалицията върши много неща", коментира министър-председателят.

Той разкри още, че очаква зеленият сертификат да отпадне до месеци. "Трябва да сме сигурни, че премахването му не вкарва риск за здравната система", поясни Петков.

Исканата оставка на главния прокурор

Петков заяви, че не знае с какви точно мотиви правосъдният министър Надежда Йорданова ще поиска официално оставката на главния прокурор Иван Гешев, но вярвал, че те ще бъдат добре аргументирани.

„Ако се внесат ясни доводи защо Гешев трябва да бъде премахнат и ВСС не ги приеме, цялото общество ще бъде наясно, че това е решение, въпреки фактите. Бих приветствал това Йорданова да смени членовете на Висшия съдебен съвет по-скоро”, коментира още премиерът.

За КПКОНПИ

„Надявам се, след бюджета, един от първите ни закони да бъде този за разделянето на КПКОНПИ на две. Искаме за там да привлечем специалисти, но такива от извън България, за да нямат връзка с тези, които трябва да разследват в страната. Все още нямаме имена”, поясни министър-председателят. И добави, че би се радвал бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев също да работи за правителството.

„Харесвам го, работихме добре в първото служебно правителство. И той иска промяна. Бих се радвал, под някаква форма, той също да работи с нас - дали ще е в МВР или друго…”, заяви Петков.

За кризата около Украйна

По тази тема според премиера, че най-лошият сценарий би бил този, за който предупреждават световни медии.

„Има опасност от агресивен акт от Русия към Украйна в следващите две седмици - за това предупредиха различни медии. Във връзка с доставките на газ искаме, като държава, да реагираме по възможно най-добрия начин предварително”, обясни той.

Кирил Петков препотвърди и решението на МС за създаването на български батальон.

„Има дефицити в родната отбрана. Бихме поканили съюзнически сили, оттук нататък подкрепата да се случва систематично. Очаквам да има и забавяне на доставките на F-16 поне с две години. Може би първите ще бъдат през 2025 г.. Няма опасност обаче България да загуби суверенитета си”, увери Петков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
:D Списъка ми е по-добър от списъка ти. :D Базар БГ.
164
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърници
163
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден на неадекватния ни закопава все по-дълбоко.
162
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай мафията Кире! С теб сме
161
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този е голям ***, я по добре да каже какво става с тока, какво става със здравната система, с цените на храните? Да не се окаже че и той е в този списък?
160
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха. В списъка му......Прес аташето му събрало изрезки от вестници, които всички са чели и на това му викат списък. Обаче това просто момче, би следвало да знае, че така и аз утре ще пусна списък срещу него. Поне да бяха направили някаква проверка, заключения да имат. Той Петков ще дойде рецедевист:-))) Веднъж извърши престъпление по чл. 316 от НК, подавайки декларация с неверни съдържание /къде спи за това прокуратурата/. Сега извършва набедяване - прави си некакви списъци по Гугъл
159
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На българското Нелсън Мандела му се иска да изкара всички олигарси по-чисти от сълза само за по един дебел плик месечно. Само Конституцията и Гешев му пречат. Ама и Надка, Пинокио, Лореалите и Анговите трябва да си избият техните пликове.
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пишете му на лични всички за мутрите във фейса, да видим дали ще удържи на натиска
157
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво се дуете тука, по-долу някой беше дал линк на един филм Капитал и смърт, да продължаваме да защитаваме мутрите ли? Вие сте бездушни.
156
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 190 "Мачкай мафията Кире! С теб сме" Хахахахаха. Тоя, дето ще премахва пречките пред Прокопиев, Черепа, Баневи и пр. "мачкал мафията". Вие нямате връзка с реалността!
155
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя верно ли е мека китка ?
154
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква гербераска шайка!Слепи ли сте?Този човек има някаква проблем! ЗА ТОВА КАКЪВ ПРОФЕСИОНАЛИСТ Е ,НЯМА КАК ДА РАЗБЕРА, НО ДАЖЕ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОЗНАНИЯ ,ПОВЕДЕНИЕ-с хартиен плик и изрезки от вестници на работна среща с гл.прокурор !МНОГО УНИЗИТЕЛНО ЗА ДЪРЖАВАТА! НЕКА НЕ СЕ ПЛЮЕМ И ЗАЯЖДАМЕ!ТОВА ПОВЕДЕНИЕ НА ПРЕМИЕР Е НЕПРИЯТНО ЗА ВСИЧКИ
153
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мачкай мафията Кире! С теб сме
152
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ни разрушат свинекомплекса.Ужас.
151
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.ТОВА ПРАВЕШЕ БУЦИ.ЗАТОВА Е ОЧАКВАНО РАЗДЕЛЕНАТА ОБЛАЖИЛА СЕ ПОЛОВИНА ДА СТРАДА ОТ ЗАГУБАТА,А ОЩЕТЕНАТА-ДА СЕ НАДЯВА НА ВЪЗМЕЗДИЕ.
150
4
 
3
 
! Отговори
от Банки преди 2 години
Тук върви търговията са компири.Едно картофено момче ви го казва.
149
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мяза ми на крадец в мола. от всичкото нагоре говори като мека китка и се обяснява на всички у парламенто, изглежда ми на поредния експеримент в бг политиката :)))
148
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакси по-оправдано е да те лъже учен човек,отколкото да те баламосва фростак.Обидно е ...
147
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПЪРВИ ПО ИНФЛАЦИЯ И ПОСЛЕДНИ ПО ДОХОДИ- НО БИЛО УСПЕШНО, КОЕ НЕ СЕ ЗНАЕ, АМА Е УСПЕШНО- ТОТАЛНИ ЛЪЖЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ.
146
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До GG "Кирчо вече и като адвокат на Божков ли се явява ?!" Ами шефа му Радев ВЕЧЕ се изявяваше като адвокат на Божков, или сте забравили как разправяше, че вярвал повече на Божков, отколкото на Прокуратурата? Защо слугата на Радев Кирчо да не му се явява адвокат?